Σύγκρουση ελικοπτέρων στο Μάλι – Νεκροί 13 Γάλλοι στρατιώτες

Δεκατρείς Γάλλοι στρατιωτικοί που συμμετείχαν στην αντιτζιχαντιστική επιχείρηση Μπαρχάν σκοτώθηκαν κατά τη σύγκρουση δύο ελικοπτέρων στο Μάλι όπως ανακοινώθηκε από τη γαλλική προεδρία.

Είναι από τις μεγαλύτερες απώλειες των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων μετά την επίθεση στο κτίριο Ντρακάρ το 1983 στον Λίβανο, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 58 ανθρώπους.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε «με τον μεγαλύτερο σεβασμό τη μνήμη αυτών των στρατιωτικών του στρατού ξηράς, έξι αξιωματικών, έξι υπαξιωματικών και ενός αρχιδεκανέα, που έπεσαν ενώ επιχειρούσαν και έχασαν τη ζωή τους για τη Γαλλία στη σκληρή μάχη εναντίον της τρομοκρατίας στο Σαχέλ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί διευκρίνισε πως άρχισε έρευνα για να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες της τραγωδίας.

Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνεται ο γιος του πρώην υπουργού και γερουσιαστή της Γαλλίας Ζαν-Μαρί Μποκέλ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Επτά από τους στρατιωτικούς που σκοτώθηκαν ανήκαν στο 5ο σύνταγμα μαχητικών ελικοπτέρων του Πο (νοτιοδυτική Γαλλία) και τέσσερις στο 4ο σύνταγμα του Γκαπ (νοτιοανατολική Γαλλία).

Το δυστύχημα σημειώθηκε χθες, Δευτέρα, στο Λιπτάκο, στην περιφέρεια Μενάκα, στη μεθοριακή περιοχή ανάμεσα στο Μάλι, τον Νίγηρα και την Μπουρκίνα Φάσο, στη διάρκεια «επιχείρησης μάχης». Ένα μαχητικό ελικόπτερο Tigre συγκρούσθηκε με ένα επιθετικό ελικόπτερο Cougar, σύμφωνα με το επιτελείο των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων.

Το δυστύχημα αυτό αυξάνει σε 38 τον αριθμό των Γάλλων στρατιωτικών που έχουν σκοτωθεί στο Μαλί από την αρχή της γαλλικής επέμβασης το 2013.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Πηγή ΦΩΤΟ: Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ