Κρατούμενοι πήραν ομήρους σωφρονιστικούς υπαλλήλους σε φυλακή στο Ρίο ντε Τζανέιρο

Κρατούμενοι σε μια φυλακή της Βραζιλίας με έντονο πρόβλημα υπερπληθυσμού, στην μητροπολιτική περιοχή Ρίο ντε Τζανέιρο, πήραν ομήρους σωφρονιστικούς υπάλληλους κατά τη διάρκεια εξέγερσης που δεν είχε ακόμη τερματιστεί το βράδυ της Κυριακής, γνωστοποίησαν οι αρχές.

Μέλη μιας μονάδας των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και αστυφύλακες έστησαν περίμετρο ασφαλείας γύρω από τη φυλακή Μίλτον Ντίας Μορέιρα, όπου ξέσπασε εξέγερση το απόγευμα της Κυριακής, σύμφωνα με την υπηρεσία φυλακών της ομώνυμης Πολιτείας.

Η υπηρεσία φυλακών δεν διευκρίνισε πόσοι υπάλληλοι κρατούνται όμηροι. Δεν έδωσε εξάλλου καμιά πληροφορία για το εάν υπήρξαν θάνατοι ή τραυματισμοί κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στη φυλακή, όπου κρατούνται 2.000 άνθρωποι παρότι η ονομαστική της χωρητικότητα δεν ξεπερνά τις 900 θέσεις.

Το επεισόδιο προστίθεται σε μια σειρά αιματηρών εξεγέρσεων στις φυλακές της Βραζιλίας, όπου η βία είναι ενδημική και συχνά τον έλεγχο έχουν de facto οι συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτηρίζουν μεσαιωνικές τις συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές της Βραζιλίας: τα τρόφιμα είναι λιγοστά, ενώ τα κελιά είναι τόσο γεμάτα που συχνά οι έγκλειστοι δεν μπορούν να βρουν καν χώρο να καθίσουν.

Νωρίτερα την Κυριακή, οι αρχές στην Πολιτεία Ρίο ντε Τζανέιρο ανακοίνωσαν ότι θα λάβουν μέτρα για να αυξηθεί η ασφάλεια στις φυλακές, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες. Η ανακοίνωση έγινε μετά την επέμβαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο σύστημα των φυλακών της Πολιτείας.

Την Παρασκευή, ο βραζιλιάνος πρόεδρος Μισέλ Τέμερ έδωσε εντολή στον στρατό να αναλάβει τη διοίκηση της αστυνομίας και να πάρει τον έλεγχο των φυλακών στην Πολιτεία Ρίο ντε Τζανέιρο, με εκτελεστικό διάταγμα που θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο για να τεθεί σε ισχύ.

Το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει αυτό το διάταγμα εντός της τρέχουσας εβδομάδας.Πηγή ρεπορτάζ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ