Εκλογές ΗΠΑ: Ποιοι ηγέτες έχουν καθυστερήσει να συγχαρούν τον Μπάιντεν

Αρκετοί είναι οι ηγέτες σε ολόκληρο τον κόσμο που δεν συνεχάρησαν αμέσως τον νικητή των αμερικανικών εκλογών, Τζο Μπάιντεν, επιβεβαιώνοντας τους ισχυρούς δεσμούς με τον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Πούτιν και Κίνα λένε ότι “θα περιμένουν ώσπου να ολοκληρωθούν οι νομικές διαδικασίες” ενώ ο Μπένιαμιν Νετανιάχου του Ισραήλ καθυστέρησε 12 ώρες ενώ η Σαουδική Αραβία τηρεί σιγήν ιχθύος.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αρνείται να συγχαρεί τον εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν με τη δικαιολογία ότι απομένουν ακόμη νομικές διαδικασίες να ολοκληρωθούν, καθώς ο Τραμπ αρνείται ακόμη να αποδεχθεί την ήττα του, διακηρύσσοντας ότι οι εκλογές δεν έχουν ακόμη τελειώσει. Η Ρωσία θα αναγνωρίσει τον νέο πρόεδρο μόλις επιβεβαιωθεί το επίσημο αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πούτιν Ντμίρι Πεσκόφ. Σε αντίθεση ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι συνεχάρη αμέσως τους Μπάιντεν -Χάρις σε ανάρτησή του στο twitter όπου επισημαίνει ότι ανυπομονεί για νέα επίπεδα συνεργασίας ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ρωσία. Πάντως, ο Πεσκόφ δήλωσε: “Θεωρούμε πως το σωστό είναι να περιμένουμε. Ο Πρόεδρος Πούτιν έχει σε αρκετές περιπτώσεις πει ότι θα σεβαστεί οποιαδήποτε επιλογή του αμερικανικού λαού”.

Δείτε το βίντεο

Στο μεταξύ, και η Κίνα είπε ότι “το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών θα καθοριστεί ανάλογα με τους αμερικανικούς νόμους”. Ούτε ο Ρώσος ούτε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχουν σχολιάσει δημοσίως τη νίκη Μπάιντεν εις βάρος του Τραμπ αν και είχαν συγχαρεί αμέσως το 2016 τον Ρεπουμπλικανό νικητή την ημέρα της εκλογής του. 

Δείτε το βίντεο

Παράλληλα, σιωπηλή παραμένει η Σαουδική Αραβία μετά τα εκλογικά αποτελέσματα, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου έκανε ώρες ώσπου να συγχαρεί τον νικητή Μπάιντεν. Έπειτα από σχεδόν 12 ώρες σιωπής, ο Νετανιάχου, στενός σύμμαχος του Τραμπ, συνεχάρη τον Μπάιντεν για τη νίκη του νωρίς την Κυριακή, καλώντας τον εκλεγμένο πρόεδρο “έναν σπουδαίο φίλο του Ισραήλ”. Bέβαια, με δεύτερη ανάρτηση ευχαρίστησε και τον Τραμπ για τη φιλία του και για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του κράτους, αλλά και για τις κυρώσεις στο Ιράν καθώς και “επειδή έφερες την ισραηλινο-αμερικανική συμμαχία σε πρωτόγνωρα ύψη”.

Με σχετική καθυστέρηση συνεχάρη τον Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter έγραψε: “Ειλικρινή συγχαρητήρια στον Τζόζεφ Μπάιντεν για την εκλογή του ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Σας εύχομαι με σοφία και αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσετε τις υπάρχουσες προκλήσεις προς όφελος της Αμερικής και όλου του κόσμου. Ελπίζω να συνεχίσουμε την καλή συνεργασία μαζί σας, όπως είχαμε με τον Ντόναλντ Τραμπ, του οποίου είμαι πολύ ευγνώμων”. Το βράδυ του Σαββάτου ο Βούτσιτς επιθεωρώντας τις εργασίες κατασκευής του νέου Covid νοσοκομείου στο Βελιγράδι, σχολίασε την εκλογή Μπάιντεν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα συμφέροντα της Σερβίας θα εξυπηρετούσε καλύτερα ενδεχόμενη επανεκλογή του Τραμπ. “Δεν έχω πει ποτέ κάτι κακό για τον Μπάιντεν, τον γνωρίζω καλύτερα από τον Τραμπ. Συναντήθηκα μαζί του τέσσερις ή πέντε φορές, με τον Τραμπ μόλις δύο φορές. Αλλά, πιστεύω ότι, θα ήταν καλύτερο για τη Σερβία να είχε κερδίσει τις εκλογές ο Τραμπ” δήλωσε ο Βούτσιτς. Αναφερόμενος στις επικρίσεις που δέχθηκε διότι δεν βιάστηκε να συγχαρεί τον Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν το έκανε γιατί δεν ήθελε να είναι από τους πρώτους που έσπευσαν να το πράξουν. Σημειώνεται ότι ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ήταν από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες που κατά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ είχε πάρει ανοιχτά θέση υπέρ του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ.

Υπάρχει, βέβαια, και η άλλη όψη του νομίσματος, όπου άλλοι ηγέτες, παρά το γεγονός ότι υποστήριζαν τον Τραμπ, συνεχάρησαν τον Μπάιντεν αποδεχόμενοι το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροδρίγο Ντουτέρτε που είχε πει ότι οι Φιλιππινο-Αμερικάνοι θα έκαναν την καλύτερη συμφωνία με τον Τραμπ, εξέφρασε την ελπίδα του για ενισχυμένους δεσμούς βασισμένους στην κοινή δέσμευση για δημοκρατία, ελευθερία και κράτος δικαίου.

Και υπάρχουν και εκείνοι που η ήττα του Τραμπ τους γέμισε ανακούφιση. Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό που ήταν από τους πρώτους που ευχήθηκαν στον Μπάιντεν για την εκλογή του, είχε γίνει συχνά στόχος προσβολών του Τραμπ. Περιλαμβανομένων στους ηγέτες που συνεχάρησαν αμέσως τον Μπάιντεν ήταν ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Χαν, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Ο Βενεζολάνος πρόεδρος Νικολάς Μαδούτο αλλά και ο αντίπαλός του Χουάν Γκουαϊδό συνεχάρησαν και οι δύο τον Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις.

Το αποτέλεσμα έφερε ανάμεικτα συναισθήματα στο Ιράκ καθώς ο Μπάιντεν θεωρείται ο πρωταθλητής της εισβολής των ΗΠΑ το 2003. Πάντως, ο πρόεδρος του Ιράκ Μπαρχάμ Σαλίχ περιέγραψε τον Μπάιντεν ως φίλος και έμπιστο συνεταίρο.

Ο ανώτερος αντιπρόεδρος του Ιράν, η οικονομία του οποίου επλήγη από τις κυρώσεις των ΗΠΑ του Τραμπ έγραψε στο Facebook: “Τελείωσε η εποχή του Τραμπ και της φιλόδοξης και περιπετειώδους ομάδας του”. Η εφημερίδα Resalat δημοσίευσε εικόνες του Τραμπ χωρίς μάσκα και του Μπάιντεν με μάσκα και έγραψε: “Έφυγε ο εχθρός χωρίς μάσκα, έφτασε ο εχθρός με τη μάσκα”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ