ΗΠΑ: Διακομματική συναίνεση απέναντι στην “απειλητική και συστηματική επίθεση της Ρωσίας”

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί ήρθαν σε συναίνεση ζητώντας περισσότερη συντονισμένη δράση και άσκηση πίεσης στις εταιρείες social media για την καταπολέμηση ξένης ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές. Η διακομματική συναίνεση έρχεται μετά την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου Ενόρκων των ΗΠΑ να παραπέμψει 13 Ρώσους υπηκόους και τρεις ρωσικές οντότητες με την κατηγορία της ανάμιξης στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

«Αυτοί οι Ρώσοι είχαν εμπλοκή σε μια απειλητική και συστηματική επίθεση στο πολιτικό μας σύστημα», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν με ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες των υπόπτων μια συνωμοσία με στόχο τη δημοκρατία.

«Η σημερινή ανακοίνωση υπογραμμίζει γιατί χρειαζόμαστε να ακολουθούμε τα γεγονότα και να εργαζόμαστε για να προστατέψουμε την ακεραιότητα των μελλοντικών εκλογών», δήλωσε ο Ράιαν.

Ο γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ, κορυφαίο στέλεχος των Δημοκρατικών στην επιτροπή της άνω Βουλής που είναι αρμόδια για τις υπηρεσίες πληροφοριών, δεσμεύτηκε για άσκηση πίεσης σε εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook Inc και το Twitter Inc, ώστε να είναι «πιο επιθετικοί και προληπτικοί στην αντιμετώπιση αυτής της απειλής».

Οι δύο εταιρείες, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης των οποίων χρησιμοποιήθηκαν από τους κατηγορουμένους, δεν προέβησαν σε κάποιο άμεσο σχόλιο.

Το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ απήγγειλε κατηγορίες σε 13 Ρώσους και τρεις ρωσικές οντότητες.

Το κάλεσμα των δύο κομμάτων για δράση άφησε πίσω τις εβδομάδες διαφωνιών μεταξύ μελών των δύο κομμάτων για τις έρευνες για τη ρωσική ανάμειξη, που είχαν εγείρει ερωτήματα κατά πόσον το Κογκρέσο θα είναι σε θέση να προβεί σε αξιόπιστες συστάσεις για τους τρόπους καταπολέμησης μελλοντικής ανάμειξης σε εκλογές.

Παράλληλα με την έρευνα που διεξάγει ο Μιούλερ, τρεις επιτροπές του Κογκρέσου ερευνούν τις ρωσικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και την πιθανή συμπαιγνία συνεργατών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με την Μόσχα.

Οι ισχυρισμοί ότι Ρώσοι πολίτες παρενέβησαν στις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι «παράλογοι» δήλωσε αργά χθες εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, ενώ ο Τραμπ επανέλαβε ότι το επιτελείο του δεν προέβη σε καμία παράνομη ενέργεια και δεν υπήρξε καμία συμπαιγνία με τη Ρωσία.

Κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι επιθυμούν την παραίτηση του Μιούλερ, άλλοι όμως έχουν συνταχθεί με τους Δημοκρατικούς ζητώντας τη θέσπιση νομοθεσίας που θα αποτρέπει τον πρόεδρο Τραμπ να αποπέμψει τον ειδικό εισαγγελέα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της επιτροπής Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, υπό την προεδρία του Ντέβιν Νούνες, συνέταξαν ένα υπόμνημα κατηγορώντας το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης για μεροληψία ενάντια στον Τραμπ στην έρευνα για τη ρωσική ανάμειξη.

Αψηφώντας την αντιπολίτευση, τον διευθυντή του FBI και πολλούς γερουσιαστές του κόμματός του, ο Τραμπ ενέκρινε πριν δύο εβδομάδες τον αποχαρακτηρισμό του αμφιλεγόμενου απόρρητου υπομνήματος, ενώ απέκλεισε τη δημοσιοποίηση ενός διαβαθμισμένου ως απόρρητου υπομνήματος, το οποίο συνέταξαν οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων και αντικρούει το ρεπουμπλικανικό, προκαλώντας την οργή των Δημοκρατικών.

Την Παρασκευή, ο Νούνες, δήλωσε «ικανοποιημένος» με την παραπομπή των Ρώσων υπηκόων, χαρακτηρίζοντας τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μια «επίμονη απειλή στα αμερικανικά συμφέροντα».

Ο Άνταμ Σιφ, επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων χαρακτήρισε τις παραπομπές «ένα σημαντικό βήμα μπροστά» στην αντίκρουση των ρωσικών δραστηριοτήτων.Πηγή πληροφοριών: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ