Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη στάση της Τουρκίας

Ουάσιγκτον, Του Θανάση Κ. Τσίτσα

Ουδετερότητα απέναντι στις απαιτήσεις της Άγκυρας να ανατρέψει τη συμφωνία των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ κράτησε ο εκπρόσωπος του Στειτ Ντιπάρτμεντ, κληθείς να σχολιάσει αποκλειστικά στο Real.gr τις ενέργειες της Τουρκίας στο θέμα των προσφυγικών ροών που στην ουσία «γκριζάρουν» το Αιγαίο.

Σε σχετική ερώτηση του Real.gr για το ζήτημα που ήγειρε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος σε επιστολή του στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ επεσήμανε τη στάση της Τουρκίας και ότι η διαδικασία έχει καθυστερήσει και πρέπει να βρεθεί λύση έως τις 24 Φεβρουαρίου, o εκπρόσωπος του Στειτ Ντιπάρτμεντ, σε γραπτή του απάντηση, απέφυγε επί της ουσίας να σχολιάσει το θέμα, κρατώντας μια διπλωματική απόσταση στην ένταση που προκαλεί η Άγκυρα.

Στην γραπτή του αποκλειστική απάντηση προς το Real.gr, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανέφερε:

«Ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την απόφαση του ΝΑΤΟ να βοηθήσουν στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η αμερικανική διπλωματία κρατά ναι μεν μια «επιφανειακή» απόσταση από τις κινήσεις της Τουρκίας, ωστόσο, ο Λευκός Οίκος είναι δυσαρεστημένος με μια ακόμα κίνηση της Άγκυρας, αλλά και από τους εν γένει πολιτικούς και στρατιωτικούς της χειρισμούς της στην ευρύτερη περιοχή.

Στην Ουάσιγκτον, ερμηνεύουν την αντίδραση της Τουρκίας ως μια αντανακλαστική κίνηση σε σχέση με τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή που συνδέονται κυρίως με την κατάσταση στην Συρία και τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους που οι ΗΠΑ σθεναρά υποστηρίζουν.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι παρόμοια περιστατικά στο θέμα της διαχείρισης των προσφυγικών ροών, με άξονα την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, θα επιχειρήσει η Τουρκία να τα επαναλάβει στο εγγύς μέλλον.

Την ιδιαίτερη προσοχή του Λευκού Οίκου για τις κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο αποδεικνύει και το γεγονός ότι χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του πρόεδρου Μπάρακ Ομπάμα, της Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, του Γάλλου πρόεδρου Φρανσουά Ολάντ και τον Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε και ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Στην προσεκτική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την εν λόγω τηλεδιάσκεψη, μεταξύ άλλων, υπογραμμίστηκε η σημασία της νατοϊκής αποστολής και της συνεργασίας της Ελλάδος και της Τουρκίας στην προσπάθεια ελέγχου των ροών των προσφύγων προς την Ευρώπη.

Πηγή: real.gr

Διαβάστε επίσης:

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Μητσοτάκη

Διαμαρτυρία εναντίον της Bild από τους κατοίκους της Λέσβου

Σέρβος ΥΠΕΣ: Χωρίς την Ελλάδα δεν υπάρχει λύση στο προσφυγικό

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ