Σε ομόφωνη συμφωνία κατέληξαν οι 27 σε σχέση με το αίτημα της Βρετανίας – Οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίoυ

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ομόφωνα την απάντησή τους προς το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε στις 11:20 τοπική ώρα Βρυξελλών ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου στη συνέχεια ανακοίνωσε την απόφαση στην Τερέζα Μέι, με την οποία πραγματοποίησε κατ` ιδίαν συνάντηση. Oι 27 συμφώνησαν να αποδώσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μετάθεση της ημερομηνίας του Brexit από την 29η Μαρτίου στην 22 Μαΐου, αν και εφόσον το Ηνωμένο Βασίλειο υπερψηφίσει στο κοινοβούλιό τη Συμφωνία Αποχώρησης μέχρι την 11 Απριλίου.

Αν αυτό δεν συμβεί τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταστεί τρίτη χώρα στις 12 Απριλίου. Οι 27 επικύρωσαν ταυτόχρονα τη συμφωνία Κομισιόν – Ηνωμένου Βασιλείου της 11ης Μαρτίου στο Στρασβούργο. Προς το παρόν το ενδεχόμενο νέας συνόδου την επόμενη εβδομάδα απομακρύνεται. Αν ωστόσο η Συμφωνία Αποχώρησης δεν περάσει από το κοινοβούλιο και η βρετανική πλευρά στείλει στις Βρυξέλλες κάποιο νέο αίτημα, τότε η ΕΕ θα κληθεί να απαντήσει σε αυτό.

Αναλυτικά το κείμενο των συμπερασμάτων για το Brexit αναφέρει:

1. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την επιστολή της Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, της 20ής Μαρτίου 2019.

2. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, απαντώντας, εγκρίνει το μέσο σχετικά με τη συμφωνία αναστολής (backstop) και την κοινή δήλωση που συμπληρώνει την πολιτική δήλωση που συμφωνήθηκε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου στο Στρασβούργο στις 11 Μαρτίου 2019.

3. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να παραταθεί μέχρι τις 22 Μαΐου 2019, υπό την προϋπόθεση ότι η Συμφωνία Απόσυρσης θα εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα. Εάν η Συμφωνία Απόσυρσης δεν εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να παραταθεί μέχρι τις 12 Απριλίου 2019 και αναμένει από το Ηνωμένο Βασίλειο να αναφέρει πριν από την ημερομηνία αυτή την οδό προς τα εμπρός, προς εξέταση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

4. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει έναρξη της συμφωνίας απόσυρσης που συμφωνήθηκε μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου τον Νοέμβριο του 2018. Κάθε μονομερής δέσμευση, δήλωση ή άλλη πράξη πρέπει να είναι συμβατή με το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας Απόσυρσης.

5. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να συνεχιστούν οι εργασίες σχετικά με την ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα για τις συνέπειες της απόσυρσης του Ηνωμένου Βασιλείου, λαμβανομένων υπόψη όλων των πιθανών αποτελεσμάτων.

6. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παραμείνει προσηλωμένο στο θέμα αυτό.

Ο Ντόναλντ Τουσκ κατά την παρουσίαση της συμφωνίας δήλωσε: “αφιερώσαμε το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Brexit”. “Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι ηγέτες προσέγγισαν το αίτημα της Τερέζα Μέι με θετικό τρόπο”, δήλωσε και ανακοίνωσε ότι η απόφαση προβλέπει δύο σενάρια:

αν η Σ.Α. ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα τότε δίδεται παράταση ως τις 22 Μαΐου

αν η Σ.Α. δεν ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα η παράταση δίδεται ως τις 12 Απριλίου.

Εξήγησε ότι στο 2ο σενάριο το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να προσδιορίσει το πως θέλει να προχωρήσει και όλα τα σενάρια μένουν ανοικτά, όπως είπε ο Ντόναλντ Τουσκ:

μεγάλη παράταση αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίσει να κάνει ευρωεκλογές,

ανάκληση του άρθρου 50 μονομερώς,

έξοδος χωρίς συμφωνία,

“Αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν επιθυμεί να κάνει ευρωεκλογές τότε η μεγάλη παράταση αποκλείεται αυτοδικαίως”, σημείωσε ο Ντόναλντ Τουσκ, διευκρινίζοντας ότι κατά τη ΣΛΕΕ κάθε αίτημα για παράταση πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αναλυτικά ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε:

“Όπως γνωρίζετε, αφιερώσαμε τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Brexit. Η πρωθυπουργός Μέι επανέλαβε τα αιτήματά της, να παρατείνει την περίοδο του άρθρου 50 μέχρι τις 30 Ιουνίου και να εγκρίνουμε τη λεγόμενη συμφωνία του Στρασβούργου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης μεταξύ της ΕΕ των 27, οι ηγέτες προσέγγισαν τα αιτήματα αυτά με θετικό πνεύμα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να εγκρίνει τη συμφωνία του Στρασβούργου. Όσον αφορά την επέκταση, οι αποφάσεις μας προβλέπουν δύο σενάρια. Στο πρώτο σενάριο, δηλαδή εάν η Συμφωνία Αποχώρησης εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί σε παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου. Στο δεύτερο σενάριο, δηλαδή εάν η Συμφωνία Απόσυρσης δεν εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί σε παράταση μέχρι τις 12 Απριλίου, ενώ θα αναμένει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταδείξει το τι θέλει να κάνει στο μέλλον.

Αυτό που σημαίνει στην πράξη είναι ότι, μέχρι εκείνη την ημερομηνία, όλες οι επιλογές θα παραμείνουν ανοιχτές και η ημερομηνία που αποκοπής θα καθυστερήσει. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει ακόμα τη δυνατότητα να επιλέξει μια συμφωνία, μια μη- συμφωνία, μια μακρά παράταση ή την ανάκληση του άρθρου 50. Η 12η Απριλίου αποτελεί βασική ημερομηνία όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο να αποφασίσει εάν θα διεξαχθούν εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εάν δεν έχει αποφασίσει να το πράξει μέχρι τότε, η επιλογή μακράς παράτασης θα καταστεί αυτομάτως αδύνατη. Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με τις Συνθήκες, οποιαδήποτε παράταση πρέπει να αποφασιστεί ομόφωνα από την ΕΕ των 27, σε συμφωνία με το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνάντησα την πρωθυπουργό Μέι αρκετές φορές απόψε – για να βεβαιωθούμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δέχεται τα σενάρια επέκτασης – και χαίρομαι που επιβεβαιώνω ότι έχουμε καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με αυτό”.

Από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε πως ό,τι μπορούσε να δοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, δόθηκε, Συμφωνία Αποχώρησης, διαβεβαιώσεις, νέες διαβεβαιώσεις κτλ.

Πηγή: real.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ