Οι “μεγάλες ανακοινώσεις” του Ερντογάν στα Κατεχόμενα και οι τρεις προκλήσεις

Τα “καλά νέα” που θα ανακοίνωνε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα, μάλλον, ήταν ένα επικοινωνιακό τρικ και τίποτε περισσότερο. Οι «μεγάλες ανακοινώσεις» που υποσχόταν ο “σουλτάνος”, ήταν η κατασκευή ενός νέου «Προεδρικού Μεγάρου» και ενός δημόσιου πάρκου. Δύο, δηλαδή, εγκαταστάσεις που, μάλλον, δεν “τρέλαναν” Τούρκους και Τουρκοκυπρίους που ανέμεναν άλλα πράγματα. Αρκετοί περίμεναν δηλώσεις για την αεροπορική βάση drones ή για ευρήματα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο ωστόσο δεν προέκυψε κάτι τέτοιο από τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου στην «ψευδοβουλή» χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να ανακοινώσει κάτι αύριο.

Στη “ψευδοβουλή”, λοιπόν, ο Ερντογάν ανακοίνωσε την έναρξη του έργου της οικοδόμησης του νέου «προεδρικού μεγάρου» στον κατεχόμενο Άγιο Δομέτιο, δίπλα στο οποίο θα δημιουργηθεί ένας «κήπος του λαού», ενώ το σημερινό «προεδρικό μέγαρο» θα μετατραπεί σε μουσείο.

Δεν έλειψαν οι προκλήσεις

Κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψης του στα Κατεχόμενα, ο Ερντογάν δεν απέφυγε τις προκλήσεις. Από τη… σκάλα του αεροπλάνου με το οποίο ταξίδεψε στα Κατεχόμενα, ξεκίνησε.

«Αγκαζέ» με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της εισβολής του “Αττίλα”, Ογκουζάν Ασιλτούρκ κατέφθασε στα Κατεχόμενα και ακολούθως φρόντισε στα λεγόμενα του στη Βουλή να ρίξει… λάδι στη φωτιά. Κατά την ομιλία του στο “κοινοβούλιο της ΤΔΒΚ” υποστήριξε πως «ξέρουμε πολύ καλά ποιος είναι ο εισβολέας στην Κύπρο» επισημαίνοντας στη συνέχεια ότι «η ΕΟΚΑ και όσοι ακολούθησαν αυτήν την αντίληψη δεν είδαν ποτέ ισότιμους τους Τουρκοκύπριους. Δεν υπήρχε τίποτα που δεν συζητήθηκε στις διαπραγματεύσεις. Τα φρούδα όνειρα της ελληνοκυπριακής πλευράς, που συνεχίζουν να βλέπουν τους Τουρκοκύπριους ως μειονότητα, έφεραν αδιέξοδο».

«Σήμερα είναι μία πολύ, πολύ σημαντική και με νόημα ημέρα. Σήμερα, διακηρύσσουμε και πάλι σε ολόκληρο τον κόσμο την αιώνια και παντοτινή αδελφοσύνη μας, η οποία αντλεί τη δύναμή της από το αίμα των ηρώων μας, μεταξύ της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου είτε το θέλουν είτε όχι», είπε ακόμη ο «σουλτάνος», ο οποίος χαρακτήρισε το Κυπριακό ως μεγάλη υπόθεση κάνοντας λόγο για έπος του 1974.«Το Κυπριακό είναι υπόθεση ενός μεγάλου έθνους, της ιστορίας του, της μεγάλης του εθνικής συνείδησής, του μεγάλου αγώνα με το ηρωικό έπος που γράφτηκε το 1974. Εκείνοι που νόμισαν ότι οι Κύπριοι αδελφοί μας θα ήταν ένα εύκολο δόλωμα, ηττήθηκαν από τον επικό αγώνα που έδωσαν οι Τούρκοι στρατιώτες. Όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να αφανίσουν τους Τουρκοκύπριους στηριζόμενοι στις δυνάμεις στις οποίες βασίζονται, βρήκαν τον σιδερένιο τουρκοκυπριακό λαό απέναντί τους», ανέφερε ακόμη ο Ερντογάν.

«Στο νησί υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και λαοί, η διεθνής κοινότητα αργά ή γρήγορα θα το δεχτεί. Δεν εποφθαλμιούμε κανενός γη και δικαιώματα», είπε ακόμη ο Τούρκος Πρόεδρος για να ακολουθήσει η προκλητική επίσκεψη στο σπίτι του ιδρυτή των “γκρίζων λύκων”, Αλπαρσλάν Τουρκές στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Δευτέρας ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε σε εκδήλωση νέων, όπου δεν έλειψαν οι “εθνικιστικές κορώνες” και τα τραγούδια. Και ακολούθως κατόπιν συνεννόησης με τον κυβερνητικό του εταίρο, τον νυν ηγέτη των “γκρίζων λύκων” Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αποφασίστηκε η επίσκεψη στο σπίτι του Τουρκές που έχει μετατραπεί σε μουσείο.

Δείτε το βίντεο:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ