#RedDressProject: Τα κόκκινα φορέματα που “μιλούν” για κάθε γυναίκα που αγνοείται

Δεκάδες κόκκινα φορέματα κρέμονται στα κλαδιά δέντρων σε κεντρικά σημεία ανά τον κόσμο. Φορέματα μακριά, κοντά, με πιέτες, με μανίκια ή χωρίς. Στέκουν κρεμασμένα, ακίνητα να θυμίζουν κάθε μια από τις χιλιάδες ιθαγενείς γυναίκες που χάθηκαν ή δολοφονήθηκαν χωρίς να βρεθεί ποτέ κανένα ίχνος τους. Το #RedDressProject είναι η ιδέα της καλλιτέχνιδος Jaime Black, που προέκυψε μετά από ένα ταξίδι της στην Κολομβία. Κατά τη διαμονή της στη Μπογκοτά συνάντησε μία πορεία γυναικών της περιοχής στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, ντυμένες με κόκκινα φορέματα. Οι οικογένειες όλων τους είχαν βιώσει την απώλεια κάποιου μέλους τους, χωρίς να λάβουν ποτέ κάποια απάντηση σχετικά με τη λύση του μυστηρίου της εξαφάνισής τους. Ακούγοντας τις φωνές τους που αναζητούσαν δικαίωση, σκέφτηκε πως η ενέργειά τους πρέπει να μεταφερθεί σε όλο τον κόσμο.

View this post on Instagram

A post shared by ArtEquality (@artequality_)

Το μέρος που εκτίθενται τα φορέματα αλλάζει συνεχώς, επιλέγονται ωστόσο πάντα κεντρικά σημεία, ώστε να μεταφερθεί το μήνυμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Μέχρι και τις 2 Μαΐου βρισκόντουσαν έξω από το Nelson’s Museum, ενώ υπάρχει και μόνιμη έκθεση στο Μουσείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Καναδά.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι ιθαγενείς γυναίκες στατιστικά πέφτουν θύματα δολοφονίας 10 φορές περισσότερο από το μέσο όρο των υπόλοιπων γυναικών. Δυστυχώς οι αριθμοί είναι το ίδιο αρνητικοί και στον Καναδά και η κυριότερη αιτία είναι οι βαθιά ριζωμένες ρατσιστικές αντιλήψεις.

Το #RedDressProject προσπαθεί να δώσει φωνή σε μία μειονότητα γυναικών που συνεχίζει να υφίσταται την ακραία φυλετική βία, ακόμη και σήμερα. Το κάθε ένα από αυτά τα κόκκινα φορέματα λέει τη δική του ιστορία και προσπαθεί να κάνει ακόμα πιο το ηχηρό το μήνυμά του.

Μέσα στο γενικότερο κλίμα που επικρατεί τον τελευταίο καιρό σε ολόκληρο τον κόσμο σχετικά με την καταπίεση των γυναικών, καλλιτέχνες όπως η Black μάς καλούν, μέσα από τα project τους, να αγκαλιάσουμε τη διαφορετικότητα, ώστε καμία γυναίκα, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής και ηλικίας, να μην βρεθεί μόνη, δολοφονημένη ή αγνοούμενη, έχοντας στερηθεί το πιο πολύτιμο αγαθό που δεν είναι άλλο από την ίδια της τη ζωή.Πηγή: InStyle.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ