Στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ το Γιαβούζ – Οι συσκέψεις και οι διπλωματικές κινήσεις της Λευκωσίας

Το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ που από την Πέμπτη βρίσκεται στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ έχει θέσει σε πλήρη κινητοποίηση το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου καθώς και όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το Sigmalive, από το βράδυ της Τετάρτης έχουν γίνει διαδοχικές συσκέψεις στο κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών παρουσία υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων με στόχο την εφαρμογή πλάνου αντιμετώπισης της τουρκικής παραβίασης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η Λευκωσία βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την Αθήνα και έχει προβεί στα απαραίτητα διαβήματα και συνεννοήσεις με το Παρίσι και τη Ρώμη. Επικοινώνησε με τις εταιρείες TOTAL και ΕΝΙ για τις εξελίξεις και εξέδωσε ΝAVTEX χαρακτηρίζοντας κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου τις ενέργειες του Γιαβούζ. Ενώ, αναμένεται η έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης σε άτομα και εταιρείες που εργάζονται ή παρέχουν υπηρεσίες ή υποστήριξη στις παράνομες ενέργειες του Γιαβούζ.

Η Λευκωσία αναμένει την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας από την ΕΕ όπως είχε αποφασίσει ομόφωνα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 20 Ιουνίου.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις γύρω από τις νέα κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων δήλωσε: “Το έχουμε υπόψη μας και λαμβάνουμε όλα τα ενδεικνυόμενα με βάση το διεθνές δίκαιο μέτρα”.

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ, βρίσκεται από χθες το απόγευμα συνοδευόμενο από δυο πολεμικές φρεγάτες, εντός του θαλάσσιου τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ, συμφερόντων της Γάλλο – Ιταλικής κοινοπραξίας TOTAL και ΕΝΙ.

Πηγή πληροφοριών/ΦΩΤΟ: sigmalive.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ