Τουρκία: 103 ναύαρχοι κατηγορούν τον Ερντογάν για τη συνθήκη του Μοντρέ – Έρευνα από την εισαγγελία

Το γραφείο του εισαγγελέα της Άγκυρας ξεκίνησε έρευνα για τους 103 Τούρκους ναυάρχους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και οι Türker Ertürk και Deniz Cora. Θα διερευνηθεί όπως αναφέρει η ανακοίνωση ποιοι προετοίμασαν την δήλωση και τα άτομα με τα οποία ήταν σε επαφή.

“Ξεκίνησε έρευνα ex officio για να διερευνηθεί ποιοι σχετίζονται με την προετοιμασία της δήλωσης, η οποία δημοσιεύθηκε σε ιστοτόπους και στα social media την 4η Απριλίου 2021 και στην οποία ο τίτλος είναι ‘Montreux declaration from 103 admirals'”. Οι 103 ναύαρχοι εν αποστρατεία, σχολίασαν με τη δήλωσή τους αυτή, τις κυβερνητικές πολιτικές αναφορικά με τη Συνθήκη του Μοντρέ.

Η Συνθήκη του Μοντρέ ή Συνθήκη για το καθεστώς των Στενών είναι συνθήκη η οποία αφορά στο καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε το 1936, παραχωρεί τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στην Τουρκία και ρυθμίζει την στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή. Η σύμβαση παραχωρεί στη Τουρκία τον πλήρη έλεγχο των Στενών και εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα από τα μη στρατιωτικά πλοία σε καιρό ειρήνης.

Ο Διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής κυβέρνησης, Φαχρετίν Αλτούν, διαφώνησε με τη δήλωση των συνταξιούχων ναυάρχων για τα πολιτικά θέματα της χώρας.

Ο Αλτούν σημείωσε είπε ότι αυτοί οι συνταξιούχοι ναύαρχοι ζούσαν «στην παλιά Τουρκία» και τους είπαν να μην εμπλακούν στα πολιτικά θέματα της χώρας όταν αποσύρθηκαν και πρέπει να παραμείνουν έτσι.

Στα τουρκικά ΜΜΕ, αναφέρεται ότι η δήλωση αυτή υπαινίχθηκε ένα πραξικόπημα στη χώρα. Η Τουρκία είχε ζήσει πρόσφατα μια απόπειρα πραξικοπήματος, συγκεκριμένα στις 15 Ιουλίου 2016. Έγινε έντονη συζήτηση στη χώρα σχετικά με την αναθεώρηση της Σύμβασης των Στενών του Μοντρέ του 1936, τον έλεγχο των Στενών στην Κωνσταντινούπολη και τα πρόσφατα εγκεκριμένα από την κυβέρνηση σχέδια για ένα νέο έργο καναλιού μήκους 45 χιλιομέτρων.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Suleyman Soylu είπε ότι η κυβέρνηση θα θυμάται πάντα εκείνους που είναι πιστοί στη δημοκρατία. Είπε ότι οι ναύαρχοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα γαλόνια και τη στολή τους ως μέσο για να ωθήσουν τη δική τους πολιτική ατζέντα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ