Καλίν: Ο Ερντογάν έδωσε ευκαιρία στη διπλωματία – Τι είπε για τις διερευνητικές συνομιλίες

Οι διερευνητικές συνομιλίες θα συνεχίσουν από εκεί που έμειναν, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν άλλες δύο παράλληλες διαδικασίες διαπραγματεύσεων, μία σε πολιτικό επίπεδο και μία σε στρατιωτικό.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, σε δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι οι διερευνητικές συνομιλίες είναι ένας μηχανισμός που δημιουργήθηκε το 2002 για να συζητηθούν εiδικά η υφαλοκρηπίδα, η οικονομική ζώνη και ο εναέριος χώρος στο Αιγαίο και συνεχίστηκε μέχρι το 2016. Πρόσθεσε ότι ο 61ος γύρος των διερευνητικών διαπραγματεύσεων θα συνεχίσει από εκεί που έμεινε. “Όποια ήταν τα ζητήματα, όποια ήταν θέματα που συζητούσαν τότε θα συνεχίσουν να τα συζητούν και σήμερα”, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι σε αυτές τις διερευνητικές διαπραγματεύσεις θα υπάρχουν άλλες δύο σημαντικές διαπραγματευτικές διαδικασίες, η μια θα είναι σε πολιτικό επίπεδο και η άλλη σε στρατιωτικό επίπεδο για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Επομένως θα υπάρξουν τρία σκέλη διαπραγματεύσεων. “Περιμένουμε ότι θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία, ελπίζουμε και προγραμματίζουμε”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι στις πολιτικές διαπραγματεύσεις που θα γίνουν σε επίπεδο ΥΠΕΞ θα συζητούνται θέματα οικονομίας έως τουρισμού, θέματα ασφάλειας συνόρων έως μειονοτήτων.

Στις στρατιωτικές συνομιλίες θα υπάρξει μια δομή στην οποία θα μπορεί να δημιουργηθεί ένας κοινός μηχανισμός εργασίας στο Αιγαίο μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στρατιωτών σχετικά με τη θάλασσα, τον αέρα και τα σύνορα. Όπως είπε, έχουν γίνει μια σειρά επαφές γι αυτό και αυτή τη βδομάδα έγιναν σε αυτό το πλαίσιο συναντήσεις στο ΝΑΤΟ.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει η ημερομηνία πραγματοποίησης των διερευνητικών συνομιλιών.

Είναι πολύ σημαντικό για τον Τούρκο Πρόεδρο να δώσει χώρο στην διπλωματία, παρέχοντας μια δεύτερη ευκαιρία για διαπραγματεύσεις, δήλωσε.

«Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό το ότι ο πρόεδρός μας άνοιξε τον δρόμο, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία στην διπλωματία και τις διαπραγματεύσεις. Αυτό θα πρέπει να γίνει σεβαστό από την ΕΕ. Αλλά και από την ελληνική πλευρά. Ήδη, με την Ελλάδα είχαμε συμφωνήσει πριν από 1-1,5 μήνα να ανακοινώσουμε την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών, αλλά λόγω της συμφωνίας, που υπέγραψε τότε η Ελλάδα με την Αίγυπτο, ματαιώθηκε. Τώρα ελπίζουμε να μην ξανα-αντιμετωπίσουμε παρόμοια κατάσταση. Εν τω μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα στις 1-2 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση κορυφής της Ε.Ε. Εδώ έχει επίσης μεγάλη σημασία το αν η τουρκική ατζέντα θα αντιμετωπιστεί θετικά», είπε.

Για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Ιμπαρχίμ Καλίν ανέφερε πως αναμένουν επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, την επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, και την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

«Όπως ήδη έχει αναφέρει και ο πρόεδρός μας, πρώτα απ’ όλα αναμένουμε να αναβαθμιστεί η Τελωνειακή Συμφωνία. Αυτό είχε δηλώσει η Γερμανία, ότι κατά την προεδρία της θα το ενέκρινε. Ένα δεύτερο θέμα είναι η επικαιροποίηση της συμφωνίας για το Μεταναστευτικό, της 15ης Μαρτίου του 2016. Διότι το ζήτημα της μετανάστευσης συνεχίζεται ακόμα και είναι μία μεγάλη κρίση και η Τουρκία, η οποία έχει επιφορτιστεί με το μεγαλύτερο φορτίο σε όλο τον κόσμο, συνεχίζει να κάνει υπεύθυνα βήματα για την επίλυση αυτή της κρίσης. Κι όμως, δυστυχώς, δεν έγιναν τα απαραίτητα βήματα για τον καταμερισμό του φορτίου αυτού από τις χώρες της Ε.Ε. ή από διάφορες άλλες χώρες, ακόμα και από τις χώρες του Κόλπου. Επομένως, έχει σημασία η αναθεώρηση της συμφωνίας για την Μετανάστευση.

Κι ένα τρίτο θέμα επίσης, είναι ότι θα πρέπει να λυθεί πλέον το θέμα της ελευθερίας της μετακίνησης και ότι πρέπει και οι Τούρκοι πολίτες να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα στην ζώνη Σένγκεν».

Ο Ιμπραχίμ Καλίν αναφέρθηκε και σε επιπλέον θετικές εξελίξεις, που θα μπορούσαν να υπάρξουν τους επόμενους μήνες τόσο με την ΕΕ όσο και με την Ελλάδα. «Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει αναβίωση των (ευρωπαϊκών) διαπραγματεύσεων (με την Τουρκία). Δηλ. να ανοίξουμε καινούρια κεφάλαια. Δεν είναι τίποτα αδύνατο. Αν η ΕΕ κάνει αυτό που της αναλογεί και συνεχίσει με μία θετική ατζέντα, τότε στη σύνοδο κορυφής στις 1-2 Οκτωβρίου ίσως ληφθούν και μερικές θετικές αποφάσεις.

Στη συνέχεια αν δεν κάνω λάθος θα υπάρχει άλλη μία συνάντηση κορυφής το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο. Αν καταφέρουμε να διατηρήσουμε αυτή την ορμή μέχρι την δεύτερη σύνοδο κορυφής με την Ελλάδα αλλά και τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., τότε θα έχουμε και τη δυνατότητα να αποκτήσουμε μία σοβαρή αποκλιμάκωση και επιτάχυνση στις σχέσεις Τουρκίας–ΕΕ. Αλλά θα είναι επίσης δυνατό να αναπτύξουμε μια νέα μορφή σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, που θα είναι πιο ρεαλιστικές και θα στηρίζεται στα αμοιβαία συμφέροντα, τον αμοιβαίο σεβασμό και τον δίκαιο καταμερισμό στην ανατ. Μεσόγειο», όπως είπε, γιατί μέχρι στιγμής υπήρξαν διάφορες απόπειρες που άφηναν την Τουρκία εκτός. «Ωστόσο, όλοι και ιδίως οι ειδικοί επί του θέματος, αναγνωρίζουν πως αυτά τα σχέδια δεν θα μπορούσαν να είναι υλοποιήσιμα».Πηγή: ΑΠΕ, ΚΥΠΕ, sigmalive

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ