Ο φωτογράφος της Μέρκελ: Η καγκελάριος ως συνταξιούχος στο σπίτι του Χέλμουτ Κολ και η σωσίας της – ΦΩΤΟ

O φωτογράφος Ανδρέα Μίε έχει στο αρχείο του πολλές φωτογραφίες της Άνγκελα Μέρκελ. Μερικές από αυτές θα παρουσιαστούν σε μια έκθεση φωτογραφία στη Δρέσδη. Είναι όμως η Γερμανία καγκελάριος που ποζάρει σε όλες τις φωτογραφίες;

Η Μέρκελ αποχωρεί από την Καγκελάρια το φθινόπωρο, έπειτα από 16 χρόνια στην κυβέρνηση. Αυτό αποτελεί ένα σημείο καμπής για την πολιτική ζωή της Γερμανίας, και όχι μόνο. Λίγο πριν από την αποχώρησή της η Αννεγκρέτ Κλίνκερ, επιμελήτρια της Κρατικής Συλλογής Τέχνης στη Δρέσδη, μαζί με την Μαριόν Άκερμαν, διευθύντρια του μουσείου, διοργάνωσε μία έκθεση στο Λίπσιουσμπαου στην ίδια πόλη, με έργα του φωτογράφου Αντρέας Μίε. Πρόκειται για μία αφήγηση που αφορά στην Άνγκελα Μέρκελ, ακόμη και αν κάποιες φορές δεν πρωταγωνιστεί στην έκθεση. Άλλωστε η επιμελήτρια δήλωσε: «Προβάλλουμε μία έκθεση του Αντρέας Μίε, όχι της Άνγκελα Μέρκελ». Μία φράση που συμπληρώνει αινιγματικά: «Ό, τι δεν έχει συμβεί ακόμη είναι μέλλον, εκτός κι αν συμβαίνει εδώ και τώρα». Πρόκειται για μία δήλωση της Μέρκελ από το 2012, με την οποία σχολίασε τότε τις προοπτικές για τη Γερμανία.

Στην Κατοικία της Καγκελαρίας, Βόννη

Εννέα χρόνια αργότερα μετά τη δήλωσή της εκείνη, η Γερμανίδα καγκελάριος βαδίζει προς το τέλος της θητείας της και εμφανίζεται στις φωτογραφίες του Αντρέας Μίε ως… συνταξιούχος πολιτικός. Όμως δεν είναι η ίδια που ποζάρει στις φωτογραφίες, καθώς ο 41χρονος φωτογράφος αξιοποίησε τη μητέρα του ως σωσία της! Μία επιδέξια προσπάθεια, την οποία ενορχήστρωσε στην πρώην Κατοικία του Καγκελαρίου, στη Βόννη, που πλέον λειτουργεί ως μουσείο και χώρος εκδηλώσεων.

Στο σκηνικό έχει τοποθετήσει δηλαδή μία γυναίκα, που θα μπορούσε να είναι η Άνγκελα Μέρκελ, αλλά δεν είναι. Στον χώρο εργασίας του προκάτοχου της, Χέλμουτ Κολ, ο οποίος έζησε και το μεγαλύτερο διάστημα εκεί, η σωσίας της Μέρκελ κάθεται άλλοτε στο κρεβάτι και άλλοτε στο τραπέζι της κουζίνας, στη βεράντα ή συλλογίζεται κάτω από το έλατο στον κήπο. Στην έκθεση υπάρχουν όμως και φωτογραφίες της πραγματικής Μέρκελ, που στέκεται κάτω από ένα έλατο με το πρόσωπό της ελαφρώς στραμμένο, αλλά και άλλες που τη δείχνουν να κάθεται χαλαρή σε μια καρέκλα – με τρία γνωστά χαρακτηριστικά να κάνουν τον θεατή να αναρωτιέται για την αυθεντικότητά τους: στάση, χτένισμα, σακάκι.

O φωτογράφος Αντρέας Μίε

Ο φωτογράφος δεν θέλει το έργο του να γίνει αντιληπτό ως σάτιρα. Αντίθετα, ο Αντρέας Μίε αποκαλεί την καγκελάριο Μέρκελ «μια ήδη ιστορική προσωπικότητα». Η σειρά των συγκεκριμένων φωτογραφιών του είναι μια προσπάθεια «να βρει έναν τρόπο να αντιμετωπίσει μια γυναίκα που έχει διαμορφώσει τη χώρα μας και ενδεχομένως και τον καθένας μας», όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel.

Η 70χρονη σκηνοθέτιδα, Αννεγκρέτ Χαν, έχει τον ρόλο της σωσία της Άνγκελα Μέρκελ. Ο Αντρέας Μίε είναι ο μεγαλύτερος γιος της – πατέρας του ήταν ο ηθοποιός Ούλριχ Μίε (1953-2007), γνωστός για τον ρόλο του ως συνεργάτη της Στάζι στην ταινία «Οι ζωές των άλλων». Ο Αντρέας Μίε, με καταγωγή από το Κέμνιτς της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, εργάζεται πλέον στο Βερολίνο. Το 2009 φωτογράφισε μάλιστα επίσημα τη γερμανίδα καγκελάριο.

Με τις νέες φωτογραφίες του θέλει να αναδείξει μία γυναίκα που έχει αποτραβηχτεί από το πολιτικό γίγνεσθαι και απολαμβάνει πλέον τον χρόνο της για να συλλογιστεί. Ακόμη και οι στημένες φωτογραφίες θα μπορούσαν να είναι αληθινές. «Λατρεύω το παιχνίδι που κάνει ο Μίε ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη μυθοπλασία», λέει η επιμελήτρια της έκθεσης, Αννεγκρέτ Κλίνκερ «καθώς δείχνει μία φόρτιση πολύ πειστική».

Πηγή πληροφοριών/ ΦΩΤΟ: Deutsche Welle

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ