Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για εμπλοκή στην τρομοκρατική επίθεση – Η Ουάσινγκτον διαψεύδει

Ένα αυτονομιστικό αραβικό κίνημα που υποστηρίζεται από ένα “μικρό κράτος” του Κόλπου και σύμμαχο των ΗΠΑ κατηγορεί το Ιράν για την επίθεση εναντίον της στρατιωτικής παρέλασης στην Αχβάζ.

Εκπρόσωπος του ιρανικού στρατού, χθες, είπε ότι οι δράστες είχαν εκπαιδευτεί σε δύο χώρες του Αραβικού Κόλπου, ότι δεν ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος αλλά συνδέονται με τις ΗΠΑ και τη Μοσάντ, τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, όπως μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Επίσης, ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, υποσχέθηκε μια «τρομακτική απάντηση» στην επίθεση ενώ λίγες ώρες αργότερα κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να δημιουργήσουν ανασφάλεια στη χώρα του.

Ωστόσο, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι απέρριψε τις κατηγορίες που διατύπωσε το Ιράν εις βάρος της Ουάσινγκτον για την επίθεση εναντίον της στρατιωτικής παρέλασης στην πόλη Αχβάζ και είπε ότι οι Ιρανοί ηγέτες θα πρέπει να αναζητήσουν (τους υπεύθυνους) πιο κοντά στη χώρα τους.

Ερωτηθείσα για τα σχόλια του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί, η Χέιλι δήλωσε στο CNN: “Θα πρέπει να κοιτάξει στη δική του βάση για να αντιληφθεί από πού προήλθε αυτό. Μπορεί να μας κατηγορεί όσο θέλει. Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να κοιταχτεί στον καθρέφτη”.

Στο μεταξύ, το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Ομάν -τρεις αραβικές μοναρχίες στον Κόλπο- “καταδίκασαν” η καθεμία ξεχωριστά, την “τρομοκρατική” επίθεση στην Αχβάζ. Ταυτόχρονα, οι σιίτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη εξέφρασαν “αλληλεγγύη” προς την κυβέρνηση της Τεχεράνης. Οι άλλες τρεις αραβικές μοναρχίες του Κόλπου -Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν- δεν έχουν ακόμη αντιδράσει.

Πηγή: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ