Τι ζήτησε ο Τουσκ από τον Νταβούτογλου για το προσφυγικό

“Συμφωνήσαμε ότι το κύμα των προσφύγων παραμένει πάρα πολύ υψηλό και ότι απαιτούνται και άλλα μέτρα” δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά τη συνάντηση του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στην Άγκυρα.

Ο Τουσκ σημείωσε ότι η επαναπροώθηση των μεταναστών από την Ευρώπη πίσω στην Τουρκία θα είχε ως αποτέλεσμα τη διάλυση του “επιχειρηματικού μοντέλου” που εφαρμόζουν οι διακινητές.

Πρόσθεσε ότι επαφίεται στην Τουρκία να αποφασίσει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο τελικός στόχος είναι να εξαλειφθεί πλήρως το φαινόμενο.

“Το θέμα δεν είναι οι αριθμοί αλλά μια συνεχιζόμενη, μόνιμη διαδικασία  που για μένα σημαίνει την πλήρη μείωση και την πλήρη εξάλειψη αυτού του θλιβερού φαινομένου” πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν να περιμένει κανείς από την Τουρκία και την Ελλάδα να σηκώσουν μόνες τους το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης.

Δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο ζήτημα αυτό.

Ο κ. Νταβούτογλου υποστήριξε ότι ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας θα περιοριστεί εάν τηρηθεί η εκεχειρία. Σημείωσε ωστόσο ότι είναι εύθραυστη εξαιτίας των παραβιάσεών της από τη Ρωσία και από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Πηγή φωτο: twitter (@eucopresident)

Διαβάστε επίσης:

Η έκκληση του Τουσκ στους πρόσφυγες: Μην έρχεστε στην Ευρώπη – ΒΙΝΤΕΟ

Τσίπρας: Η ΕΕ φάνηκε ακόμη πιο αδύναμη να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση – ΒΙΝΤΕΟ

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ