Brexit: Η συμφωνία την οποία διαπραγματεύθηκε η Μέι θα περιορίσει τις ζημιές στην οικονομία

Σε έκθεσή της η βρετανική κυβέρνηση αναφέρει πως το Brexit θα έχει κόστος για τη βρετανική οικονομία, όποιο και αν είναι το σενάριο εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ προτάσσει το γεγονός ότι η συμφωνία την οποία διαπραγματεύθηκε η Τερέζα Μέι θα περιορίσει τις ζημιές.

Την ώρα που η ψηφοφορία των Βρετανών βουλευτών επί της συμφωνίας του Brexit απέχει πολύ από το να έχει κριθεί, η έκθεση της βρετανικήw κυβέρνησης τονίζει ότι μία έξοδος χωρίς συμφωνίας θα μείωνε το ΑΕΠ κατά 9,3% σε 15 χρόνια.

Η συμφωνία που κομίζει η πρωθυπουργός, και η οποία καταγγέλλεται και στις τάξεις των Τόρις, θα κόστιζε 3,9% του ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι δύο αριθμοί λαμβάνει υπόψιν το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι σε θέση να συνομολογήσει όλες τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που επιδιώκει, σύμφωνα με την έκθεση των 83 σελίδων, στην οποία τονίζεται ωστόσο ότι όλες οι προβλέψεις πρέπει να εξετασθούν με προσοχή, «εξαιτίας της αβεβαιότητας που ενυπάρχει σε αυτού του είδους την οικονομική ανάλυση».

«Η ανάλυση αυτή δεν δείχνει ότι θα είμαστε πιο φτωχοί στο μέλλον», δήλωσε η Τερέζα Μέι ενώπιον των Βρετανών βουλευτών, προσπαθώντας να τους πείσει να εγκρίνουν τη συμφωνία των Βρυξελλών έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις 17 μηνών. «Δείχνει ότι θα τα πάμε καλύτερα με τη συμφωνία αυτή».

Όμως, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία, η πρωθυπουργός απέχει πολύ από τον αριθμό των απαιτούμενων ψήφων και οι επικρίσεις που δέχθηκε τής έδωσαν μία πρόγευση γι΄αυτό που την περιμένει.

Εκτός από τους βουλευτές του Εργατικού Κόμματος του Τζέρεμι Κόρμπιν, οι κοινοβουλευτικοί σύμμαχοι της Τερέζα Μέι, το μικρό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος που επιδιώκουν ένα σκληρό Brexit, οι φιλοευρωπαίοι του Φιλελεύθερου Κόμματος και οι υπέρ της ανεξαρτησίας βουλευτές της Σκωτίας, είναι αντίθετοι με τη συμφωνία.

Σε μία προσπάθεια να προσελκύσει την υποστήριξη των Βρετανών ψηφοφόρων, και κατά συνέπεια και των βουλευτών που τους εκπροσωπούν στο βρετανικό κοινοβούλιο, η Τερέζα Μέι ξεκίνησε περιοδεία ανά την χώρα, στο πλαίσιο της οποίας θα βρεθεί στη Γλασκώβη.

Η Τερέζα Μέι θα προσπαθήσει να καθησυχάσει τους πολίτες της Σκωτίας στο πολύ σημαντικό για την επαρχία θέμα της αλιείας.

Την παραμονή της επίσκεψης αυτής, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νικόλ Στέρτζον, επικεφαλής του αυτονομιστικού SNP, επέκρινε τη συμφωνία στηριζόμενη σε μελέτη που δημοσιεύτηκε από την κυβέρνησή της, σύμφωνα με την οποία, η συμφωνία που κομίζει η Τερέζα Μέι θα κάνει τους Σκωτσέζους «φτωχότερους», ενώ τη χαρακτήρισε απαράδεκτη.

Η ηγέτις του DUP, Αρλίν Φόστερ, χρησιμοποίησε επίσης την έκφραση «απαράδεκτη» έπειτα από συνάντηση με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό στο Μπέλφαστ. Απορρίπτοντας το ειδικό καθεστώς που επιφυλάσσει για τη Βόρεια Ιρλανδία κάλεσε τη Μέι «να αλλάξει κατεύθυνση».

Η Τερέζα Μέι και οι σύμμαχοί τους ελπίζουν ότι όταν οι βουλευτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ψηφοφορία θα φανούν λογικοί.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από την Daily Mail, η οποία πέρασε με θεαματικό τρόπο από τον ευρωσκεπτικισμό στη μετριοπάθεια με την αλλαγή του διευθυντή της, μπορεί να ικανοποιήσει την Τερέζα Μέι: Το 52% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η συμφωνία είναι η καλύτερη δυνατή, έναντι του 19% που πιστεύει το αντίθετο.

Αλλά ταυτόχρονα, το 48% των ερωτηθέντων ζητεί δεύτερο δημοψήφισμα (έναντι 34%). Μία λύση που έχει λάβει την απροσδόκητη υποστήριξη του Εργατικού Κόμματος που μέχρι σήμερα ήταν αντίθετο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ