Στο νοσοκομείο ζευγάρι στη Βρετανία από την ίδια νευροτοξική ουσία που δηλητηριάστηκε και ο Σκριπάλ

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Βρετανίας δήλωσε ότι τα δύο πρόσωπα που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο του Γουίλτσιρ εκτέθηκαν στον νευροπαραλυτικό παράγοντα Ναβιτσόκ, την ίδια ουσία που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Σατζίντ Ντάβιντ ανακοίνωσε πως συγκάλεσε συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων για να εξεταστεί η έκθεση δύο προαναφερθέντων προσώπων.

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Βρετανίας Νιλ Μπάσου δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να προέκυψε από τις έρευνες της αστυνομίας ή να προέρχεται από πηγές των υπηρεσιών αντικατασκοπείας και να υποδεικνύει ότι ο άνδρας και η γυναίκα που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στοχοθετήθηκαν εσκεμμένα.

Ο Μπάσου ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάτι στο ιστορικό του ζευγαριού-αμφότεροι είναι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου, περίπου σαράντα ετών-που να αφήνει να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να γίνουν στόχος της νέας επίθεσης με τον νευροπαραλυτικό παράγοντα Ναβιτσόκ.

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής πρόσθεσε ότι η αστυνομία δεν γνωρίζει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, πώς μεταδόθηκε, δηλαδή χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, η νευροπαραλυτική αυτή ουσία.

Η επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Βρετανίας διαβεβαίωσε ότι ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει χαμηλός.

«Αυτοί οι δύο ασθενείς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση μετά την έκθεση τους στον νευροτοξικό παράγοντα Ναβιτσόκ», δήλωσε η Σάλι Ντέιβις απευθυνόμενη σε δημοσιογράφους, ωστόσο «ως η επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας θέλω να διαβεβαιώσω την κοινή γνώμη ότι ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει χαμηλός».

Οι δύο νοσηλευόμενοι βρέθηκαν αναίσθητοι σε οίκημα στο Έιμσμπερι το Σάββατο, σε μικρή απόσταση από το Σάλσμπερι, όπου ο Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια είχαν δηλητηριαστεί με την ίδια νευροτοξική ουσία στις αρχές Μαρτίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ