Ραχόι: Ο Πουτζντεμόν θέλει να κυβερνά την Καταλωνία εξ αποστάσεως, από το Βέλγιο

Ο Iσπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, χαρακτήρισε παράλογο το να θέλει ο έκπτωτος πρώην πρόεδρος της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν να κυβερνήσει την ισπανική Περιφέρεια από το Βέλγιο, όπου έχει καταφύγει για να αποφύγει τις δικαστικές περιπέτειες.

«Είναι παράλογο να προσποιείται ότι είναι πρόεδρος μιας περιφέρειας, ενώ ζει στο εξωτερικό και ακόμη πιο παράλογο να προσποιείται ότι ασκεί αυτά τα καθήκοντα από το εξωτερικό».

Ο Ραχόι ανακοίνωσε ότι συγκαλεί την πρώτη συνεδρίαση του νέου κοινοβουλίου στις 17 Ιανουαρίου. Ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας για να εκλεγεί ο πρόεδρος της περιφέρειας θα διεξαχθεί μέσα στις δέκα επόμενες ημέρες, σημείωσε.

Στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας τα αυτονομιστικά κόμματα, συνολικά, κέρδισαν οριακή πλειοψηφία στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλωνίας, παρόλο που πήραν 150.000 ψήφους λιγότερες από τους αντιπάλους της απόσχισης.

Επιπλέον, το κόμμα του Πουτζντεμόν ήρθε δεύτερο σε ψήφους πίσω από το φιλελεύθερο κόμμα των Πολιτών (Ciudadanos), οι οποίοι τάσσονται υπέρ της ενότητας του ισπανικού κράτους.

Ωστόσο, μεταξύ των αυτονομιστών το ψηφοδέλτιο του Πουτζντεμόν είναι αυτό που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους και οι οπαδοί του εξετάζουν το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος εξ αποστάσεως για την αρχηγία της περιφερειακής κυβέρνησης.

Το αντίπαλο αυτονομιστικό κόμμα, η Δημοκρατική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), τον καλεί αντίθετα να επιστρέψει στην Ισπανία, όπου είναι πιθανό να συλληφθεί και να φυλακισθεί καθώς παραβίασε το Ισπανικό Σύνταγμα, όπως ο επικεφαλής της ERC Οριόλ Ζουνκέρας.

Αμφότεροι κατηγορούνται για εξέγερση και αποσχιστική δράση, μαζί με άλλους 20 αυτονομιστές πολιτικούς που πρωταγωνίστησαν στην αποτυχημένη απόπειρα απόσχισης της Καταλωνίας τον περασμένο Οκτώβριο.

Πηγές πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ