Αφγανιστάν: Η πρώτη γυναίκα πιλότος ζήτησε άσυλο στις ΗΠΑ

Οργή έχει προκαλέσει στο Αφγανιστάν η είδηση ότι η πρώτη γυναίκα πιλότος της πολεμικής αεροπορίας της χώρας ζήτησε άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες αφού ολοκλήρωσε τη 18μηνη εκπαίδευσή της.

Το υπουργείο Άμυνας του Αφγανιστάν επιβεβαίωσε σήμερα ότι η σμηναγός Νιλουφάρ Ραχμάνι, 25 ετών, ζήτησε άσυλο στις ΗΠΑ. Η εφημερίδα Wall Street Journal είχε γράψει ότι η νεαρή γυναίκα φοβόταν ότι θα κινδύνευε η ζωή της αν επέστρεφε στην πατρίδα της.

Η Ραχμάνι, που το 2015 είχε τιμηθεί με το βραβείο “Θαρραλέες Γυναίκες” του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είχε μετατραπεί σε σύμβολο της προσπάθειας για τη βελτίωση της θέσης των γυναικών στη χώρα της. Ο Μοχάμαντ Ραντμάνις, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, είπε ότι η κυβέρνηση ελπίζει πως η Ουάσινγκτον θα απορρίψει το αίτημα της 25χρονης. “Όταν ένας αξιωματικός παραπονιέται για ανασφάλεια και φοβάται τις απειλές, τότε τι να κάνουν οι απλοί άνθρωποι; Βρήκε μια δικαιολογία για τον εαυτό της, όμως έχουμε εκατοντάδες μορφωμένες γυναίκες και ακτιβίστριες που εργάζονται και για αυτές είναι ασφαλής η χώρα”, πρόσθεσε.

Η σμηναγός, που αποφοίτησε από τη σχολή της αεροπορίας το 2012 και πιλοτάρει μεταφορικά αεροσκάφη C-208, βρισκόταν στις ΗΠΑ για να παρακολουθήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Επρόκειτο να επιστρέψει στην Καμπούλ το Σάββατο.

Η επιτυχία της ωστόσο είχε το τίμημά της: η ίδια και η οικογένειά της δέχτηκαν απειλές όχι μόνο από τους Ταλιμπάν αλλά και από ορισμένους συγγενείς τους και αναγκάστηκαν να μετακομίσουν πολλές φορές.

Διαβάστε επίσης:

Μασκοφόρος με σημαία του ISIS περνά ανενόχλητος στα γερμανικά σύνορα – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ