Σαουδική Αραβία: Συνελήφθη το γενναίο “κορίτσι με το μίνι”

Συνελήφθη από τις αρχές της Σουδικής Αραβίας η κοπέλα που τόλμησε να βγει σε δημόσιο χώρο φορώντας μίνι φούστα και τοπ, και μάλιστα καταγράφοντας σε βίντεο τη βόλτα της στα στενά του ιστορικού φρουρίου Ushayqir.

«Η αστυνομία του Ριάντ συνέλαβε τη γυναίκα που εμφανίστηκε με απρεπή ρούχα στο Ουσαϊκίρ και την οδήγησε ενώπιον του ανακριτή» μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Ekhbariya στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Κατά τη διαδικασία της ανάκρισης από τις αστυνομικές αρχές, η νεαρή γυναίκα παραδέχθηκε ότι πράγματι επισκέφθηκε την ιστορική πόλη μαζί με έναν άνδρα, ωστόσο διαβεβαιώνει ότι το βίντεο αναρτήθηκε στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης χωρίς εκείνη να το γνωρίζει, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο τύπου της αστυνομίας.

Ο εισαγγελέας θα αποφασίσει αν θα προφυλακιστεί ή θα αφεθεί ελεύθερη κι αν θα απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος της. Το γενναίο κορίτσι που αψήφησε τον ισλαμικό νόμο της σαρίας, είναι μοντέλο και ονομάζεται “Khulood”. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ανέβασε στο Snapchat το βίντεο αυτό, γεγονός αδιανόητο για την οπισθοδρομική κοινωνία της Σαουδικής Αραβίας,μιας χώρας όπου ισχύει ο απάνθρωπος ισλαμικός νόμος της σαρία.

Οι αντιδράσεις ποικίλλουν. Πέρα από εκείνους που απαιτούσαν να συλληφθεί και να τιμωρηθεί παραδειγματικά για παραβίαση του αυστηρότατου ενδυματολογικού κώδικα που αφορά τις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας, δεν λείπουν και εκείνοι που επαινούν το κορίτσι για τη γενναιότητά του. Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζονται ξεκάθαρα ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, σύμφωνα πάντα με τον ισλαμικό νόμο. Οφείλουν να κυκλοφορούν με μακριές κελεμπίες και καλυμμένο το κεφάλι με μαντίλα.

Απαγορεύεται επίσης να οδηγούν και στο αυτοκίνητο κάθονται χωριστά από τους άνδρες. Η Khulood τόλμησε να κάνει τη βόλτα της στο ιστορικό φρούριο που θεωρείται μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στην επαρχία Najd, η οποία θεωρείται από τις πλέον συντηρητικές ως γενέτειρα του «ουαχαμπισμού», του σουνιτικού ισλάμ.

«Η επιστροφή της Haia, της θρησκευτικής αστυνομίας, είναι επιβεβλημένη», έγραψε ο δημοσιογράφος Χαλίντ Ζιντάν στο Twitter. «Με τρομάζει ο θυμός και το απειλητικό ύφος των tweets», σχολίασε ο συγγραφέας και φιλόσοφος, Ουαέλ αλ-Γκασίμ.

Δείτε εδώ το βίντεο

Πηγή: BBC, Daily Mail, Evening Standard

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ