Καρλ Λάγκερφελντ: Έναν χρόνο πριν πέθανε ο Κάιζερ της μόδας – Πού βρίσκεται η γάτα-κληρονόμος του – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Στις 19 Φεβρουαρίου 2019 έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός σχεδιαστής μόδας Καρλ Λάγκερφελντ, ο Κάιζερ της μόδας, όπως ήταν το προσωνύμιό του, ενώ αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας για μακρύ διάστημα.

Πέθανε στο Αμερικανικό νοσοκομείο του Παρισιού σε ηλικία 85 ετών, βυθίζοντας στη θλίψη τον κόσμο της παγκόσμιας μόδας.Ήταν διευθυντής της Chanel από το 1983.

Αμέσως μετά τον θάνατό του, άρχισαν να κυκλοφορούν πολλές θεωρίες σχετικά με τη διαθήκη του. Καθώς ο ίδιος δεν είχε παιδιά, λέγεται ότι άφησε την αμύθητη περιουσία του, που υπολογιζόταν στα 172 εκατομμύρια ευρώ και σε αυτήν συμπεριλαμβάνονταν το υπερπολυτελές διαμέρισμά του στο Παρίσι, επαύλεις, πίνακες και έργα τέχνης, στον 11χρονο βαφτισιμιό του αλλά και κυρίως στην πολυαγαπημένη του γάτα Σουπέτ, το κακομαθημένο γατάκι του όπως αναφερόταν στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram, με τους σχεδόν 275.000 ακολούθους, έναν λογαριασμό που ο ίδιος ο Λάγκερφελντ είχε δημιουργήσει.

Η Σουπέτ ήταν σίγουρα η πιο διάσημη και ενδεχομένως πιο πλούσια γάτα παγκοσμίως. Κυκλοφορούσε με ιδιωτικό τζετ και έμενε σε σουίτες οι οποίες στοίχιζαν 500 ευρώ τη βραδιά. Η γάτα Σιάμ του “Κάιζερ” της μόδας το 2014 είχε βγάλει με την εμφάνισή της 2.971.000 ευρώ, συμμετέχοντας σε μόλις δύο διαφημιστικά. Έτρωγε από ασημένια πιάτα τα οποία βρίσκονταν πάντα πάνω στο τραπέζι και όχι στο πάτωμα, ενώ είχε προσωπικό σεφ, δύο υπηρέτριες και σωματοφύλακα. Σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις, το 2018, στην Τζαστίν Πικαρντί του Harper’s Bazaar, ο Λάγκερφελντ είχε πει ότι θεωρούσε πως η Σουπέτ ήταν η μετενσάρκωση της μητέρας του. “Είναι ένα ευαίσθητο άτομο. Είναι πολύ αστεία, όταν διαβάζω εφημερίδα, διαβάζει μαζί μου. Τρώει στο τραπέζι μαζί μου, όχι στο πάτωμα. Αν το φαγητό είναι στο πάτωμα, δεν το αγγίζει. Έχει ανθρώπινες αντιδράσεις. Μερικές φορές θεωρώ ότι είναι η μετενσάρκωση της μητέρας μου”

Με τον θάνατο του θρυλικού μόδιστρου, η ίδια η Σουπέτ φάνηκε να βυθίζεται στη θλίψη. Οι διαχειριστές του λογαριασμού της την έντυσαν με ένα μαύρο καπέλο με φτερά και βέλο. “Σας ευχαριστώ όλους για τα συλλυπητήριά σας. Με μία κρύα, μέχρι πρότινος, καρδιά και συντετριμμένη, θα πενθήσω. Προσεύχομαι ότι τα ευγενικά σας λόγια και οι ευχές σας θα με βοηθήσουν να προχωρήσω μπροστά χωρίς τον Μπαμπά μου Καρλ Λάγκερφελντ” αναφερόταν στη λεζάντα της φωτογραφίας.

Στις 15 Μαρτίου του 2019 ήταν η επόμενη δημόσια εμφάνιση της Σουπέτ όπου δήλωνε ότι μετά το πένθος που βίωσε, επέστρεψε με τη δημιουργία μίας αναμνηστικής κολεξιόν στη μνήμη του μπαμπά της, ζητώντας από τον κόσμο να αγοράσει και να στηρίξει έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την περίθαλψη ζώων στην Καλιφόρνια.

Έχει δημιουργηθεί, πια, νέος λογαριασμός στο instagram για τη Σουπέτ μέσω του οποίου μαθαίνουμε τα νέα της. Αυτός δημιουργήθηκε στις 15 Αυγούστου του 2019 οπότε η Σουπέτ έγινε, όπως αποκάλυψε, 8 ετών κι έχει 38.000 ακολούθους.

Απορία για τους χιλιάδες θαυμαστές της είναι πού βρίσκεται, πλέον η πολυαγαπημένη γάτα του Καρλ Λάγκερφελντ. Σύμφωνα με τους New York Times, που επικαλούνται δηλώσεις της υπεύθυνης επικοινωνίας του αείμνηστου μόδιστρου, Καρολίν Λεμπάρ, η Σουπέτ ζει στο Παρίσι. Είναι καλά και δέχεται πολλή αγάπη, ενώ εξακολουθεί να ασχολείται με τις επιχειρήσεις του μπαμπά της, αφού έγινε και η ίδια επιχειρηματίας, προωθώντας τα προϊόντα του Καρλ Λάγκερφελντ.

Το ζήτημα της διαθήκης που παρέμεινε μυστικό της ομάδας του μόδιστρου, και για το οποίο προέκυψαν πολλά νομικά ζητήματα μεταξύ γαλλικού και γερμανικού δικαίου σχετικά με το αν επιτρεπόταν να θεωρείται νόμιμος κληρονόμος ένα κατοικίδιο ζώο, σύμφωνα με τους NYΤ, δεν έχει λήξει ακόμη ενώ η ομάδα του Λάγκερφελντ τηρεί σιγήν ιχθύος.

Μόλις πρόσφατα και ενόψει του ενός έτους από τον θάνατο του μόδιστρου, δημιουργήθηκε και το παιχνίδι “Maison de Karl Lagerfeld”, όπου κάποιος μπορεί να “μπει” στο σώμα της Σουπέτ και να βρεθεί στην έπαυλη του Λάγκερφελντ στην οδό Σεν Γκιγιόμ 21 στο Παρίσι. Ο παίκτης μπορεί να ψάξει και να ανακαλύψει όλα τα στυλ της σεζόν και όλα τα κομμάτια που θα πρέπει να έχει η γκαρνταρόμπα του αποφεύγοντας τα σκυλιά των γειτόνων. Μπορεί να συλλέξει μπόνους και βαθμούς βρίσκοντας ειδικά αντικείμενα, όπως γυαλιά ηλίου, φωτογραφική μηχανή, τσάντα, τον Πύργο του Άιφελ και το 7, τον τυχερό αριθμό του Λάγκερφελντ.

Ο ατζέντης της Λουκάς Μπερουγιέ της εταιρείας “My Pet Agency” στο Παρίσι, αναφέρει ότι η Σουπέτ είναι πολυάσχολη. “Έρχεται περιστασιακά στο πρακτορείο και κάνουμε φωτογραφίσεις για τον λογαριασμό της στο Instagram”. Ο Μπερουγιέ και η Κασό είναι πλέον οι διαχειριστές του λογαριασμού της τον οποίο όπως προαναφέρθηκε δημιούργησαν στα γενέθλιά της, το προηγούμενο καλοκαίρι. “Έχουμε όμορφα σχέδια” αναφέρουν και οι δύο. Ζωή και γάτα, λοιπόν, η Σουπέτ, η οποία γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου 2011 και είναι Λέων όπως και η Κοκό Σανέλ. Chanel. Πρώτα ιδιοκτήτης της ήταν ο Γάλλος Μπαπτίστ Τζιαμπικόνι, μοντέλο και φίλο του Λάγκερφελντ. Ήταν μόλις δέκα εβδομάδων όταν του την έκαναν δώρο γενεθλίων.

Την ονόμασε Σουπέτ, ένα κοινό παρατσούκλι στα γαλλικά για τα όμορφα κορίτσια. Όταν πήγε στη Μασσαλία για τις διακοπές των Χριστουγέννων, ζήτησε από τον Λάγκερφελντ να την προσέχει. Αρχικά εκείνος ήταν διστακτικός λέγοντας ότι οι γάτες φροντίζουν μόνες τους τον εαυτό τους. Όταν ο Τζιαμπικόνι πήρε πίσω τη γάτα ο Καρλ έπεσε σε κατάθλιψη. Δεν του μιλούσε και έδειχνε εκνευρισμένος. Τότε το μοντέλο αντιλήφθηκε ότι η Σουπέτ είχε φέρει μεγάλη χαρά στον σχεδιαστή και έτσι του τη χάρισε.

Ένας χρόνος χωρίς τον “Κάιζερ” της μόδας

Γεννήθηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας ενώ από μικρός ονειρευόταν να φύγει από τη χώρα του και να σχεδιάζει, οπότε μέχρι να φτάσει στην ηλικία των 6 ετών, είχε μάθει μόνος του γαλλικά και αγγλικά. Ο ίδιος αφαίρεσε το “τ” από το τέλος του επιθέτου του προκειμένου να το κάνει πιο εμπορικό, όταν κυκλοφόρησε τη δική του συλλογή «Karl» (Lagerfeldt).

Το 1952 μετακόμισε στο Παρίσι και μία πασαρέλα του Κριστιάν Ντιόρ στάθηκε η αφορμή για να ανακαλύψει το πάθος του για τη μόδα. Δύο χρόνια αργότερα, μαγνήτισε τον σχεδιαστή μόδας Πιέρ Μπαλμέν στον διαγωνισμό Secretariat International de la Laine και έγινε προσωπικός βοηθός του. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με την διεύθυνση του οίκου Jean Patou το 1959, ενώ ταυτόχρονα ακολούθησε μια ελεύθερη σταδιοδρομία. Έρχεται το 1964 και εντάσσεται στο γαλλικό οίκο Chloe, όπου παράγει έτοιμα ενδύματα και αξεσουάρ μέχρι το 1983. Τα κομμάτια του ήταν πολυτελή, άνετα, μποέμ, ρομαντικά, καταγράφοντας πιστά τον ριζοσπαστισμό της δεκαετίας του ’70.

Το 1965, εντάχθηκε στη Fendi, όπου ασχολήθηκε κυρίως με τη γούνα. Μέχρι το τέλος του, δημιούργησε μόδα γεμάτη χιούμορ, στιλ και ειρωνεία. Το καλοκαίρι του 2015, ίδρυσε εκθέσεις «haute fourrure», με το ακρωνύμιο «FF», ακόμη δημοφιλές σήμερα, έδωσε στην γούνα μια διάσταση διασκεδαστική. Μετά από αυτό η γούνα δεν απευθυνόταν μόνο στις κυρίες της υψηλής κοινωνίας αλλά και στους millenials.

Αναμφίβολα υπήρξε ο μεγαλύτερος πυλώνας του ιταλικού οίκου Fendi. Το 1983 εντάχθηκε στον οίκο της Σανέλ και ξεκίνησε να δημιουργεί. Ο Λάγκερφελντ ήταν αυτός που σχεδίασε και το διάσημο λογότυπο του οίκου μόδας. Σταδιακά, από σχεδιαστής έφτασε στο τιμόνι της Σανέλ ως καλλιτεχνικός διευθυντής έως και τον θάνατό του. Στενή συνεργάτιδα του για 32 χρόνια παρέμεινε η Βιρτζινί Βιάρ, η οποία μετά τον θάνατο του ανέλαβε τη θέση του. Η αξία του Λάγκερφελντ υπολογίζεται στα 125 εκατ. δολάρια. Ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος καλλιτεχνικός διευθυντής στον κόσμο. Κατείχε επίσης αρκετά εστιατόρια, μια ομάδα μαζορέτων και το δικό του brand βότκας.

Πολύ πριν από τον θάνατό του είχε εκφράσει την επιθυμία του να αποτεφρωθεί. Δεν ήθελε να ταφεί. Παλαιότερα είχε δηλώσει σχετικά: «Το θεωρώ φρικτό. Θέλω απλά να χαθώ όπως τα ζώα του παρθένου δάσους. Είναι φρικτό να κλείνουν τους ανθρώπους σε ένα φέρετρο με τα λείψανά τους».

Η αποτέφρωσή του έγινε στις 22 Φεβρουαρίου, στη Ναντέρ, κοντά στο Παρίσι, παρουσία της στενής του συνεργάτιδας Βιρζινί Βιάρ, που τον διαδέχθηκε στη διεύθυνση σχεδιασμού των κολεξιόν του οίκου Chanel, σύμφωνα με το περιοδικό Closer.

Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, ο Λάγκερφελντ είχε ζητήσει η τέφρα του να μοιραστεί. Έτσι, μέρος της τέφρας του τοποθετήθηκε μαζί με εκείνη της μητέρας του και ένα μέρος της με εκείνη του Ζακ ντε Μπασέ, του άντρα που υπήρξε σύντροφός του έως τον θάνατό του από HIV το 1989. Το υπόλοιπο της τέφρας του δόθηκε στην οικογένεια του Μπασέ, σε μια τεφροδόχο ειδικά σχεδιασμένη.

Ο οίκος μόδας Σανέλ εξέδωσε ανακοίνωση αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του θανάτου του, ευχαριστώντας τον για την πολύτιμη συνεισφορά του στη Σανέλ και ανακοινώνοντας ότι διάδοχος του θα είναι η στενή του συνεργάτιδα και πρώην αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια, Βιρτζινί Βιάρ, την οποία ο Καρλ αποκαλούσε «το δεξί και αριστερό [του] χέρι, ταυτόχρονα».

Η Σανέλ οργάνωσε ένα ντεφιλέ την τελευταία ημέρα της Εβδομάδας Μόδας στο Παρίσι, αφιερωμένο στον Καρλ Λάγκερφελντ με δημιουργίες από την τελευταία του συλλογή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ