Το μήνυμα του Πάπα για την ημέρα των προσφύγων

«Πρέπει να ξεπεράσουμε την φάση εκτάκτου ανάγκης και να λάβουμε υπόψη μας τις αιτίες των μεταναστευτικών ρευμάτων, που αποτελούν, πλέον, μια δομική πραγματικότητα», τονίζει ο Πάπας Φραγκίσκος στο μήνυμά του για την ημέρα αφιερωμένη στους πρόσφυγες, η οποία έχει ορισθεί από την Καθολική Εκκλησία για τις 17 Ιανουαρίου του 2016.

Ο Πάπας υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι «χρειάζονται προγράμματα τα οποία να λαμβάνουν υπόψη τις αιτίες των μεταναστεύσεων, των αλλαγών που παράγονται και των συνεπειών που προσδίδουν νέα χαρακτηριστικά στις κοινωνίες και στους λαούς».

Ο Αργεντινός ποντίφικας χαρακτηρίζει «συνεργούς» των τραγωδιών της μετανάστευσης, όσους «τις παρακολουθούν ως θεατές» και μένουν απαθείς μπροστά σε «βιαιότητες, στα ναυάγια και στους ανθρώπους που χάνουν την ζωή τους από ασφυξία». Καταδικάζει, παράλληλα, και τις «νέες μορφές σκλαβιάς» όσους «πωλούν και αγοράζουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά, με στόχο την αναγκαστική εργασία στον οικοδομικό τομέα, στην γεωργία, στην αλιεία και σε άλλους τομείς της αγοράς».

Ο Φραγκίσκος γράφει, επίσης, ότι «πρέπει να προληφθεί ο κίνδυνος ρατσισμού, του ακραίου εθνικισμού, της ξενοφοβίας και των διακρίσεων», ενώ επιμένει -συγχρόνως- πως οι πολιτικοί και κάποιοι κληρικοί οι οποίοι θεωρούν ότι τα μεταναστευτικά ρεύματα αποτελούν απειλή κατά της «εθνικής ηρεμίας», πρέπει να γνωρίζουν ότι ο καθ’ ένας μας έχει δικαίωμα να επιθυμεί και να προσπαθεί να βελτιώσει τις συνθήκες της καθημερινής ζωής του.

Ο Πάπας Βεργκόλιο, τέλος, απευθυνόμενος προς τους καθολικούς πιστούς, τους υπενθυμίζει ότι «το έλεος τροφοδοτεί και ενισχύει την αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας».

Διαβάστε επίσης:

Ολοκληρώθηκε η μεταφορά των προσφύγων στο κλειστό γήπεδο του Γαλατσίου

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ