Το παρασκήνιο στις Βρυξέλλες για την κάλυψη των 5 κορυφαίων θέσεων των θεσμών της ΕΕ

Του Θάνου Αθανασίου, Βρυξέλλες

Τα ονόματα του επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ για την Προεδρία της Κομισιόν και των Γενς Βάιντμαν, Όλι Ρεν, Μπενουά Κερέ και Κριστίν Λαγκάρντ για την Προεδρία της ΕΚΤ διακινούνται μεταξύ των εθνικών αντιπροσωπειών, λίγες ώρες πριν από την έναρξη του δείπνου των 28 στις Βρυξέλλες.

Αναλυτικά, σύμφωνα με διπλωματική πηγή η Γαλλία και συγκεκριμένα ο Εμανουέλ Μακρόν, σε συμφωνία με την Τερέζα Μέι και τις περισσότερες πρώην ανατολικές χώρες, επιθυμεί να προωθήσει την υποψηφιότητα του Μισέλ Μπαρνιέ για την Προεδρία της Κομισιόν. Η γαλλική πλευρά και οι σύμμαχοί της αντιτείνουν ότι η Γερμανία θα μπορούσε να λάβει τη θέση του Προέδρου της ΕΚΤ.

Σε παρασκηνιακό επίπεδο η γερμανική πλευρά ωστόσο φέρεται να προτείνει για αυτή τη θέση τον Γενς Βάιντμαν, ο οποίος όμως δεν έχει καμία υποστήριξη από τις χώρες του Νότου και δη από την Ιταλία και την Πορτογαλία, εξαιτίας της αντίθεσής του, αρχικά, με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Μάριο Ντράγκι.

Η δεύτερη συμβιβαστική αντιπρόταση έχει να κάνει με το όνομα του Όλι Ρεν για την ίδια θέση, ο οποίος συγκεντρώνει θετικές γνώμες στη Γερμανία και ταυτόχρονα προέρχεται από το χώρο των φιλελευθέρων και άρα συμπαρασύρει και τη συμφωνία Βελγίου, Λουξεμβούργου, Ολλανδίας και της ομάδας του ALDE, που βγήκε ενισχυμένη από την κάλπη της Κυριακής.

Στην περίπτωση μη συμφωνίας, η Γαλλία θα διεκδικήσει η ίδια το πόστο της ΕΚΤ, με τον κεντρικό τραπεζίτη Μπενουά Κερέ, ενώ δεν έχει φύγει από το τραπέζι και το όνομα της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ακούγεται και για την Κομισιόν.

Στην περίπτωση αυτή η Άνγκελα Μέρκελ θα απαιτήσει τη θέση της Κομισιόν για τον Μάνφρεντ Βέμπερ, το οποίο, ωστόσο, δεν υποστηρίζουν τουλάχιστον Ουγγαρία, Ελλάδα και Πορτογαλία. Η εκλογή απαιτεί 75% των κρατών της ΕΕ και 65% του πληθυσμού.

Η υποψηφιότητα Φρανς Τίμερμανς αντιθέτως συγκεντρώνει τις αντιρρήσεις των χωρών του Βίζεγκραντ. Η υποψηφιότητα της Μαγκρέτ Βέσταγκερ συνεχίζει και υφίσταται.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ