Αντιφατικές οι δημοσκοπήσεις για την εργασιακή μεταρρύθμιση που προωθεί με διατάγματα ο Μακρόν

της Μαρίας Δεναξά

Διαφορετικά συμπεράσματα βγάζουν δύο δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στην δημοσιότητα το τελευταίο 24ωρο και διενεργήθηκαν με αφορμή τις ανακοινώσεις της γαλλικής κυβέρνησης για τις αλλαγές στα εργασιακά, με προεδρικά διατάγματα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Οdoxa-Dentsu, της συντηρητικής εφημερίδας Figaro, η οποία ανήκει στον γνωστό δισεκατομμυριούχο βιομήχανο Σερζ Ντασό, το 52% των Γάλλων εκτιμά ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα ευνοήσει την αγορά εργασίας και την οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων, έναντι 48% που πιστεύει το αντίθετο. Μεταξύ άλλων, το 61% τάσσεται υπέρ του κοινωνικού διαλόγου στις επιχειρήσεις, με την δυνατότητα διαπραγμάτευσης συμφωνίας με την επιχείρηση χωρίς τα συνδικάτα, ενώ 38% δηλώνουν κατά.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μεταξύ 30 και 31 Αυγούστου, σε δείγμα 995 ατόμων και δεν διευκρινίζεται αν έγινε πριν ή μετά την ανακοίνωση των σημαντικότερων σημείων της εργασιακής μεταρρύθμισης. Το αναγνωστικό κοινό της εφημερίδας Figaro, είναι στην πλειοψηφία του συντηρητικό και επιχειρηματίες.

Σε άλλη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Harris Interactive για τον ραδιοφωνικό σταθμό RMC και την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Atlantico, η οποία ασκεί δριμεία αντιπολίτευση στον Μακρόν, το 58% των Γάλλων πολιτών δηλώνει αντίθετο στη μεταρρύθμιση έναντι 42% που την υποστηρίζουν. Για μία ευρύτερη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (71% έναντι 29%) η μεταρρύθμιση θα αποδυναμώσει τη δύναμη των συνδικάτων στις επιχειρήσεις.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 1000 ατόμων αμέσως μετά την ανακοίνωση των αλλαγών στα εργασιακά.

Η γαλλική κυβέρνηση αναμένεται μεταξύ άλλων να θέσει ανώτατο όριο στις αποζημιώσεις μισθωτών για απόλυση, δίνει στις επιχειρήσεις μεγαλύτερη ευελιξία στην προσαρμογή των μισθών και το ωράριο εργασίας, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.

Η αποζημίωση για απόλυση που κρίνεται άδικη από το εργατοδικείο, θα ορίζεται σε μισθούς τριών μηνών για απασχόληση δυο ετών στην εταιρία και το ποσό θα αυξάνεται σταδιακά ανάλογα με τον χρόνο που εργάζεται ο εργαζόμενος στην επιχείρηση, υποστηρίζουν τα συνδικάτα.

Ένα άλλο σημείο της μεταρρύθμισης που προκαλεί αντιδράσεις είναι η «ελαστικοποίηση» των συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου. Επί της ουσίας επιχειρείται η μετατροπή τους σε ορισμένου χρόνου καθώς επιχειρήσεις που έχουν συγκεκριμένα πρότζεκτ μιας συγκεκριμένης διάρκειας, θα προσλαμβάνουν εργαζόμενους με σύμβαση «αορίστου χρόνου» που θα διαρκεί όσο και το πρότζεκτ εξέλιξη. «Κάτι τέτοιο θα ενισχύσει την εργασιακή ανασφάλεια» υποστηρίζουν τα συνδικάτα, που εκφράζουν πλήρη απογοήτευση για τις προωθούμενες αλλαγές και καλούν εργαζόμενους, συνταξιούχους και νέους να κατέβουν στους δρόμους στις 12 Σεπτεμβρίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ