Μιγιάτοβιτς: Το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα αλλά αφορά όλη την Ευρώπη

Για την δημοσίευση της έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα το μεταναστευτικό και τις επιπτώσεις της οικονομικής λιτότητας μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Επίτροπος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ντούνια Μιγιάτοβιτς τονίζοντας:

«Οι Έλληνες όταν ξέσπασε η προσφυγική κρίση συμπεριφέρθηκαν στους πρόσφυγες με συμπόνια και κατανόηση, ήθελαν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες την ίδια στιγμή που είχαν πληγεί από την οικονομική κρίση και τους είχαν επιβληθεί μέτρα λιτότητας. Βρέθηκα στο ΚΥΤ της Μόριας και στο Καρατεπέ , συνομίλησα με τους ανθρώπους εκεί, με το δήμαρχο καθώς επίσης και με στελέχη της κυβέρνησης. Υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να λυθούν, όπως ο υπερπληθυσμός . Αυτή είναι μία κατάσταση που πρέπει να αλλάξει». Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν ακόμη αρκετοί άνθρωποι στη Μόρια και η δυνατότητα του ΚΥΤ είναι για να φιλοξενεί λιγότερους ανθρώπους απ’ ότι φιλοξενεί τώρα. Για να αλλάξει η κατάσταση πρέπει να γίνουν αρκετά πράγματα, όπως οικογενειακές επανενώσεις, να μεταφερθούν περισσότεροι άνθρωποι στην ενδοχώρα και να ληφθούν μέτρα για τους ευάλωτους πληθυσμούς, όπως τα ασυνόδευτα ανήλικα ή τους ανθρώπους με αναπηρίες, όλους εκείνους τους πληθυσμούς δηλαδή που έχουν πληγεί περισσότερο». Επιπλέον η κ. Μιγιάτοβιτς σημείωσε: « Ένα ακόμη στοιχείο που λείπει είναι η αλληλεγγύη καθώς το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα αλλά αφορά όλη την Ευρώπη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να κάνει περισσότερα ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση».

Όσον αφορά τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας στην ελληνική κοινωνία η Επίτροπος υπογράμμισε: «Οι επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης ήταν δραματική. Όλα τα πακέτα μέτρων που υιοθετήθηκαν επηρέασαν όλο το οικοδόμημα της κοινωνίας. Είναι σοβαρές οι επιπτώσεις θα έλεγα, τώρα είναι μία καινούρια περίοδος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι καλά τώρα. Η Ελλάδα είναι στην αρχή της επιστροφής προς την κανονικότητα . Παροτρύνω τις ελληνικές αρχές να κάνουν όσα περισσότερα μπορούν ώστε να διορθώσουν την κατάσταση».

«Είμαι ευγνώμων για το γεγονός η ελληνική κυβέρνηση μου άνοιξε τις πόρτες για να εξετάσω την κατάσταση και σχεδιάζω να ξαναέρθω στην Ελλάδα για να δω την πορεία των πραγμάτων», κατέληξε η κ. Μιγιάτοβιτς.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με την έκθεση της Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης , η Ελλάδα , που επλήγη από την προσφυγική κρίση τα τελευταία χρόνια, ήρθε αντιμέτωπη με πολύ υψηλό αριθμό αφίξεων μεταναστών, με αποκορύφωμα πάνω από 850.000 αφίξεις μέσω θαλάσσης το 2015. Παρά την έντονη μείωση των εισροών από το 2016 και την αξιέπαινη ανθρωπιά και φιλοξενία που επέδειξε ο ελληνικός λαός απέναντι στους μετανάστες η κατάσταση παραμένει κρίσιμη. Οι συνθήκες υποδοχής των μεταναστών είναι πολύ κάτω από τα διεθνή πρότυπα, ειδικά στα νησιά του Αιγαίου. Όπως διαπίστωσε η Επίτροπος επισκεπτόμενη το ΚΥΤ της Μόριας, ο υπερπληθυσμός, οι κακές συνθήκες υγιεινής, η ανασφάλεια κι η απόγνωση θέτουν σε κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματα όσων διαβιούν στο ΚΥΤ. Η Επίτροπος παρατηρεί με μεγάλη ανησυχία ότι οι συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής παρουσιάζουν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων, γεγονός που επιδεινώνεται λόγω της πολύ δύσκολης πρόσβασης στις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Η Επίτροπος, ιδιαίτερα ανήσυχη, για τις κατηγορίες περί σεξουαλικής βίας και βίας λόγω φύλου μέσα στα ΚΥΤ, προτρέπει τις ελληνικές αρχές να απευθυνθεί σε όσους συμβάλλουν στα φαινόμενα, να προσφέρει βοήθεια στα θύματα, και να εμποδίσει την επανάληψη τέτοιων φαινομένων. Η Επίτροπος εκφράζει επίσης τις ανησυχίες της σχετικά με την κατάσταση που βρίσκονται οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες που δεν προστατεύονται επαρκώς και αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην απόκτηση κοινωνικής στήριξης. Επιπλέον ζητά από τις ελληνικές αρχές να αναθεωρήσει τον γεωγραφικό περιορισμό της μετακίνησης των προσφύγων. Η κ. Μιγιάτοβιτς καλεί τις ελληνικές αρχές να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν μια ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη πολιτική ένταξης που προωθεί την πρόσβαση στην οικογενειακή επανένωση, τη μακροχρόνια διαμονή και την ιθαγένεια,την εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση, τα μαθήματα γλώσσας και ένταξης, την απασχόληση και την προστασία των μεταναστών κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης στην Ελλάδα βρίσκονταν μέχρι την 19η Σεπτεμβρίου 70.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Δεδομένου ότι η Υπηρεσία Ασύλου άρχισε να λειτουργεί τον Ιούνιο του 2013, σε περισσότερα από 28 000 άτομα χορηγήθηκε διεθνής προστασία. Επιπλέον, όπως παρατήρησε η Επίτροπος κάποιοι αιτούντες άσυλο δεν ωφελούνταν από το επίδομα που δίνεται. Όσον αφορά την κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου η Επίτροπος διαπίστωσε πως οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Οι ανεπαρκείς εγκαταστάσεις αποχέτευσης υποχρέωναν τους ανθρώπους να περιμένουν πολλή ώρα μέχρι να έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες και ντους. Ακόμη σημειώνει ότι, τον Σεπτέμβριο του 2018 διαπιστώθηκε ότι ο το ΚΥΤ στη Μόρια ήταν ακατάλληλο και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με την έκθεση οι κακές συνθήκες διαβίωσης τροφοδοτούν τις εντάσεις μεταξύ των αιτούντων άσυλο και της αστυνομίας. Η κ. Μιγιάτοβιτς εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι η αστυνομικές αρχές επιδεικνύουν κακή συμπεριφορά και πολλές φορές ασκούν βία.

Επιπλέον αναφέρθηκαν συγκρούσεις μεταξύ των ατόμων που διαμένουν στο ΚΥΤ της Μόριας αλλά και μεταξύ των κατοίκων. Η κ. Μιγιάτοβιτς εξέφρασε την ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη ρατσιστική βία και για την εμφάνιση νέων ακροδεξιών ομάδων που συμμετέχουν σε επιθέσεις εναντίον μεταναστών.

Μετά την επίσκεψή της στην Ελλάδα, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να ιδρύσει τρεις νέες δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική χώρα. Ακόμη προέτρεψε τις ελληνικές αρχές να αναλάβουν άμεση δράση για τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής και τους κάλεσε να μεταφέρουν περισσότερα άτομα στην ηπειρωτική χώρα.

Επιπλέον, η κ. Μιγιάτοβιτς χαιρετίζει τις διαδικασίες που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση μέσα στον Σεπτέμβριο για την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών.

Ως εκ τούτου, ενθαρρύνει τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για δημιουργία περισσότερους χώρων διαμονής στην ηπειρωτική χώρα.

Όσον αφορά το ζήτημα της αλληλεγγύης καλεί τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας να επιδείξουν την αλληλεγγύη τους χωρίς την οποία δεν μπορεί αυτό το ευρωπαϊκό ζήτημα να αντιμετωπιστεί επαρκώς.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ