• Νέα πρόκληση Γιλντιρίμ: Για το όνομα της "Μακεδονίας" μόνο η ίδια η χώρα θα αποφασίσει

  7:03 μμ, Δευτέρα 12 Φεβ 2018 7:03 μμ, Δευτέρα 12 Φεβ 2018

  Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, στην Άγκυρα σήμερα, αναφέρθηκε στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ και, όπως υποστήριξε, «για το θέμα του ονόματος μίας χώρας, αποφασίζει η ίδια η χώρα. Το να ορίζουν άλλες χώρες σε αυτήν τη χώρα ποιο θα είναι το όνομα είναι ένα τεράστιο λάθος. Παρόλα αυτά, είναι μεγάλη μας επιθυμία να λυθεί το θέμα αυτό με την Ελλάδα με συζήτηση, με διαβουλεύσεις, με καλοσύνη και ευχέρεια».

  Ο Γιλντιρίμ τόνισε την ανάγκη διευθέτησης όλων των θεμάτων μεταξύ των γειτονικών χωρών με διάλογο. «Με τη γείτονά μας την Ελλάδα υπάρχουν θέματα που διαφωνούμε. Εμείς πάντα προτάσσουμε τη λύση του διαλόγου προκειμένου να επιλυθούν. Εμείς προτιμάμε την οδό του διαλόγου», δήλωσε.

  Ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

  Νωρίτερα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, σε συνέντευξη του Πρωθυπουργού των Σκοπίων στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Ζόραν Ζάεφ είχε δηλώσει ότι «Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερός μας φίλος».

  Όσον αφορά στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ανέφερε:

  - «Είμαι βέβαιος ότι όλοι θέλουν λύση στη χώρα. Η πραγματική ερώτηση που πρέπει να τεθεί είναι εάν η λύση θα προστατεύει το κύρος και την ταυτότητά μας. Πιστεύω ότι αυτό είναι δυνατόν».

  - «Το πρόβλημα του ονόματος είναι ένα σημαντικό πρόβλημα μεταξύ της “Μακεδονίας” και της Ελλάδας. Η “Μακεδονία” ζητά στήριξη σε αυτό το θέμα από τις χώρες του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.»

  - «Στην περίπτωση που οι πολιτικοί φορείς στη “Μακεδονία” αναπτύξουν κοινή στρατηγική και αλληλοενημερώνονται μπορεί να υπάρξει εθνικός συμβιβασμός».

  - «Όταν βρεθεί λύση, που μπορεί να βρεθεί, πρέπει όλοι μας να τη στηρίξουμε. Για την “Μακεδονία” και τους πολίτες της είναι πολύ σημαντικό. Μάλιστα και για την ελληνική πλευρά είναι σημαντικό να υπάρξει λύση. Αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα προσωρινό, είναι πρόβλημα αιώνων».

  - «Μπορεί να υπάρξει τελική λύση μεταξύ “Μακεδονίας” και Ελλάδας αυτόν το Μάιο. Όλοι μας θέλουμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα μέχρι τα τέλη Μαΐου, επειδή τον Ιούνιο θα ληφθεί απόφαση αν η “Μακεδονία” θα πάρει ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων. Τον Ιούλιο θα είναι η σύνοδος του ΝΑΤΟ. Θέλουμε αυτόματα να επιβεβαιωθεί ξανά η πρόσκληση εκεί. Αν μέχρι τότε λυθεί, θα είναι καλό. Αλλά και τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο να λυθεί δεν θα είναι πρόβλημα. Επειδή εμείς έχουμε αυτόματη πρόσκληση για το ΝΑΤΟ. Αν το πρόβλημα λυθεί, θα τεθεί αμέσως σε ισχύ».

  «Με όλους τους γείτονές μας συνεργαζόμαστε. Ασφαλώς και με την Ελλάδα έχουμε αναπτύξει έντονη συνεργασία», κατέληξε ο κ. Ζάεφ.

  Πηγή: ant1news.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα