• Ο Ντόναλντ Τραμπ... στο ντιβάνι του ψυχολόγου

  6:01 πμ, Τρίτη 02 Οκτ 2018 6:01 πμ, Τρίτη 02 Οκτ 2018

  Ένας συγγραφέας, ο δρ. Τζάστιν Φρανκ, προσπαθεί να κάνει κατάδυση στην ψυχή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και γράφει το βιβλίο "Ο Τραμπ στο Ντιβάνι" το οποίο αρχίζει με τη χαρακτηριστική φράση: "Όλα ξεκινάνε από τη μητέρα".

  Στο βιβλίο του ο συγγραφέας ισχυρίζεται ότι μια απόμακρη μητέρα και ένας αυταρχικός πατέρας αποτελούν το κλειδί για να κατανοήσει κάποιος πώς ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε αυτός που είναι σήμερα: Με παιδαριώδη συμπεριφορά, παρορμητικός και ακατάλληλος για να κατέχει αξίωμα.

  Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, ο δρ. Τζάστιν Φρανκ, καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον, δήλωσε πως: "Ναι, θα πρέπει να φοβόμαστε. Θα πρέπει να δεχτούμε ότι είναι ο πρόεδρος και θα πρέπει επίσης να δεχτούμε ότι δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει γιατί δεν μπορεί. Από τη στιγμή που θα αποδεχτούμε αυτά τα δύο, τότε θα μπορέσουμε να δούμε τι θα κάνουμε με τους φόβους μας".

  Σύμφωνα με τον Φρανκ, η δυναμική ανάμεσα στο βρέφος και τη μητέρα έχει μια σημαντική επίδραση στο ψυχολογικό προφίλ και την υγεία ενός ανθρώπου. Η μητέρα του Τραμπ, η Μαίρη Αν ΜακΛέοντ, έφθασε στη Νέα Υόρκη από τη νήσο Λιούις που ανήκει στις Εξωτερικές Εβρίδες (Σ.τ.Σ: οι Εβρίδες είναι ένα νησιωτικό σύμπλεγμα κοντά στις δυτικές ακτές της Σκωτίας, το οποίο αποτελεί ένα εκτεταμένο και ποικιλόμορφο αρχιπέλαγος, διαιρείται σε δύο ομάδες, τις Εσωτερικές και τις Εξωτερικές Εβρίδες), το 1930.

  Αφού εργάστηκε επί έξι χρόνια ως οικιακή βοηθός και γκουβερνάντα, παντρεύτηκε τον κτηματομεσίτη Φρεντ Τραμπ με τον οποίον απέκτησαν πέντε παιδιά.

  Παρότι φλύαρος, ο πρόεδρος έχει μιλήσει ελάχιστα για τη μητέρα του. Ενδεικτικό είναι ότι κατά τους πρώτους μήνες του στην προεδρία, η μοναδική φωτογραφία που υπήρχε πάνω στο γραφείο του, στο Οβάλ Γραφείο, ήταν του πατέρα του. Αργότερα πρόσθεσε και μια της μητέρας του.

  "Δεν είχε ισχυρή μητρική παρουσία στη ζωή του. Το μόνο που γνωρίζουμε από βιογραφικά του στοιχεία είναι ότι όταν ήταν δύο ετών, γεννήθηκε το τελευταίο παιδί στην οικογένεια, αλλά όταν η μητέρα του πήγε στο μαιευτήριο, δεν επέστρεψε αμέσως. Έπαθε αιμορραγία, υποβλήθηκε σε τέσσερις χειρουργικές επεμβάσεις και λίγο έλειψε να πεθάνει και δεν υπήρξε σχεδόν καμία συζήτηση για το θέμα από την οικογένεια. Τα μεγαλύτερα αδέλφια πήγαιναν στο σχολείο σαν να μην συνέβαινε τίποτα ενώ ανησυχούσαν υπερβολικά για τη μητέρα τους" υπογραμμίζει ο Φρανκ ο οποίος προσθέτει πως οι συχνές απουσίες της μητέρας του στέρησαν στον Τραμπ την ενσυναίσθηση.

  "Ένα από τα πράγματα που κάνει κάποιος όταν αισθάνεται ότι τον αγνοούν και τον εγκαταλείπουν με κάποιον τρόπο είναι να αναπτύξει περιφρόνηση γι' αυτό το κομμάτι του εαυτού του. Μισείς την ίδια την αδυναμία σου και εκφοβίζεις και κάνεις τους άλλους να αισθάνονται αδύναμοι ή κοροϊδεύεις τους άλλους για να καταστεί σαφές ότι εσύ είσαι ο δυνατός και ότι δεν έχεις καμία ανάγκη".

  Ο Φρανκ υποστηρίζει επίσης ότι ο αυταρχικός πατέρας του Τραμπ είχε επίσης καταλυτική επιρροή στην παιδική του ηλικία, όταν ζούσαν στο Κουίνς της Νέας Υόρκης.

  "Όταν ο πατέρας του ήταν εκεί διοικούσε το σπίτι σαν να είναι τύραννος... Υπήρχαν τόσοι κανόνες που όλοι έπρεπε να κάνουν ό,τι έλεγε ο πατέρας. Νομίζω ότι ο Ντόναλντ Τραμπ φοβόταν τον πατέρα του. Ο πατέρας του τον έπαιρνε μονίμως παράμερα και του έλεγε 'Πρέπει να είσαι δυνατός. Ποτέ να μη ζητάς συγγνώμη. Ποτέ να μην παραπονιέσαι. Ποτέ να μην λες ότι λυπάσαι. Θα πρέπει να μάθεις να είσαι killer. Πρέπει να είσαι ο βασιλιάς...".

  Στην ερώτηση αν νομίζει ότι ο Τραμπ είναι ικανός να αγαπήσει, απαντά ''όχι". "...Νομίζω επίσης ότι ποτέ δεν ένιωσε να τον αγαπούν και θεωρώ ότι εν μέρει αυτός είναι και ο λόγος που στέλνει συνέχεια tweets και νιώθει ότι πρέπει να λέει κάθε τόσο ''Παίρνω Α+ ως πρόεδρος", γιατί αν δεν έχει πάρει αγάπη, θα επανορθώνει αγαπώντας τον εαυτό του".

  Πηγή: ΑΠΕ, Guardian

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα