Μακρόν: Προειδοποιεί για “παρέμβαση” της Τουρκίας στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας

“Βόμβα” από τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος προειδοποίησε ότι η Τουρκία ενδεχομένως θα προσπαθήσει να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2022.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη που προβλήθηκε την Τρίτη, ο Γάλλος πρόεδρος ερωτήθηκε εάν θα υπάρξουν προσπάθειες από την Άγκυρα να αναμιχθεί στις επόμενες εκλογές. Ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε: “Φυσικά. Έχει γραφτεί και οι απειλές δεν είναι καλυμμένες. Άρα νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πολύ ξεκάθαροι. Νομίζω ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό”.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι “δεν θέλω να εμπλακώ ξανά σε μια ειρηνική σχέση εάν υπάρχουν τέτοιοι ‘ελιγμοί’ στο παρασκήνιο”.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για παρέμβαση στις γερμανικές εκλογές του 2017, όταν ζήτησε από Τούρκους πολίτες που διαβιούν στη Γερμανία να ψηφίσουν κατά του κόμματος της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ.

Τα σχόλια του Εμανουέλ Μακρόν έρχονται καθώς οι διμερείς σχέσεις του Παρισιού και της Άγκυρας περνούν κρίση τους τελευταίους μήνες.

Ο Γάλλος πρόεδρος επίσης έκανε λόγο για μία “πολιτική ψεύδους” εκ μέρους της Τουρκίας. “Το περασμένο φθινόπωρο υπήρξε πολιτική ψεύδους. Τα κρατικά ψέματα. Τα ψέματα αναμεταδίδονται από τα ΜΜΕ που ελέγχονται από το τουρκικό κράτος”, είπε στον τηλεοπτικό σταθμό.

“Η Γαλλία ήταν πολύ ξεκάθαρη. Όταν υπήρχαν μονομερείς πράξεις στην ανατολική Μεσόγειο, τις καταδικάσαμε με λόγια και ενεργήσαμε στέλνοντας φρεγάτες”, συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Σε άλλο σημείο, πάντως, ο Μακρόν υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης ενός διαλόγου με την Τουρκία. “Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία δεν θα γυρίσει την πλάτη της στην Ευρώπη και θα κάνει μία στροφή προς έναν πιο θρησκευτικό εξτρεμισμό και σε γεωπολιτικές επιλογές που είναι ακόμη πιο επικίνδυνες ή αρνητικές για εμάς”, δήλωσε. Παρατήρησε, πάντως, ότι από τις αρχές του έτους υπάρχει μία τάση του Τούρκου προέδρου να εξομαλύνει τις διμερείς σχέσεις και τόνισε: “Θέλω λοιπόν να πιστέψω ότι αυτός ο δρόμος είναι δυνατός”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ