Εθνικός συντονιστής ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ: Πρόωρες εκλογές μόνο αν δεν περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές

“Χρειάστηκε πολύ πολιτικό θάρρος και από τις δύο πλευρές. Ήταν μια μοναδική ιστορική στιγμή, ένα μοναδικό ιστορικό πλαίσιο και είχαμε δύο ανθρώπους, τον Ζάεφ και τον Τσίπρα, τους οποίους δεν βάρυνε η ιστορία και το λεγόμενο εθνικιστικό αίσθημα”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εθνικός συντονιστής για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, Στέβο Πεντάροφσκι, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, λίγες ώρες μετά το άνοιγμα της κάλπης του σημερινού δημοψηφίσματος.

“Εδώ, στα Σκόπια, ο Ζάεφ ήταν ο ιθύνων νους για όλο αυτό. Η υπόλοιπη κυβέρνηση απλώς τον ακολουθούσε. Πιστεύω ότι κάτι ανάλογο έγινε και στην Ελλάδα”, τονίζει ο Στέβο Πεντάροφσκι, ο οποίος ήταν υποψήφιος με το SDSM (το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ), στις προεδρικές εκλογές του 2014.

Επισημαίνει ότι η σημερινή εκλογική διαδικασία έχει δύο στοιχεία, ένα νομικό κι ένα πολιτικό, και εξηγεί: “Το ένα αφορά το όριο του 51% και υπάρχουν δύο μεγάλα προβλήματα ως προς αυτό. Το ένα είναι οι άνθρωποι που έχουν φύγει και δεν μένουν πλέον στη χώρα αλλά είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Εκτιμάμε ότι πρόκειται για περίπου 400.000 ανθρώπους. Υπάρχουν εγγεγραμμένοι 1,8 εκατ. ψηφοφόροι αλλά επί της ουσίας είναι 1,4 εκατ.”.

Μια άλλη πτυχή στο ίδιο πλαίσιο, σύμφωνα με τον κ. Πεντάροφσκι, αφορά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το VMRO-DPMNE. “Οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι και υποστηρικτές του είναι περίπου 300.000. Ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι σε κάθε πόλη και χωριό που λένε στους πολίτες “μείνετε στα σπίτια σας” την ημέρα του δημοψηφίσματος. Δεν περιμένω επομένως μεγάλο αριθμό πολιτών μεταξύ αυτών να προσέλθει και να ψηφίσει σήμερα. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς τους ανθρώπους το πιο πιθανό είναι να μην ψηφίσουν. Επομένως αυτά τα δύο στοιχεία βάζουν ένα μεγάλο ερωτηματικό ως προς το αν θα επιτευχθεί το όριο. Δεν είμαι πλήρως αισιόδοξος ως προς αυτό”, λέει χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό στοιχείο της σημερινής εκλογικής διαδικασίας, η οποία κινείται σε χαμηλά επίπεδα προς το παρόν, εκτιμά πως από όσους προσέλθουν τελικά να ψηφίσουν ένα μεγάλο ποσοστό θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας “και αυτό θα είναι ένα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για τη συνέχεια”.

Όπως διευκρινίζει, “αυτό σημαίνει ότι από Δευτέρα θα είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε στη Βουλή και να προχωρήσουμε τις συνταγματικές αλλαγές και να δούμε αν μπορούμε να πετύχουμε το απαιτούμενο ποσοστό (για να ψηφιστούν)”.

“Πρόωρες εκλογές μόνο αν δεν περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές”

Για τον Στέβο Πεντάροφσκι, πρόωρες εκλογές στη χώρα θα χρειαστούν μόνο αν δεν περάσουν οι προβλεπόμενες από τη συμφωνία συνταγματικές αλλαγές. “Μόνο αν αποτύχουμε να περάσουμε τις συνταγματικές αλλαγές θα χρειαστούν πρόωρες εκλογές […] Το πιο σημαντικό στοιχείο στη συμφωνία είναι να μπορέσουμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα. Αυτό περιμένει και η ελληνική πλευρά προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει με τις απαιτούμενες διαδικασίες. Το δημοψήφισμα είναι μόνο ένας σταθμός σε αυτό τον δρόμο κι έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα”, επισημαίνει.

Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του “οδικού χάρτη” για τη συμφωνία από την πλευρά της ΠΓΔΜ επισημαίνει ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς συνταγματολόγους, “δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία νωρίτερα από 95 ημέρες ή αργότερα από 106 ημέρες. Περίπου 3-3,5 μήνες δηλαδή. Επομένως αν όλα πάνε ομαλά με το δημοψήφισμα και με την ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών, μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία ως τις 15 Ιανουαρίου”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ