Ευρωπαίος αξιωματούχος: Η Άγκυρα δεν έχει κάνει πρόοδο για την κατάργηση της βίζας

Η Τουρκία δεν προχωρεί επαρκώς σε μεταρρυθμίσεις ώστε να ανταποκριθεί στους όρους της μεταναστευτικής συμφωνίας, κάτι που θα επέτρεπε στους Τούρκους να ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να χρειάζονται θεωρήσεις εισόδου, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters υψηλόβαθμος Eυρωπαίος αξιωματούχος.

Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Μάρτιο του 2016, κατά την κορύφωση της μεγαλύτερης μεταναστευτικής κρίσης που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Τουρκία δεσμεύθηκε να εμποδίζει πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Ασία να κινούνται από το έδαφός της προς την Ε.Ε., με αντάλλαγμα οικονομική υποστήριξη και πρόσβαση για τους πολίτες της χωρίς θεωρήσεις εισόδου.

Η Τουρκία πηγαίνει καλά όσον αφορά τους μεθοριακούς ελέγχους, αλλά στην τακτική έκθεση που η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα αναφέρεται ότι εξακολουθεί να καθυστερεί μεταρρυθμίσεις «στην αντιτρομοκατική νομοθεσία, τη χρηματοδότηση των κομμάτων, τη δικαστική συνεργασία», δήλωσε η πηγή.

Οι περιπλοκές γύρω από τις διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου δεν προοιωνίζονται επίσης τίποτε καλό για την Τουρκία, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Εκπρόσωπος του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Άγκυρα περιμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν σε μέτρα για την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου.

Η δήλωση απορρίφθηκε ως «άνευ νοήματος» στις Βρυξέλλες επειδή η Τουρκία δεν εκπληρώνει τους όρους, δήλωσε ο αξιωματούχος της Ε.Ε. επισημαίνοντας: «Χρειάζονται να διατηρήσουν τη μυθοπλασία για τον δικό τους πληθυσμό».ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ