Ιρανός ΥΠΕΞ: Η Τεχεράνη δεν θα ξεκινήσει πόλεμο στον Κόλπο

Το Ιράν είναι έτοιμο να εργαστεί επί των γαλλικών προτάσεων για τη διάσωση της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας την οποία υπέγραψε η Τεχεράνη με τις παγκόσμιες δυνάμεις το 2015, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Υπάρχουν προτάσεις στο τραπέζι… και θα εργαστούμε πάνω σε αυτές», είπε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε προχθές Τετάρτη την ελάφρυνση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν ή τη δημιουργία ενός «μηχανισμού αποζημιώσεων ώστε ο ιρανικός λαός να μπορέσει να ζήσει καλύτερα» με αντάλλαγμα την πλήρη συμμόρφωση της Τεχεράνης στη συμφωνία, από την οποία αποχώρησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι.

Το Ιράν δεν θα ξεκινήσει έναν πόλεμο στον Κόλπο, όμως θα υπερασπιστεί τον εαυτό του, δήλωσε εξάλλου ο Ζαρίφ.

«Θα υπάρξει πόλεμος στον… Κόλπο; Μπορώ να σας πω πως δεν θα ξεκινήσουμε τον πόλεμο… αλλά θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας», είπε.Στο μεταξύ, νωρίτερα, η Τεχεράνη παρουσίασε ένα ιρανικής κατασκευής, μεγάλου βεληνεκούς, κινητό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας εδάφους- αέρος, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από την τελετή αποκαλυπτηρίων του συστήματος Bavar-373, στην οποία παρέστη ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, το οποίο , σύμφωνα με τα ιρανικά Μέσα, είναι ανταγωνιστικό του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-300.

Η παρουσίαση του Bavar- 373 πραγματοποιήθηκε την Ημέρα Βιομηχανίας Εθνικής Άμυνας. Το Ιράν έχει αναπτύξει μεγάλη τοπική βιομηχανία όπλων καθώς, λόγω των κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί, δεν μπορεί να εισάγει στρατιωτικό εξοπλισμό από άλλες χώρες.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ