Άδειες για γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ παίρνει η Exxon Mobil

Θέμα ημερών είναι να εξασφαλίσει η κοινοπραξία Exxon Mobil – Qatar Petroleum και τις απαραίτητες άδειες ώστε να μπει στην τελική ευθεία για τις τουλάχιστον δύο γεωτρήσεις που θα πραγματοποιήσει το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το philenews.com.

Στις 30 Ιουλίου αναμένεται να εξεταστεί και να εγκριθεί και η περιβαλλοντική άδεια στη βάση της μελέτης και της σχετικής αίτησης που υπέβαλε η κοινοπραξία. Η άδεια θα αφορά στη σειρά των δύο ή περισσότερων γεωτρήσεων που θα γίνουν στο ανατολικό μισό του τεμαχίου 10.

Η Exxon Mobil, με βάση και τις πρόσφατες τροποποιήσεις στη νομοθεσία που επιτρέπουν τον χαρακτηρισμό όλων των στοιχείων των μελετών για αδειοδοτήσεις ως εμπιστευτικές και απόρρητες, έχει θέσει τον χαρακτηρισμό «απόρρητο» σε κάθε σελίδα και στοιχείο των εγγράφων, χαρτών και σχεδίων που κατέθεσε.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ως πρώτος στόχος καθορίζεται ο πολλά υποσχόμενος στόχος «Δελφίνη». Μένει ανοικτό ακόμα το θέμα του δεύτερου στόχου, αν θα είναι η «Ανθεία» νοτιότερα ή ο «Γλαύκος» βορειότερα του «Δελφίνη». Αν και μέχρι πρόσφατα η προσοχή για τον δεύτερο στόχο στρεφόταν στην «Ανθεία», με βάση τα σεισμογραφικά δεδομένα, πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά και την ολοκλήρωση των γεωφυσικών ερευνών, η ζυγαριά για τη δεύτερη γεώτρηση γέρνει προς την πλευρά του «Γλαύκου».

Δεδομένου ότι πλέον στο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη της πρώτης γεώτρησης προβλέπεται η έναρξή της σε λιγότερο από τρεις μήνες, όλοι οι εμπλεκόμενοι με τις προετοιμασίες βρίσκονται στο στάδιο προετοιμασίας των απαραίτητων υποδομών, υλικών και προσωπικού.

Η Exxon Mobil κλείδωσε ήδη με όλα όσα απαιτούνται για την πραγματοποίηση των δύο –τουλάχιστον– κρίσιμων γεωτρήσεων στο τεμάχιο 10, με στόχο το γεωτρύπανο να πιάσει δουλειά περίπου στα μέσα Νοεμβρίου.

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα, αυτό της εξασφάλισης κατάλληλου γεωτρύπανου, έκλεισε και επίσημα στα μέσα του περασμένου μήνα, όταν έπεσαν και οι υπογραφές με τις οποίες εξασφαλίζεται ένα από τα πιο σύγχρονα γεωτρύπανα στον κόσμο για μεγάλα θαλάσσια βάθη. Η δέσμευση προβλέπει δύο ή και περισσότερες γεωτρήσεις με κύριο χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι γεωτρήσεις του αμερικανικού κολοσσού θα γίνουν με υπό βρετανική σημαία γεωτρύπανο, που ανήκει σε ναυτιλιακό κολοσσό ο οποίος έχει έδρα όχι μόνο στο Λονδίνο αλλά και στην Κύπρο.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του βρετανικού γεωτρύπανου, πέραν του ότι διαθέτει ό,τι πιο σύγχρονο σε εξοπλισμό, είναι το ότι είναι εξιδεικευμένο για γεωτρήσεις σε μεταβαλλόμενες συνθήκες ισχυρών πιέσεων στα διάφορα γεωλογικά στρώματα ακόμα και σε εξαιρετικά ευαίσθητες περιβαλλοντικά συνθήκες, σε βάθη μέχρι και 35.000 πόδια κάτω από την επιφάνεια του βυθού. Σημειώνεται ότι θέματα ισχυρών πιέσεων στα διάφορα γεωλογικά στρώματα είχαν αντιμετωπιστεί σε κάποιες από τις προηγούμενες έξι γεωτρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην κυπριακή ΑΟΖ.

Με το πιο σύγχρονο γεωτρύπανο

Η Exxon Mobil έχει συνεργαστεί με επιτυχία με την εν λόγω εταιρεία σε διάφορες άλλες χώρες, ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιήσει γεώτρηση με το γεωτρύπανο – κορωνίδα του στόλου της.

Την ίδια ώρα, η Exxon Mobil υπέγραψε συμφωνία και με την Medserv, που αποτελεί κοινοπραξία συμφερόντων επιχειρηματιών της Μάλτας και της Κύπρου, για την παροχή υπηρεσιών βάσης εφοδιασμού στην ξηρά και για υποστήριξη υπεράκτιων δραστηριοτήτων εξερεύνησης στην ΑΟΖ της Κύπρου. Για την παροχή αυτών των υπηρεσιών, η εταιρεία δημιουργεί πρόσθετες εγκαταστάσεις στο λιμάνι της Λεμεσού. Σημειώνεται ότι η Medserv είχε εξυπηρετήσει και τις τρεις γεωτρήσεις της ΕΝΙ στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ένα από τα θέματα που απασχολούν τους επιστήμονες της Exxon Mobil είναι οι εξελίξεις και τα συμπεράσματα γύρω από το κοίτασμα «Καλυψώ» που είναι στο μικροσκόπιο των ειδικών των ΕΝΙ-ΤΟΤΑΛ, αλλά και της ΕΥΚ στην Κύπρο και των Γάλλων συμβούλων της BEICIP.

Κι αυτό επειδή η «Καλυψώ» ενισχύει τις προσδοκίες για τις γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10, αφού ο στόχος «Δελφίνη» των Exxon Mobbil – Qatar Petroleum, όπου και οι μεγαλύτερες προσδοκίες, απέχει λιγότερο από 25 χιλιόμετρα από το σημείο γεώτρησης στο κοίτασμα «Καλυψώ», ενώ ο «Γλαύκος» βρίσκεται ακόμα πιο κοντά, κάτι που πιθανόν να αποτελεί και λόγο για την ενδεχόμενη επιλογή του στόχου αυτού για τη δεύτερη γεώτρηση.

Παρακολουθεί διακριτικά η κυβέρνηση των ΗΠΑ

Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ, σύμφωνα με το philenews.com, ενημερώνεται και παρακολουθεί διακριτικά τις εξελίξεις, με την παρουσία της να φαίνεται ότι θα γίνει πιο ορατή κατά την περίοδο των γεωτρήσεων, αφού έτσι κι αλλιώς αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη πετούν συχνά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή από βάσεις σε Ιταλία και Ελλάδα, κυρίως λόγω Συρίας.

Πηγή πληροφοριών: philenews.com

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.