• Γιατί άφησαν την Ελλάδα εκτός του "βαλκανικού δρόμου"

  10:50 πμ, Πέμπτη 25 Φεβ 2016 10:50 πμ, Πέμπτη 25 Φεβ 2016

  Στη Βιέννη η Ελλάδα ήταν απούσα, αν και το πρόβλημα που συζητήθηκε με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αφορούσε κυρίως την Ελλάδα, τη συνεργασία δηλαδή των χωρών του λεγόμενου «βαλκανικού δρόμου» στο πεδίο της διαχείρισης του προσφυγικο. Αυτός ο δρόμος όμως ξεκινά από την Ελλάδα. Γιατί, λοιπόν, δεν κάθισε η χώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;

  «Βαλκανικό Σένγκεν»

  Το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε δύο εξηγήσεις. Αφενός, ότι επρόκειτο για ένα σταθερό σχήμα διασκέψεων, το λεγόμενο σχήμα του Ζάλτσμπουργκ, όπου όμως στο παρελθόν σε ορισμένες από αυτές δεν μετείχαν πάντα οι ίδιες χώρες και αφετέρου ότι εκείνο που λείπει δεν είναι οι διασκέψεις, αλλά η βούληση για συνεργασία, όπως φάνηκε και από το συμβούλιο κορυφής στο Άμστερνταμ.

  Προφανώς, αναφέρει η Deutsche Welle είναι αυτό που οδήγησε τις χώρες που συμμετείχαν να αφήσουν εκτός την Ελλάδα και τις ώθησε να συμφωνήσουν σε ένα «βαλκανικό Σένγκεν». Κι αυτό δεν έγινε από θυμό, αλλά με βάση τις εμπειρίες του περασμένου χρόνου. Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Ζεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε χθες μετά τη διάσκεψη ότι η στενή συνεργασία με τις βαλκανικές χώρες δεν είναι προς το συμφέρον μόνο αυτών των κρατών, αλλά και ολόκληρης της ΕΕ προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις και να επιταχυνθεί μια ευρωπαϊκή λύση. Εννοούσε βέβαια πιέσεις προς την Ελλάδα.

  «Εκτός τόπου και χρόνου το βέτο»

  Το ότι και η Ελλάδα το αντελήφθη από αυτήν την οπτική γωνία φαίνεται και από τον τρόπο που αντέδρασε για τη μη συμμετοχή της στη διάσκεψη. Ήδη πολύ πριν την έναρξη των εργασιών η Αθήνα χρησιμοποίησε πολύ οξείς τόνους αμφισβητώντας ακόμη και τις φιλοδοξίες χωρών, όπως η ΠΓΔΜ και Σερβία, να γίνουν κάποτε μέλη της ΕΕ. Επ΄αυτού ο Ζεμπάστιαν Κουρτς είπε: «Απειλές για χρήση βέτο εναντίον της προσέγγισης των χωρών από τα Δυτικά Βαλκάνια στην ΕΕ ή αξιώσεων από την ΕΕ είναι εκτός τόπου και χρόνου». Και περιέγραψε δύο δρόμους για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης υπό μορφή διλήμματος: είτε την προώθηση των προσφύγων στην κεντρική Ευρώπη, όπως γίνεται μέχρι σήμερα σύμφωνα με την επιθυμία τους, είτε στο μέτρο του εφικτού τη διακοπή των μεταναστευτικών ροών. «Στόχος της διάσκεψης ήταν να δώσει μήνυμα ότι θέλουμε να σταματήσουμε κατά τα δυνατόν το μεταναστευτικό ρεύμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αυστριακός υπουργός.

  Πηγή Deutsche Welle

  Διαβάστε επίσης:

  Την Παρασκευή το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο – ΒΙΝΤΕΟ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα