Κύπρος: Ένταση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και επίθεση σε κανάλι – Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν σοβαρά

Επίθεση πραγματοποίησε ομάδα διαδηλωτών, που συμμετείχε στην παγκύπρια πορεία ενάντια στα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό του κορονοϊού και στο Safe Pass, κατά του συγκροτήματος ΔΙΑΣ όπου στεγάζεται το SigmaLive.

Στη συνέχεια, διαδηλωτές πήγαν στο Προεδρικό Μέγαρο και άναψαν φωτιά στην κεντρική πύλη, ενώ πετούσαν μπουκάλια και πέτρες εναντίον των αστυνομικών που βρίσκονταν εκεί για να τους αποτρέψουν, σύμφωνα με το philenews.com.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δυο αστυνομικοί τραυματίστηκαν σοβαρά κατά την διάρκεια των επεισοδίων. Συνάδελφοί τους, τους παρείχαν τις πρώτες βοήθειες μέχρι την έλευση ασθενοφόρου.

Αφού ολοκληρώθηκε η πορεία, ομάδα διαδηλωτών εισέβαλε στο δημοσιογραφικό συγκρότημα ΔΙΑΣ, στην Έγκωμη.

Εκεί προκάλεσαν ζημιές στον προαύλιο χώρο, έκαψαν αυτοκίνητα τόσο των εργαζομένων όσο και του σταθμού, ενώ προκάλεσαν και ζημιές στην είσοδο του κτιρίου. Αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο για να προστατεύσουν τους εργαζομένους. Τη στιγμή της επίθεσης στην παρουσίαση του κεντρικού δελτίου βρισκόταν ο Νέστορας Βασιλείου, ο οποίος περιέγραψε τα όσα συνέβαιναν στην είσοδο των γραφείων.

Τα επεισόδια καταδίκασε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, αλλά και σύσσωμος ο πολιτικός και δημοσιογραφικός κόσμος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε πλήγμα κατά της Δημοκρατίας και της νομιμότητας την επίθεση, με ανάρτησή του στο twitter: “Η επίθεση που δέχτηκε το «Σίγμα», συνιστά πλήγμα κατά της δημοκρατίας και κατά της νομιμότητας το οποίο δεν γίνεται ανεκτό. Το κράτος θα απαντήσει αυστηρά σε όσους αγνοούν τους νόμους. Η υγεία, η ασφάλεια των πολιτών και η δημοκρατία μας δεν θα αφεθεί στα χέρια ανεύθυνων πολιτών”.

Τα επεισόδια καταδίκασε και η Κύπρια Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου: “Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο την άναδρη επίθεση κατά του συγκροτήματος Δίας. Η ελευθερία του Τύπου είναι ιερή και αδιαπραγμάτευτη στην Ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Τη μάχη κατά της πανδημίας οφείλουμε να τη δώσουμε όλοι μαζί, με βάση πάντα την επιστήμη”.

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε σε ανάρτησή του πως η οχλοκρατία και οι τραμπουκισμοί δεν έχουν θέση.

Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο καταδίκασε την επίθεση η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Νιόβη Παρισσινού. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι “η κυβέρνηση καταδικάζει τα απαράδεκτα επεισόδια, εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον κόσμο του Σίγμα, ο Προέδρος της Δημοκρατίας είναι ενήμερος και θα είμαστε αμείλικτοι, έχουν δοθεί εντολές για το καλό συμφέρον όλων μας”.Καταδικάζει ο ALPHA Κύπρου τα βίαια επεισόδια

Ο ALPHA Κύπρου καταδικάζει τα βίαια επεισόδια που διαδραματίστηκαν το βράδυ της Κυριακής στο Συγκρότημα ΔΙΑΣ που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του χώρου υποδοχής, τον εμπρησμό και καταστροφή οχημάτων καθώς και λεκτική βία σε βάρος συναδέλφων δημοσιογράφων αλλά και εργαζομένων του Συγκροτήματος.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αποτελούν κύριο συστατικό σε κάθε δημοκρατική χώρα. Ο Alpha καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις βίαιες τρομοκρατικές επιθέσεις που στρέφονται ενάντια στην ελευθεροτυπία και τη δημοκρατία και εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση του στη διεύθυνση κα το προσωπικό του Συγκροτήματος Δίας.

Καταδικάζει και η ΚΟΕΔ τα επεισόδια

Ο Κυπριακός Οργανισμός Εκδοτών Διαδικτύου (ΚΟΕΔ) καταδικάζει για ακόμη μια φορά απερίφραστα τις ενέργειες ομάδας πολιτών που έγιναν το βράδυ της Κυριακής 18 Ιουλίου, κατά του συγκροτήματος ΔΙΑΣ. Η ελευθερία του τύπου και η προστασία των λειτουργών της αποτελεί καθήκον κάθε δημοκρατικής Πολιτείας και οι όποιες επιθέσεις βίας στρέφονται εναντίον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης πλήττουν την ελευθερία της έκφρασης, τον πλουραλισμό και τη Δημοκρατία. Τα πράγματα σοβαρεύουν. Είναι η δεύτερη φορά σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα που το συγκεκριμένο μέλος της δημοσιογραφικής οικογένειας δέχεται επίθεση. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να ερευνήσουν άμεσα το περιστατικό για την ανεύρεση των υπευθύνων, ώστε να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και να προστατεύσουν την ελευθεροτυπία και το δικαίωμα έκφρασης του Τύπου.

Ο Όμιλος MC DIGITAL MEDIA και η Cyprus Times καταδικάζουν τα επεισόδια

Ο Όμιλος MC DIGITAL MEDIA και η Cyprus Times καταδικάζουν απερίφραστα τα ντροπιαστικά επεισόδια που έλαβαν χώρα το βράδυ της Κυριακής στο Συγκρότημα «ΔΙΑΣ» από μερίδα πολιτών. Εκφράζουμε την πλήρη συμπαράσταση μας προς τους συναδέλφους του Συγκροτήματος «ΔΙΑΣ» και καλούμε Αστυνομία και Κυβέρνηση να εντοπίσουν τους ενόχους και να βάλουν τέρμα σε τέτοιου είδους επιθέσεις. Επίθεση κατά ΜΜΕ είναι επίθεση κατά της ίδιας της δημοκρατίας.Ο Φιλελεύθερος καταδικάζει τα επεισόδια στο συγκρότημα «ΔΙΑΣ»

Ο Φιλελεύθερος καταδικάζει τα επεισόδια του σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής στον συγκρότημα «ΔΙΑΣ». Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στους συναδέλφους και καλούμε την Κυβέρνηση και τις Αρχές να προχωρήσουν στις κατάλληλες ενέργειες, έτσι ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον των ΜΜΕ.

Η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ για την επίθεση στον ΔΙΑ

Η άνανδρη επίθεση στο συγκρότημα «Δίας» είναι καταδικαστέα και απαράδεκτη. Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ εκφράζει την πλήρη στήριξη και συμπαράστασή του στους εργαζόμενους του σταθμού και στην επιτέλεση του δημοσιογραφικού τους καθήκοντος. Είναι αδιανόητο μασκοφόροι τραμπούκοι να επικαλούνται τάχα την στέρηση της ατομικής τους ελευθερίας και την ίδια ώρα να θέτουν με άνανδρο και εγκληματικό τρόπο σε κίνδυνο τη ζωή εργαζομένων και να προσπαθούν να φιμώσουν την ελευθεροτυπία και κάθε αντίθετη άποψη. Αναμένουμε άμεσα η έρευνα της αστυνομίας να εντοπίσει τους εμπλεκόμενους στους τραμπουκισμούς και να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η σελίδα «Awaken Cypriots», αιτήματα της παγκύπριας πορείας ήταν:

  • Άμεση κατάργηση του παράνομου και αντισυνταγματικού “SafePass” .
  • άμεση δήλωση/δέσμευση του Π.τ.Δ. και όλων των κομμάτων και των εργοδοτών ότι το rapid test δε θα χρεώνεται στους εργαζόμενους/πολίτες σε καμία περίπτωση.
  • άμεση δέσμευση για κατάργηση του rapid test ανά 72 ώρες.
  • άμεση δήλωση/δέσμευση και διακήρυξη του Π.τ.Δ. και όλων των κομμάτων και των εργοδοτών ότι ο εμβολιασμός για το Covid-19 ΔΕΝ είναι σε καμία περίπτωση υποχρεωτικός
  • να σταματήσει άμεσα ο διαχωρισμός και η διάκριση των πολιτών σε ανεμβολίαστους και μη
  • να σταματήσει άμεσα ο εκφοβισμός, εκβιασμός, απειλές απόλυσης κατά εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για τον λόγο ότι αρνούνται να εμβολιαστούν.
  • άμεση κατάργηση των παράνομων και αντισυνταγματικων διαταγμάτων
  • άμεση διακήρυξη του προέδρου ότι το lockdown είναι παράνομο και αντισυνταγματικό
  • ενίσχυση των νοσοκομείων και γενικά της υγείας με όλα τα εκατομμύρια που δαπανώνται για τα άχρηστα rapid test.
  • άμεση αύξηση κλινών Μ.Ε.Θ με την διοχέτευση όλων των εκατομμυρίων που πετάγονται άσκοπα σε άχρηστα rapid test είτε δίνονται παράνομα υπό μορφή “κινήτρων” σε πολίτες για να εμβολιαστούν
  • μεγαλύτερη προστασία και μέτρα στήριξης και φροντίδας των ευπαθών ομάδων για άμεση περίθαλψη τους σε περίπτωση ανάγκης

Πηγή: sigmalive.com, philenews.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ