Φίσερ: Δεν θα υπάρξει αλλαγή εξουσίας στη Συρία

Ας μην υπάρχει υπεραισιοδοξία για σύντομη αλλαγή εξουσίας στη Συρία, προειδοποίησε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, μετά από τις σημερινές συνομιλίες του στη Βιέννη με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντουλάχ τον Β’.

Στην ειρηνευτική διαδικασία που ξεκινά τώρα και στην οποία η Ιορδανία θα παίζει έναν σημαντικό μεσολαβητικό ρόλο, δεν θα πρέπει να δημιουργείται η ελπίδα ότι πρόκειται για ένα θέμα μερικών μόνων εβδομάδων, σημείωσε ο κ. Φίσερ.

Στην πρόσφατη, τέταρτη στη σειρά, Σύνοδο για τη Συρία στη Βιέννη το περασμένο Σάββατο, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είχαν παρουσιάσει το σχέδιο της διεθνούς κοινότητας για μια ειρηνική λύση στη Συρία, στο οποίο προβλέπεται μια κατάπαυση του πυρός και μια μεταβατική κυβέρνηση μέσα σε έξι μήνες, αποτελούμενα από στελέχη της σημερινής κυβέρνησης Άσαντ και δυνάμεις της αντιπολίτευσης – με τον Αμερικανό υπουργό να θεωρεί πως η Συρία απέχει μόνον λίγες εβδομάδες από μια «μεγάλη μετάβαση».

Στις σημερινές δηλώσεις του, ο Αυστριακός πρόεδρος ανέφερε πως κατά την εκτίμησή του, ούτε ο ίδιος, ούτε ο Ιορδανός βασιλιάς θα τολμούσαν να εγείρουν την ελπίδα ότι η μετάβαση αυτή είναι θέμα μόνον λίγων εβδομάδων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, αλλά είναι πρόωρο να προβλεφθεί ένα χρονικό πλαίσιο που είναι απαραίτητο για την επίλυση των προβλημάτων».

Θέμα της επίσκεψης του Ιορδανού μονάρχη, ήταν επίσης τα εκατομμύρια προσφύγων λόγω του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, με την Αυστρία να αναμένει εφέτος έως και 95.000 αναζητούντες προστασία, ενώ η Ιορδανία φιλοξενεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, πάνω από ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες.

Κατά τη σημερινή συνάντηση του με τον βασιλιά της Ιορδανίας, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, τόνισε την υποστήριξη της Αυστρίας για τις γειτονικές χώρες της Συρίας, σημειώνοντας πως οι πρόσφυγες του πολέμου στη Συρία θέλουν να παραμείνουν κοντά στην πατρίδα τους, στην περιοχή τους, αλλά οι προϋποθέσεις-πλαίσιο για κάτι τέτοιο, έχουν επιδεινωθεί πολύ κατά τους τελευταίους μήνες.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Κάμερον: Αποτρέψαμε 7 επιθέσεις το τελευταίο εξάμηνο

Σοκ – Τζιχαντιστές κερνούν… γλυκά για το μακελειό στο Παρίσι – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ