Η Μογκερίνι καλεί την Άγκυρα να «εντατικοποιήσει τον πολιτικό διάλογο»

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε την κυβέρνηση της Τουρκίας να «ενισχύσει την κοινωνική συνοχή και να εντατικοποιήσει τον πολιτικό διάλογο», μία ημέρα μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, σε συνέντευξή της στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agi η οποία δημοσιεύθηκε το Σάββατο.

«Η τήρηση του νόμου, του κράτους του δικαίου και της δημοκρατίας είναι απαράβατες αρχές, οι οποίες δεν μπορούν να εγκαταλείπονται. Είναι επίσης τα καλύτερα μέσα για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες που βιώνει η Τουρκία, με τον πόλεμο στα σύνορά της, την τραγωδία της τρομοκρατίας και την ανάγκη να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και ο πολιτικός διάλογος», είπε η Μογκερίνι. «Ιδού τι ζητάμε από την Τουρκία», πρόσθεσε η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ.

Αναφερόμενη στις εξελίξεις της νύχτας της Παρασκευής προς Σάββατο στην Τουρκία, οι οποίες «κράτησαν τον κόσμο σε αγωνία για πολλές ώρες», η Μογκερίνι είπε ότι της δόθηκε η εντύπωση πως επρόκειτο για μια οπισθοδρόμηση στη βαρβαρότητα. «Δινόταν η εντύπωση ότι γυρίσαμε πίσω στον χρόνο, σε έναν άλλο αιώνα», είπε.

Ερωτηθείσα για τη σφαγή στη Νίκαια, η Μογκερίνι εκτίμησε ότι η «καλύτερη αντίδραση είναι αυτή που περιέχεται στις τρεις λέξεις που οι Γάλλοι, μαζί με όλους εμάς, εορτάζουν την 14η Ιουλίου: ελευθερία, ισότητα και αδελφοσύνη».

Εκτίμησε ότι είναι «ψευδαίσθηση» να πιστεύει κανείς ότι «μια βίαιη αντίδραση θα μπορούσε να επιλύσει ένα τόσο βαθύ πρόβλημα στις κοινωνίες μας».

«Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για αυτούς που επιλέγουν τον δρόμο της τρομοκρατίας, αλλά μόνο όταν κατανοήσουμε τι μπορεί να ωθεί σε αυτό τον δρόμο του θανάτου τους νέους που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ευρώπη θα καταφέρουμε να αποτρέψουμε και να σταματήσουμε αυτή την τρέλα», πρόσθεσε η Φεντερίκα Μογκερίνι.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ο Κέρι σε Τσαβούσογλου: Επιζήμιοι οι ισχυρισμοί περί ανάμιξης της Ουάσινγκτον στο πραξικόπημα

Hurriyet: Σύλληψη πραξικοπηματιών πριν διαφύγουν στη Λέσβο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ