Δεύτερος μήνας τουρκικών επιχειρήσεων στη Συρία – Δυνάμεις στο Αφρίν στέλνει ο Άσαντ

Στον δεύτερο μήνα εισέρχεται σήμερα η τουρκική επιχείρηση στο Αφρίν της βόρειας Συρίας, προκειμένου να εκδιωχθεί από την περιοχή η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται οποιαδήποτε διέξοδος και με την ένταση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον να εντείνεται.

Η επιχείρηση που εξαπέλυσε ο τουρκικός στρατός με τη βοήθεια των Σύρων ανταρτών που εκπαιδεύει ονομάζεται «Κλάδος Ελαίας» και έχει στόχο τη YPG, σύμμαχο των ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, η οποία όμως θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα.

Αν και ήδη έχουν σκοτωθεί 32 Τούρκοι στρατιώτες, η Άγκυρα τονίζει ότι η επιχείρηση προχωρά «όπως προβλεπόταν». Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε το Σάββατο ότι ο τουρκικός στρατός και οι Σύροι αντάρτες που τον στηρίζουν έχουν καταλάβει μια περιοχή «300 τετραγωνικών χιλιομέτρων» στο Αφρίν.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι τουρκικές δυνάμεις έχουν καταλάβει μέχρι στιγμής 35 χωριά, όμως αυτά βρίσκονται κυρίως στα βόρεια σύνορα της επαρχίας Αφρίν.

Περίπου 240 Σύροι αντάρτες που στηρίζει η Άγκυρα και σχεδόν 200 μέλη της YPG έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επιχείρησης, πρόσθεσε το Παρατηρητήριο, το οποίο κάνει επίσης λόγο για 94 αμάχους νεκρούς, κάτι που όμως η Τουρκία διαψεύδει.

«Πρέπει να διαχωρίσουμε τον πολιτικό λόγο, δηλαδή την πολιτική προπαγάνδα, και την πραγματικότητα επί του πεδίου», υπογραμμίζει η Τζάνα Τζάμπουρ διδάκτωρ του CERI/Sciences Po.

«Επί του πεδίου η Τουρκία δυσκολεύεται να προχωρήσει», εκτιμά η ίδια, κυρίως εξαιτίας «της καλής οργάνωσης των κουρδικών δυνάμεων της YPG και της εξαιρετικής μαχητικότητάς τους».

«Δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό θα αντέξει η αντίσταση», παραδέχεται ο Αμπντουλάχ Άγαρ Τούρκος στρατιωτικός αναλυτής, σύμφωνα με τον οποίο ο τουρκικός στρατός δεν έχει ακόμη εισέλθει στην πόλη της Αφρίν καθώς αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τους αμάχους.

Και παρόλο που η Τουρκία έχει θέσει υπό τον έλεγχό της «περίπου το 15% του εδάφους» του καντονιού του Αφρίν, η επιχείρηση έχει μεγάλες επιπτώσεις στο ηθικό των Κούρδων μαχητών, προσθέτει.

«Παρά τη δυσκολία της Τουρκίας να σημειώσει πραγματική πρόοδο επί του πεδίου, η κυβέρνηση και ο πρόεδρος Ερντογάν υψώνουν τους τόνους και αναπτύσσουν μια ρητορική που έχει στόχο να ενισχύσει την περηφάνια των Τούρκων και να συσπειρώσει τους πολίτες γύρω από την κυβέρνηση», εξηγεί η Τζάμπουρ.

Το φιλοκουρδικό κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην επιχείρηση αυτή.

Καθώς οποιαδήποτε δημόσια διαφωνία με την τουρκική κυβέρνηση τιμωρείται συνολικά 786 άνθρωποι έχουν συλληφθεί επειδή εκφράστηκαν κατά της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας» ή «έκαναν προπαγάνδα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης», σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών.

Στο διπλωματικό πεδίο η επιχείρηση αυτή όξυνε την ένταση μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον σε τέτοιο βαθμό που η Άγκυρα απείλησε να προχωρήσει ως τη Μάνμπιτζ, περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά του Αφρίν, όπου είναι αναπτυγμένοι Αμερικανοί στρατιώτες στο πλευρό της YPG.

Μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα οι δύο πλευρές συμφώνησαν «να συνεργαστούν» στη Συρία προκειμένου να ξεπεραστεί η μεταξύ τους κρίση, δίνοντας προτεραιότητα στην εξεύρεση λύσης για τη Μάνμπιτζ.

Η Τουρκία πρέπει εξάλλου να λάβει υπόψη της τα συμφέροντα της Ρωσίας, συμμάχου κλειδί του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, η οποία ελέγχει τον εναέριο χώρο της βόρειας Συρίας.

Η Μόσχα φαίνεται να έχει δώσει σιωπηλά πράσινο φως στην Άγκυρα για την επιχείρηση στο Αφρίν, όμως δεν παρέλειψε να εκφράσει την αντίθεσή της σε αυτή. Σύμφωνα μάλιστα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ερντογάν ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οποιαδήποτε στήριξη στη YPG «θα έχει συνέπειες».

Οι συριακές δυνάμεις δεν έχουν εισέλθει ακόμη στο Αφρίν

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις δεν έχουν εισέλθει ακόμη στο Αφρίν και δεν είναι ξεκάθαρο αν θα το κάνουν, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 24.

Τα συριακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν χθες Δευτέρα ότι μια φιλοκυβερνητική πολιτοφυλακή θα εισέλθει στο Αφρίν «μέσα σε λίγες ώρες», όμως μέχρι τη νύκτα δεν υπήρχαν σημάδια ότι έχει αναπτυχθεί εκεί.

Η Τουρκία επεσήμανε ότι θα αντιμετωπίσει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αν εισέλθουν στο βορειοδυτικό Αφρίν για να βοηθήσουν την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ