Ο άγνωστος “πόλεμος” στην ηγεσία του τουρκικού στρατού – Ποιον και γιατί “φοβάται” ο Ακάρ

Ένας «πόλεμος» σοβεί το τελευταίο διάστημα ανάμεσα σε δυο άνδρες στην ηγεσία του τουρκικού στρατού, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Αν και γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες, αυτός ο πόλεμος έχει αρχίσει και γίνεται αντιληπτός πλέον από τα τουρκικά ΜΜΕ.

Από τη μια ο υπουργός άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, και από την άλλη ο αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης.

Ο Χουλουσί Ακάρ φαίνεται να έχει ενοχληθεί από δύο πράγματα:

Πρώτον, το όνομα του Τζιχάτ Γιαϊτζί ακούγεται συνεχώς στον αγώνα της Τουρκίας κατά των γκιουλενιστών. Και αυτό έχει πειράξει τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, ο οποίος μάλιστα είχε υπαινιχθεί κάποια φορά στη βουλή πως «κάποιοι φίλοι μας χωρίς να γνωρίζουν (ή ίσως εσκεμμένα;) αναφέρουν μόνο ένα όνομα σε αυτόν τον αγώνα. Αυτό δεν είναι σωστό. Δεν είναι αλήθεια». Ωστόσο, η μεγάλη κόντρα ανάμεσα στα δύο πρωτοκλασάτα στελέχη του στρατεύματος αποτελεί η Λιβύη. Ο Τζιχάτ Γιαϊτζί θεωρείται ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας με τη Λιβύη. Έχει γράψει ακόμη και βιβλίο για τα όρια της ΑΟΖ της Τουρκίας. Λένε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν αυτόν άκουσε και προχώρησε στη συμφωνία με τη Λιβύη, παίρνοντας όλα τα εύσημα. Λίγο μετά τη συμφωνία ο Τζιχάτ Γιαϊτζί είχε δηλώσει ότι ο Ερντογάν είναι ένας ηγέτης που ασκεί ρεάλ πολιτική και έχει θάρρος. Πριν από λίγο καιρό, ο Ακάρ απαγόρευσε στον Τζιχάτ Γιαϊτζί να συμμετάσχει σε ημερίδα με τίτλο «Η Στρατηγική Εξίσωση στην ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο του μνημονίου με τη Λιβύη» που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο, παρόλο που είχε προσκληθεί από τον ίδιο τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν.

Ο Χουλουσί Ακάρ «φοβάται» τον Γιαϊτζί για δύο λόγους: Θεωρεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ή θα τον προάγει σε αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας ή θα τον κάνει σύμβουλό του, παραμερίζοντας τον Ακάρ. Στον κρυφό «πόλεμο» που υποβόσκει πάντως στο στράτευμα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται να έχει πάρει το μέρος του Χουλουσί Ακάρ, όπως φαίνεται από κάποιες δηλώσεις του. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει πολλές φορές δηλώσει τελευταία ότι αυτή η συμφωνία δεν προέκυψε ξαφνικά και ότι η Τουρκία συζητά το θέμα αυτό με τη Λιβύη εδώ και 10 χρόνια, αλλά δεν μπόρεσε να υπογραφεί νωρίτερα λόγω του θανάτου του Καντάφι, στέλνοντας το μήνυμα ότι η συμφωνία αυτή δεν ήταν ιδέα του Τζιχάτ Γιαϊτζί.

Ο πρώην διευθυντής της εφημερίδας «Χουριέτ», Ερτουγρούλ Οζκιόκ, είχε χαρακτηρίσει σε άρθρο του με τίτλο «Οι 20 άνθρωποι του 2019» τον Τζιχάτ Γιαϊτζί ως τον «κρυφό ήρωα πίσω από την πολιτική νίκη της Λιβύης». Συνεχίζοντας γράφει ότι «ο αντιναύαρχος Γιαϊτζί προέβη σε μια ‘πολιτική επίθεση’ που σόκαρε όλον τον κόσμο λίγο πριν εκπνεύσει το 2019. Κάνοντας αυτό το βήμα η Τουρκία κέρδισε ένα μεγάλο αβαντάζ στη Μεσόγειο», υποστηρίζει. Αλλά ο Τζιχάτ Γιαϊτζί δεν θέλει να σταματήσει εκεί. Θέλει να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, μετά τη Λιβύη. Όπως έχει δηλώσει, «τώρα έχουμε ένα άλλο σημαντικό βήμα να κάνουμε. Μαντέψτε τί; Το επόμενο μας βήμα είναι το εξής. Πρέπει να υπογράψουμε ίδια συμφωνία και με το Ισραήλ. Πρέπει να κάνουμε αυτό το βήμα». Και, σύμφωνα με τον Οζκιόκ, ήδη το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, έχει ζητήσει τη συνδρομή του Γιαϊτζί και σε αυτό… Άραγε με ή χωρίς τη συναίνεση του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ;

Πηγή: sigmalive.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ