Παγκόσμιος συναγερμός μετά την ομηρία στο Μάλι – Όλο το χρονικό

Η ισλαμιστική οργάνωση Αλ Μουραμπιτούν ανακοίνωσε σήμερα ότι αναλαμβάνει από κοινού την ευθύνη, μαζί με την εξτρεμιστική οργάνωση Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (AQIM) για την επίθεση εναντίον του ξενοδοχείου στην Μπαμακό, πρωτεύουσα του Μάλι, κατά την οποία τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της Μαυριτανίας Alakhbar.

Ηγέτης της οργάνωσης Αλ Μουραμπιτούν ήταν ο Αλγερινός βετεράνος μαχητής Μόχταρ Μπελμόχταρ, που φέρεται να σκοτώθηκε τον Ιούνιο σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ. Η AQIM είχε αργότερα διαψεύσει τον θάνατό του.

Νωρίτερα, οι ειδικές δυνάμεις εισέβαλαν στο ξενοδοχείο, το οποίο είχε κατελήφθη από τους ένοπλους τζιχαντιστές προκειμένου να απελευθερώσουν τους ομήρους.

Συγκλονιστική είναι επίσης και η μαρτυρία του Έλληνα Μιχάλη Σκαπούλλη, ο οποίος ξέφυγε από τους τζιχαντιστές στο Μάλι. Ο ίδιος βρισκόταν στο ξενοδοχείο κατά τη διάρκεια της ομηρίας αλλά κατάφερε να βγει έξω χωρίς να τον αντιληφθούν.

«Ήμουν στο γυμναστήριο μαζί με άλλα δύο άτομα. Ξαφνικά έφυγαν και έμεινα μόνος μου. Όταν έφυγα από τον χώρο του γυμναστηρίου, κατευθύνθηκα προς το χώρο υποδοχής. Άνοιξα την πόρτα και είδα σφαίρες στο πάτωμα. Κινήθηκα από τοίχο σε τοίχο, έφθασα στην πίσω πόρτα του γυμναστηρίου και βγήκα σε έναν παράπλευρο δρόμο. Εκεί είδα τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων και αστυνομία» είπε ο Μιχάλης Σκαπούλλης στο BBC και συνέχισε:

«Δεν άκουσα πυροβολισμούς γιατί είχα δυνατά τη μουσική στο γυμναστήριο».

Ο πρόεδρος του Μαλί Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά ανακοίνωσε τον απολογισμό των θυμάτων και πρόσθεσε ότι οι τραυματίες είναι επτά.

«Σήμερα ο απολογισμός είναι υψηλός», δήλωσε ο Κεϊτά σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, κηρύσσοντας χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 10 ημέρες, αλλά και τριήμερο εθνικό πένθος. Ο Μαλινέζος πρόεδρος, ο οποίος διέκοψε μια επίσκεψή του στο Τσαντ όπου συμμετείχε σε μια περιφερειακή σύνοδο κορυφής, πρόσθεσε ότι δύο από τους δράστες είναι νεκροί.

Η κυβέρνηση του Μαλί κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος και έθεσε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 10 ημέρες, από την Παρασκευή τα μεσάνυχτα.

Σε ομιλία του στο περιθώριο της συνόδου με τα κράτη της Ασίας στη Μαλαισία ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε την επίθεση στο Μαλί «μια ακόμη φοβερή υπενθύμιση της μάστιγας της τρομοκρατίας».

«Για μια ακόμη φορά αυτή η βαρβαρότητα απλώς ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση», τόνισε ο Ομπάμα. «Θα στηρίξουμε τον λαό του Μαλί καθώς προσπαθεί να εκδιώξουν τους τρομοκράτες από τη χώρα του και να ενισχύσει τη δημοκρατία», πρόσθεσε.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ