Συγκλονισμένη η Κύπρος με τον θάνατο 10χρονου από ιατρική αμέλεια – Συνελήφθησαν δύο γιατροί

Συγκλονισμένη είναι Κύπρος μετά τον θάνατο ενός 10χρονου μαθητή, ο οποίος είχε χτυπήσει στο κεφάλι, ενώ έπαιζε μπάσκετ την ώρα του μαθήματος της γυμναστικής στο σχολείο του. Μετά το “κατηγορώ” της μητέρας του, η οποία κατήγγειλε ότι εάν το παιδί της είχε υποβληθεί σε αξονική τομογραφία από την αρχή δεν θα πέθαινε, συνελήφθησαν δύο γιατροί του τμήματος Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας,Το δικαστήριο Λάρνακας διέταξε την πενθήμερη κράτησή τους, ενώ ο συνήγορος υπεράσπισης των γιατρών δεν έφερε ένσταση.Εκδίδοντας τα διατάγματα κράτησης των δύο γιατρών ο Δικαστής ανέφερε ότι υπάρχουν εύλογες υποψίες για διάπραξη των αδικημάτων. Οι δύο γιατροί οι οποίοι συνελήφθησαν, θεωρούνται ύποπτοι σύμφωνα με Αστυνομικό εκπρόσωπο, για «πρόκληση θανάτου από αμελείς και απερίσκεπτες πράξεις». Σύμφωνα με την Αστυνομία, εναντίον των δύο γιατρών έχει προκύψει μαρτυρία, ότι είχαν εξετάσει τον 10χρονο μαθητή Σταύρο Γιωργαλλή από τα Κλαυδιά.

Η νεκροψία στη σορό του άτυχου παιδιού θα διενεργηθεί κατά τη διάρκεια της μέρας στη Λευκωσία, παρουσία του ιδιώτη ιατροδικαστή Μάριου Ματσάκη ο οποίος εκπροσωπεί την οικογένεια.

Το χρονικό

Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, χθες το πρωί ο 10χρονος , μεταφέθηκε από τη μητέρα του στο ΤΑΕΠ του Γεν. Νοσοκομείου Λάρνακας για εξέταση έπειτα από ατύχημα που είχε στο σχολείο. Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης, το αγοράκι εξέτασε αρχικά ο Διευθυντής του ΤΑΕΠ  και στη συνέχεια ο δεύτερος συλληφθείς γιατρός. Επίσης, έγινε εξέταση στο παιδί ταυτόχρονα και από τους δύο υπόπτους.Διαπιστώθηκε ότι το παιδί έφερε τραύμα στην αριστερή κροταφοβρεγματική περιοχή και ότι υπήρχε μικρό κεφαλαιμάτωμα. Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης, οι δύο ύποπτοι δεν διαπίστωσαν εξωτερική αιμορραγία ή θλαστικό τραύμα. Το παιδί δεν είχε ρινόρροια η ωτόρροια, δηλαδή εκροή διαυγούς υγρού ή αίματος από το αυτί ή την μύτη. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο γιατροί, «διαπίστωσαν ότι το παιδί ήταν ισοκορικό με αντιδρώσες κόρες ματιού και προχώρησαν σε ωτοσκόπηση και στα δύο αυτιά όπου δεν διαπιστώθηκε αιμοτύμπανο».

Το παιδί υποβλήθηκε σε ακτινογραφική εξέταση κρανίου, έπειτα από κοινή απόφαση των δύο γιατρών. Η  ακτινογραφία εξετάστηκε από τους γιατρούς και σύμφωνα με τους ίδιους, ανέφερε ο εξεταστής της υπόθεσης, διαπιστώθηκε ότι το παιδί δεν είχε κάταγμα και συνέχιζε να βρίσκεται σε άριστη κλινική κατάσταση και δόθηκαν  γραπτές οδηγίες στην μητέρα για παρακολούθηση της υγείας του. Το παιδί έλαβε εξιτήριο. 

Ο εξεταστής της υπόθεσης ανέφερε επίσης ότι η ακτινογραφία δεν εξετάστηκε από ακτινολόγο. Οι δύο γιατροί εξέτασαν μόνοι τους την ακτινογραφία παρότι στο ακτινολογικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας υπήρχε ακτινολόγος, και δεν ζήτησαν επιθεώρηση, ή εξέταση και ετοιμασία έκθεσης της ακτινογραφίας από αυτόν.

Το παιδί στη 1:10 χθες το μεσημέρι, μεταφέρθηκε ξανά από την μητέρα του στο ΤΑΕΠ του Γεν. Νοσοκομείου Λάρνακας. Ανέφερε στους γιατρούς ότι το παιδί  είχε πόνο στο κεφάλι και μειωμένο επίπεδο συνείδησης. Το παιδί εξετάστηκε εκ νέου από τους ίδιους γιατρούς, οι οποία διαπίστωσαν ανισοκορία με μυδρίαση στην αριστερή πλευρά και μειωμένο επίπεδο στην κλίμακα Γλασκόβης. Οι δύο γιατροί κάλεσαν αμέσως αναισθησιολόγους και χειρουργούς και ετοιμάστηκε παραπεμπτικό για επείγουσα αξονική τομογραφία εγκεφάλου.

Την ίδια μέρα έγινε αξονική τομογραφία στο παιδί. Η γνωμάτευση του ακτινολόγου ήταν ότι υπήρχε επισκληρίδιο αιμάτωμα στο αριστερό εγκεφαλικό ημισφαίριο στην πλευρά που ήταν ο τραυματισμός. Για την γνωμάτευση αυτή, έλαβε γνώση και ο Διευθυντής του ΤΑΕΠ.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, το παιδί διασωληνώθηκε και διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο Γεν. Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση από νευροχειρουργό-παιδοχειρουργό. Το 10 χρόνων αγόρι απεβίωσε κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, στις 16:55 χθες το απόγευμα.

Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης, οι χειρουργοί στη Λευκωσία συμπλήρωσαν έντυπο προεγχειριτικής εκτίμησης σύμφωνα με το οποίο το παιδί είχε παραληφθεί «διασωληνωμένο στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας η ώρα 15:00 και μεταφέρθηκε στο χειρουργείο υπό καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση σε ανακοπή η ώρα 16:00 για επείγουσα κρανιοτομή για αποσυμπίεση ενδοκρανίας πίεσης (ως αιτία της ανακοπής)».  Στο χειρουργείο σύμφωνα με το έντυπο χειρουργείου υπέστη καρδιακή ανακοπή παρ’ όλο που είχε υποβληθεί σε αριστερά κροταφομετωπιαία κρανιοτομή.

Όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, ο ακτινολόγος που εξέτασε στη συνέχεια την ακτινογραφία που αρχικά έγινε στο παιδί, διαπίστωσε εμφανές κάταγμα κροταφικού οστού.

Συμφώνα με τον εξεταστή της υπόθεσης, «στον θάνατο του παιδιού συνέβαλε επισκληρίδιο αιμάτωμα που προκλήθηκε συνεπεία του τραυματισμού του, το οποίο δεν εντοπίστηκε και αντιμετωπίστηκε κατάλληλα από τους δύο υπόπτους».

Πηγή: philenews.com, sigmalive.com

Πηγή φωτό: sigmalive.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ