Διπλωματικό θρίλερ Ανατολής και Δύσης – Ρωσική οργή για την Άγκυρα

Σε διπλωματικό θρίλερ έχει εξελιχθεί η κατάρριψη ρωσικού πολεμικού από τουρκικά F-16 κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Έμπειροι διπλωματικοί αναλυτές εκτιμούν οτι μόλις το Κρεμλίνο ολοκληρώσει τις διπλωματικες του κινήσεις θα απαντήσει σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Το χρονικό της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους

«Τουρκικά F-16 κατέρριψαν πολεμικό αεροσκάφος άγνωστης ταυτότητας που είχε παραβιάσει τον τουρκικό εναέριο χώρο κοντά στα σύνορα με τη Συρία, αφού αγνόησε τις προειδοποιήσεις τους» δήλωσε αρχικά στο Reuters, Τούρκος στρατιωτικός.

Το βίντεο της κατάρριψης του πολεμικού αεροσκάφους 

#SONDAKİKA! Türkmen Dağı’nın yakınına savaş uçağı düştü… Uçağın düşme anını Habertürk TV ekibi görüntüledi https://t.co/PCUK9Z6RTA

— Habertürk TV (@HaberturkTV) Νοέμβριος 24, 2015

Η ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων

Σε ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων αναφέρεται ότι “το ρωσικό αεροσκάφος τύπου Su 24, στις 09.20 το πρωί, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, παραβίαζε τον τουρκικό εναέριο χώρο”. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που κάνει λόγο για δέκα προειδοποιήσεις, το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στις 09.24 από δύο τουρκικά μαχητικά τύπου F 16, στην περιοχή Γιαγιλάνταγ της Αντιόχειας, με βάση τους κανόνες εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Πάντως το επιτελείο αναφέρεται σε «άγνωστης εθνικότητας αεροσκάφος».

Η στιγμή που οι πιλότοι πέφτουν με τα αλεξίπτωτα μετά από την κατάρριψη – ΒΙΝΤΕΟ

Πλάνα που μεταδόθηκαν από το Habertürk TV έδειξαν δύο πιλότους να πέφτουν με αλεξίπτωτα μετά την κατάρριψη του πολεμικού αεροσκάφους στην τουρκο-συριακή μεθόριο.

Το αεροσκάφος πετούσε στον συριακό FIR λένε οι Ρώσοι

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι είναι σε θέση να αποδείξει ότι το ρωσικό αεροσκάφος βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο κατά τη διάρκεια ολόκληρης της πτήσης του, μετέδωσε το IFAX.

CNN Turk: Νεκρός ο ένας πιλότος του ρωσικού μαχητικού

Ο ένας από τους δύο πιλότους του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Su-24 το οποίο κατερρίφθη στην περιοχή της συρο-τουρκικής μεθορίου είναι νεκρός, όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, επικαλούμενο τοπικές πηγές.

Ο δεύτερος πιλότος βρίσκεται στα χέρια των τουρκμενικών ανταρτικών δυνάμεων που πολεμούν κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ στη βόρεια Συρία.

Βίντεο – Ντοκουμέντο με τον Ρώσο πιλότο μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους

Το Russia Today έφερε στο φως της δημοσιότητας βίντεο το εμφανίζει έναν άνδρα με στρατιωτική στολή ακίνητο με σοβαρά τραύματα στο έδαφος.

Ο άνδρας φέρεται να είναι ο Ρώσος πιλότος, ο οποίος σύμφωνα με τη συριακή αντικαθεστωτική ανταρτική οργάνωση, έχασε τη ζωή του μετά τη κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφος τύπου SU- στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.

Η γνησιότητα του βίντεο δεν έχει επιβεβαιωθεί όπως και αν ο άνδρας που διακρίνεται είναι ο Ρώσος πιλότος.

Κρεμλίνο: Πολύ σοβαρό το γεγονός

“Πολύ σοβαρό γεγονός” χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Sukhoi Su-24 στη Συρία. Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε ότι το ρωσικό μαχητικό βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο πριν από τη συντριβή του, όπως είχε ανακοινώσει προηγουμένως το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, και ζήτησε υπομονή μέχρι την εξακρίβωση του αίτιου της συντριβής.

“Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει κάτι για το αίτιο της συντριβής του μαχητικού μας αεροσκάφους από το υπουργείο Αμυνας. Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το αεροσκάφος βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο, επάνω από συριακό έδαφος”, δήλωσε ο Πεσκόφ τονίζοντας ότι η πρώτη ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας βασίζεται σε προκαταρκτικές πληροφορίες.

“Θα ήταν σφάλμα να κάνουμε αυτή τη στιγμή εκτιμήσεις, να κάνουμε δηλώσεις, χωρίς να έχουμε την ολοκληρωμένη εικόνα”, είπε.

“Είναι πιθανόν ότι ο πρόεδρος (της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν) θα θίξει το θέμα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον βασιλιά (της Ιορδανίας Αμπντάλα) και ότι θα υπάρξει κάποια αντίδραση”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ακύρωσε ο Λαβρόφ το ταξίδι του στην Τουρκία

Ακύρωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Λαβρόφ το προγραμματισμένο, για αύριο, ταξίδι του στη Τουρκία. Βασικό θέμα της ατζέντας θα ήταν οι εξελίξεις στη Συρία.

Το ΝΑΤΟ “παρακολουθεί στενά την κατάσταση”

“Το ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές”, δήλωσε ο αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά το σοβαρότερο συμβάν από την στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας στη Συρία.

Έκτακτη Σύνοδος του ΝΑΤΟ

Έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα διεξαχθεί στις 17.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδος) «κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας», όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

Στις 5 Οκτωβρίου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε ζητήσει από τη Ρωσία “να σεβαστεί πλήρως τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ και να αποφύγει μία κλιμάκωση της έντασης με την Ατλαντική Συμμαχία”.

«Στη Συρία, παρακολουθούμε μια ανησυχητική κλιμάκωση των ρωσικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων», είχε δηλώσει ο ίδιος τρεις ημέρες αργότερα, στις 8 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Άγκυρα: Δεν συνιστά ενέργεια κατά συγκεκριμένης χώρα

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους δεν συνιστά ενέργεια κατά συγκεκριμένης χώρας, αλλά αποτελεί μέτρο για την υπεράσπιση της τουρκικής εδαφικής κυριαρχίας σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής.

Παράλληλα Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε οτι ο Ρώσος επιτετραμμένος κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Νταβούτογλου: Η Τουρκία θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για την ασφάλεια της

«Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να προασπίσει τα σύνορά της και να απαντήσει, αν ο εναέριος χώρος της παραβιαστεί παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις» δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο κ. Νταβούτογλου είπε πως ο κόσμος πρέπει να ξέρει πως η Τουρκία θα κάνει “ότι είναι απαραίτητο” προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας.

Το Κρεμλίνο ζητά από τους Ρώσους τουρίστες να φύγουν από την Τουρκία

Να εγκαταλείψουν την Τουρκία οι Ρώσοι τουρίστες ζητεί αντιπρόεδρος της Δούμα. Ο Νικολάι Λέβιτσεφ κατηγόρησε την Άγκυρα ότι στηρίζει το Ισλαμικό Κράτος, ζήτησε την ακύρωση των πτήσεων ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία, καθώς και την απομάκρυνση όλων των Ρώσων πολιτών από την Τουρκία, αναφέρει δημοσιογράφος του βρετανικού Guardian.

Ο Λέβιτσεφ συνέκρινε την επίθεση με τη βομβιστική επίθεση στο ρωσικό Airbus στο Σινά τον περασμένο μήνα, επίθεση για την οποία έχει αναλάβει την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος.

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού

Η Άγκυρα για την κατάρριψη: Δεν συνιστά ενέργεια κατά συγκεκριμένης χώρας

Κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους – Το ΝΑΤΟ “παρακολουθεί στενά την κατάσταση”

Νέο BINTEO από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ