Σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι στην ΕΕ θέλουν δημοψήφισμα στα πρότυπα της Βρετανίας

Σχεδόν το ήμισυ των ψηφοφόρων σε οκτώ μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν να είναι σε θέση να ψηφίσουν για το αν θα παραμείνουν μέλη του μπλοκ, όπως ακριβώς και οι Βρετανοί στο δημοψήφισμα τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Το 45% πάνω από 6.000 ερωτηθέντων στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία και τη Σουηδία, δήλωσε ότι θέλουν και αυτοί να ψηφίσουν, ενώ το ένα τρίτο θα επέλεγε να εγκαταλείψει την ΕΕ εάν τους δινόταν η ευκαιρία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos-MORI.

Το μέγεθος της ψήφου υπέρ της εξόδου κυμαίνεται από 48%  έως και 41% στην Ιταλία και τη Γαλλία αντίστοιχα και στο χαμηλό 22% και 26% στην Πολωνία και την Ισπανία.

Στην Ιταλία, το κίνημα των Πέντε Αστέρων  έχει εξελιχθεί σε δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας, και επιθυμεί την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ, ενώ  αποχώρηση από την ευρωζώνη επιθυμεί και το ακροδεξιό κόμμα Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας .

Η online δημοσκόπηση  της Ipsos-MORI διαπίστωσε ότι το 49% των ανθρώπων στις οκτώ χώρες θεωρεί ότι η Βρετανία θα ψηφίσει για να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 23 Ιουνίου, υψηλότερο ποσοστό από το 35% που καταγράφεται στο  εσωτερικό της ίδιας της Βρετανίας.

Το 51% ανέφερε ότι ένα Brexit θα βλάψει την οικονομία της ΕΕ, ενώ μόνο το 36% πιστεύει ότι θα προκαλέσει ζημιά στην Βρετανία.

Λίγο πάνω από το 20% των ερωτηθέντων και στις εννέα χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας, θεωρεί ότι  θα υπάρξει περισσότερη ολοκλήρωση  μέχρι το 2020 σε σύγκριση με το 40% που θεωρεί ότι θα υπάρχει λιγότερη.

Μάλιστα, το 48% των ψηφοφόρων θεωρεί ότι η ψηφοφορία για το Brexit τον επόμενο μήνα θα οδηγήσει  και άλλες χώρες, να αποχωρήσουν από το μπλοκ, σε σύγκριση με 18% που διαφωνεί. Η δημοσκόπηση διεξήχθη μεταξύ 25 Μαρτίου και  8 Απρίλη.

ΠΗΓΗ: EurActiv.gr  με Reuters

Διαβάστε επίσης:

Αυτοί είναι οι τελικοί φόροι για μισθωτούς – συνταξιούχους – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ