Σχοινάς: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα στον εμβολιασμό – Τι είπε για το “Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό”

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, την πορεία εμβολιασμών στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για το ζήτημα που προέκυψε με την AstraZeneca μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Φιλοδοξία μας είναι να μη χαθεί το καλοκαίρι. Σήμερα παρουσιάσαμε την πρόταση που είναι το κλειδί που ανοίγει την κινητικότητα στην Ευρώπη», τόνισε ο κ. Σχοινάς αναφερόμενος στο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, σημειώνοντας πως «στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής που είναι σε 8 μέρες οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν όλες τις παραμέτρους της χρήσης του πιστοποιητικού και πιστεύω πως θα είμαστε έτοιμοι πριν το καλοκαίρι». Όσο για τον κίνδυνο του να υπάρξουν διακρίσεις, όταν εφαρμοστεί το «πράσινο διαβατήριο», ο κ. Σχοινάς παρουσιάστηκε κατηγορηματικός. «Δεν θα υπάρξουν διακρίσεις», υποστήριξε και εξήγησε πως όποιος δεν έχει εμβολιαστεί, θα μπορεί να βάζει το αρνητικό PCR ή να δηλώνει πως έχει φυσική ανοσία επειδή πέρασε τη νόσο.

Ερωτηθείς σχετικά με την κριτική που έχει δεχθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ζήτημα της διαχείρισης των εμβολιασμών, υποστήριξε πως «πρόκειται για πιο μαζικό πρόγραμμα εμβολιασμών στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ποτέ κανένας δεν αγόρασε τόσες πολλές δόσεις για τόσους πολλούς ανθρώπους σε ένα εμβόλιο που παρήχθη σε χρόνο-ρεκόρ» και συμπλήρωσε πως «είναι λογικό σε ένα κολοσσιαίο τέτοιο πρόγραμμα να υπάρξουν αρρυθμίες στην αρχή, οι οποίες όμως διορθώνονται».

«Είμαστε απολύτως μέσα στους εμβολιαστικούς μας στόχους, μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχουμε 300 εκατ. δόσεις και μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε πετύχει να εμβολιάσουμε το 70% του γενικού πληθυσμού», είπε ακόμη ο κ. Σχοινάς.

Σχολιάζοντας την επισήμανση πως κάποιες χώρες-μέλη της Ε.Ε. συζητούν για την προμήθεια του ρωσικού εμβολίου, ενώ άλλες ανέστειλαν τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστήριξε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε την τακτική του να εθνικοποιούνται οι επιτυχίες και να κοινοτικοποιούνται τα προβλήματα. Είμαστε συνηθισμένοι σ’ αυτό. Καμία από τις 27 χώρες της Ένωσης δεν έχει αποσπαστεί από το πρόγραμμα εμβολιασμών. Μερικές, ελάχιστες χώρες, αγοράζουν εμβόλια κι εκτός ΕΕ, αλλά σε καμία περίπτωση οι όροι δεν μπορούν να συγκριθούν με τη διαδικασία που ακολουθείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η προστασία των εμβολίων δεν είναι κατοχυρωμένη από τον ΕΜΑ. Οι ρήτρες είναι διαφορετικές, η ποιότητα είναι διαφορετική, άρα δεν είναι το ίδιο πράγμα».

Σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca, είπε πως «η αναστολή του εμβολιασμού έγινε εν αναμονή της τελικής ετυμηγορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων» και επισήμανε για τη στάση της Ελλάδας που συνεχίζει τον εμβολιασμό υπογράμμισε: «Η Ελλάδα υιοθέτησε την πιο σωστή και πιο ευρωπαϊκή στάση μεταξύ των “27” της ΕΕ».

Εγκωμιαστικά ήταν τα σχόλια για τη χώρα μας και όσον αφορά τον ρυθμό των εμβολιασμών, αναφέροντας πως «η Ελλάδα είναι μία από τις πρωταθλήτριες Ευρώπης στον ρυθμό των εμβολίων, ήδη με τις δόσεις εμβολίων που έχει η χώρα μέχρι τα τέλη Μαρτίου είναι μεταξύ των 4-5 πρώτων στον ρυθμό των εμβολιασμών. Για αυτό, δεν δικαιολογούνται καταστροφολογίες και συνωμοσιολογίες».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ