Τσαβούσογλου: Δυσφορία με την απόφαση της Ελλάδας για την ανακήρυξη της Τουρκίας σε ασφαλή χώρα

Την απόφαση της Ελλάδας να ενταχθεί η Τουρκία στην κατηγορία της ασφαλούς χώρας για αιτούντες άσυλο από χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές και η Σομαλία σχολίασε στη συνέντευξή του στην τουρκική κρατική τηλεόραση TRT ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Δένδια.

Απαντώντας συγκεκριμένα σε ερώτημα για την απόφαση της Ελλάδας και για τη στάση που θα τηρηθεί για μέλη της FETÖ που έχουν διαφύγει από την Τουρκία στην Ελλάδα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογράμμισε, σύμφωνα με το sigmalive.com: “Είχα την ίδια αντίδραση όταν είδα την απόφαση. Έχουμε συνεργαστεί από το παρελθόν με την Ελλάδα σχετικά με την επιστροφή μεταναστών που πάνε στα νησιά από την Τουρκία. Αν θυμάστε, αυτό συνέβη μετά τη Δήλωση της 18ης Μαρτίου. Υπάρχει η διμερής συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα. Υπάρχει επίσης με άλλες χώρες. Βάσει αυτής της συμφωνίας, εκείνοι που ταυτοποιούνται βάσει στοιχείων ότι πέρασαν στην Ελλάδα από την Τουρκία πρέπει να εκδοθούν στην Τουρκία μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών που τους αφορούν στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία με τη Βουλγαρία. Με τη Βουλγαρία, το εφαρμόζουμε πολύ καλά στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης. Τώρα η Ελλάδα παίρνει μια τέτοια απόφαση για να μην δεχτεί αιτήσεις από παράτυπους μετανάστες που φτάνουν εδώ ή για να τους στείλει στην Τουρκία” δήλωσε αρχικά και πρόσθεσε: “Όπως είπατε, υπάρχουν μέλη της FETÖ που έχουν διαφύγει από την Τουρκία και μέλη του DHKP-C και του PKK που έχουν βρει καταφύγιο σε διάφορες δομές εκεί. Ζητήσαμε ορισμένους εξ αυτών. Επομένως, εάν είχε βγάλει αυτήν την απόφαση στέλνοντας πίσω τους τρομοκράτες, τότε θα τη σεβόμουν. Όμως, από τη μία πλευρά, θα κρατήσετε τους τρομοκράτες, δεν θα τους δώσετε στην Τουρκία για διαφορετικούς λόγους. Αλλά [από την άλλη πλευρά] θα στείλετε τους μετανάστες και θα πείτε ότι η Τουρκία είναι μια ασφαλής χώρα. Οποία αντίφαση. Πρέπει να είστε ειλικρινείς”. Παράλληλα, στην επισήμανση ότι η Ελλάδα είχε αντίκτυπο στις σχέσεις με την ΕΕ και ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός περηφανεύτηκε πως ανήγαγαν το πρόβλημα σε πρόβλημα ΕΕ- Τουρκία, ο Τούρκος ΥΠΕΞ το χαρακτήρισε “αδυναμία”: “Αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να είμαστε υπερήφανοι. Αυτό είναι ‘αδυναμία’.”

Μάλιστα, νωρίτερα έκανε λόγο για “μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις” της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο: “Έχουμε διαφωνίες σχετικά με το Αιγαίο. Ο λαός μας βλέπει ότι η Ελλάδα έχει ‘μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις’ στην ανατολική Μεσόγειο. Από τη μία πλευρά, λένε ‘προστατέψτε τα δικαιώματά μας’. Αλλά, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλοί πολίτες που επιθυμούν καλύτερες σχέσεις με την Ελλάδα, οι οποίοι ουδέποτε αντιτάχθηκαν σε αυτό το πακέτο των 25 σημείων. Αυτή είναι η γνώμη μας”.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ

Σχετικά με το τι περιμένει η Τουρκία από τη νέα συνάντηση με την ΕΕ, είπε: “Όλοι έχουν κουραστεί. Και άκουγαν τη μία πλευρά μόνο. Άρχισαν τώρα να ακούν και εμάς. Συνεπώς εξηγήσαμε καλά, με στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου αυτού του χάρτη της Σεβίλλης, τον λόγο για προέκυψε το πρόβλημα. Προηγουμένως, οι χώρες της ΕΕ πίστευαν ότι, μία ημέρα, η Τουρκία άρχισε τις γεωτρήσεις και τις σεισμικές έρευνες και οι εντάσεις άρχισαν σε μία ημέρα. Ωστόσο, έχουμε εξηγήσει καλά τι έχει συμβεί από το 2001. Έχουμε δείξει την αποφασιστικότητά μας. Εξηγήσαμε επίσης πολύ καλά τι είναι οι ‘μαξιμαλιστικές’ απαιτήσεις. Είδαν την καλή θέληση μας και την πρόθεσή μας να δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία. Υπήρξαν χώρες που ήταν ειλικρινείς επ’ αυτού. Οι περισσότερες ήταν. Ορισμένες χώρες υποστήριξαν φανατικά την Ελλάδα. Το έχουμε πει στο παρελθόν. Στις Συνόδους, δεν μας ανησυχούσε η επιβολή κυρώσεων. Πόσο θα μας επηρέαζαν οι κυρώσεις; Αποφάσισαν να μας επιβάλουν κυρώσεις μια φορά στο παρελθόν. Θυμάται τώρα κανείς τι συνέβη τότε; Όχι. Αλλά η απόφαση επιβολής κυρώσεων αποτελεί εχθρική πράξη κατά μιας χώρας. Δεν εξυπηρετεί ούτε τους ίδιους. Αντί να αντιμετωπίζουμε αυτά τα πράγματα, εμείς, ως ΕΕ και Τουρκία, πρέπει να εξετάσουμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας σε διάφορους τομείς. Αν και δεν βλέπουμε την απαραίτητη ειλικρίνεια από την ΕΕ, είναι καιρός να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα. Τώρα, θα κοιτάξουμε την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, θα κοιτάξουμε το μέλλον… Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν πλέον περισπασμοί. Η συμφωνία για το μεταναστευτικό πρέπει να επικαιροποιηθεί” τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τι είπε για τις ΗΠΑ

“Βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να συνεργαστούν με την Τουρκία σε πολλούς στρατηγικούς τομείς. Το έχουμε δει με τον Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, το έχουμε δει στους άλλους συνομιλητές μας. Αυτό βλέπουμε σε όλους τους συνομιλητές μας, το βλέπουμε και στον Biden. Από τη μία πλευρά, πώς επιλύουμε αυτά τα προβλήματα, και από την άλλη πλευρά, θα είμαστε σε θέση να ενισχύσουμε αυτήν τη συνεργασία ενώ αποκαθιστούμε τις μελλοντικές σχέσεις; Υπό τον Τραμπ, υπήρχε στόχος για όγκο συναλλαγών 100 δισ. $. Τι πρέπει να κάνουμε για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους;” είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και επεσήμανε ότι έχει δώσει στον Άντονι Μπλίνκεν ένα “έγγραφο οράματος” στο οποίο έχουν καταγραφεί οι ενέργειες που θα μπορούσαν να γίνουν για την επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων και τη μετατροπή των στρατηγικών σχέσεων σε μια πραγματικά στρατηγική σχέση. “Βλέπουμε επίσης ότι θέλει να εργαστεί πιο στενά σε πολλά περιφερειακά ζητήματα. Μπορούμε να κάνουμε αυτά τα πράγματα, αλλά οι προσδοκίες μας πρέπει να ικανοποιηθούν”.

Αναφερόμενος στα σημεία όπου οι ΗΠΑ θέλουν να συνεργαστούν με την Τουρκία, ο Τσαβούσογλου είπε, σύμφωνα με το sigmalive.com: “Για παράδειγμα, στη Συρία, οι ΗΠΑ θέλουν να συνεργαστούν καλύτερα μαζί μας αυτήν την περίοδο. Για κάποια χρονική περίοδο, ‘αποκόπηκαν’ εντελώς από τη Συρία. Ενδιαφέρονταν μόνο για τη Βορειοανατολική Συρία. Στην περίοδο Trump, έλεγαν ‘Υπάρχει πετρέλαιο εδώ, οπότε θα μείνουμε’. Δεν ενδιαφέρονταν καθόλου για τη Λιβύη, οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται περισσότερο τώρα”.

Τονίζοντας ότι υπάρχει ενδιαφέρον στη νέα κυβέρνηση για την Τουρκία, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως “βλέπουμε ότι θέλει να συνεργαστεί μαζί μας όχι μόνο στο ζήτημα της Λιβύης και της Συρίας, αλλά και σε πολλές περιοχές από τη Μεσόγειο έως τον Εύξεινο Πόντο και τον Καύκασο”.

Μακρόν και Γαλλία

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι ο Μακρόν ήθελε να στείλει ένα σύστημα αεράμυνας SAMP/T στην Τουρκία, αλλά το εγκατέλειψε μετά την Επιχείρηση “Peace Spring”, προσθέτοντας ότι αυτός και ο Γάλλος ομόλογός του είχαν επίσης συζητήσει το θέμα. Αναφερόμενος στην προκαταρκτική συμφωνία με την Eurosam στο παρελθόν, ο Τσαβούσογλου είπε ότι “ως Τουρκία, έχουμε υπογράψει, στο παρελθόν, επιστολή προθέσεων με την Eurosam για προμήθεια και συμπαραγωγή. Μπορούμε επίσης να την αναβιώσουμε. Δεν χρειάζεται να είναι oı Patriot. Εάν οι ΗΠΑ δεν εγγυώνται τους Patriot, μπορούμε να πάρουμε πολλά συστήματα αεράμυνας από άλλους συμμάχους μας”.

Υπενθυμίζοντας ότι η Γαλλία δεν εκδίδει άδειες εξαγωγής για ορισμένα προϊόντα σε τουρκικές εταιρείες, ο Τσαβούσογλου σημείωσε: “Είπαμε ότι τέτοια θέματα πρέπει να αφαιρεθούν από την ατζέντα των σχέσεων Τουρκίας-Γαλλίας”.

Ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις, παρότι υπάρχουν θέματα διαφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας, αναφέροντας ότι “πλέον η Γαλλία επιθυμεί να διαβουλευθεί με εμάς σχετικά με την Αφρική. Και αυτό είναι καλό. Δεν βλέπουμε κανέναν ως ανταγωνιστή, δεν ανταγωνιζόμαστε κανέναν στην Αφρική. Είναι επίσης σημαντικό να ενισχυθεί η θέση της Τουρκίας εκεί και να φαίνεται ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα. Αναπτύσσουμε τομείς διαβούλευσης”.

Συνομιλία ανάμεσα σε Τουρκία και Αίγυπτο

Επίσης, σχετικά με τις συνομιλίες Τουρκίας-Αιγύπτου, ο Τσαβούσογλου είπε ότι αυτές προχωρούν σταδιακά και έχουν φτάσει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, αλλά πως η ημερομηνία για συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, δεν έχει καθοριστεί ακόμη. Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών και ο αμοιβαίος διορισμός πρέσβεων θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον, προσθέτοντας ότι θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε οι σχέσεις να γίνουν καλύτερες από πριν. Ερωτηθείς για το πώς προχωρούν οι συνομιλίες, ο Τσαβούσογλου απάντησε, “Μέχρι στιγμής, καλά”, ενώ σημειώνοντας ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος “δεν βρίσκονται σε διαφορετικές πλευρές» στη Λιβύη, ο Τσαβούσογλου είπε ότι ένας άλλος τομέας στον οποίο μπορούν να συνεργαστούν οι δύο χώρες είναι το παλαιστινιακό ζήτημα, επισημαίνοντας: “Εάν ομαλοποιηθούν οι σχέσεις μας με την Αίγυπτο, υπάρχουν πολλοί τομείς και χώρες όπου μπορούμε να συνεργαστούμε και υπάρχει ανάγκη για αυτήν τη συνεργασία”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ