Αφαιρέθηκε για λόγους ασφαλείας η υπηκοότητα από τη Βρετανίδα τζιχάντι

Για λόγους ασφαλείας η Βρετανία αφαίρεσε την υπηκοότητα από τη Σαμίμα Μπέγκουμ, την έφηβη Βρετανίδα, η οποία το 2015, σε ηλικία 15 ετών, εγκατέλειψε τη χώρα της για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά σήμερα θέλει να επιστρέψει στο σπίτι της.

Η Σαμίμα Μπέγκουμ βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα σε έναν καταυλισμό προσφύγων έχοντας εγκαταλείψει, κατά τα λεγόμενά της, την Μπαγκούζ της Συρίας, το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους. Το περασμένο σαββατοκύριακο έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι που το ονόμασε Τζεράχ από ισλαμιστή πολέμαρχο του 7ου αι. που σκότωνε απίστους. Η 19χρονη μητέρα βρίσκεται πλέον στον καταυλισμό Αλ Χολ, στη βορειοανατολική Συρία.

Η υπόθεση της Μπέγκουμ έχει αναδείξει τον λαβύρινθο τον οποίον αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις αναφορικά με τις οικογένειες τζιχαντιστών που διεξάγουν πόλεμο κατά της Δύσης. Μάλιστα, προκάλεσε δημόσιο διάλογο στη Βρετανία εμφανιζόμενη αμετανόητη για το θέαμα που συνάντησε πολλές φορές στη Συρία,κεφάλια εκτελεσθέντων πεταμένα σε κάδους απορριμμάτων, και για το ότι χαρακτήρισε δικαιολογημένη την επίθεση αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ το 2017 με τους 22 νεκρούς.

Έχει ζητήσει να επιστρέψει στην οικογένειά της στο Λονδίνο και υποστηρίζει ότι δεν συνιστά απειλή. Ωστόσο, το δίκτυο ITV News παρουσίασε μια επιστολή με ημερομηνία 19 Φεβρουαρίου του υπουργείου Εσωτερικών προς την μητέρα της Μπέγκουμ, η οποία υποστήριζε ότι ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ είχε λάβει την απόφαση να της στερήσει τη βρετανική υπηκοότητα.

Η επιστολή ζητούσε από τη μητέρα της Μπέγκουμ να ενημερώσει την κόρη της για την απόφαση και να ξεκινήσει τη διαδικασία έφεσης.

Ερωτηθείς για την απόφαση ένας εκπρόσωπος είπε ότι η προτεραιότητα του Τζαβίντ ήταν “η ασφάλεια της Βρετανίας και των πολιτών της”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ