• Φαμπιούς: Αν δεχθούμε όλους τους πρόσφυγες, θα είναι νίκη των τζιχαντιστών

  3:00 μμ, Τρίτη 08 Σεπ 2015 3:00 μμ, Τρίτη 08 Σεπ 2015

  Η Γαλλία προειδοποίησε σήμερα ότι θα ήταν λάθος αν η Ευρώπη δεχόταν όλους τους πρόσφυγες, οι οποίοι υφίστανται διωγμούς από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, και έκανε έκκληση για την εκπόνηση ενός σχεδίου που θα διασφαλίζει τη διατήρηση της πολυπολιτισμικότητας στη Μέση Ανατολή παρά την κλιμακούμενη κρίση.

  Περί τις 60 αντιπροσωπείες χωρών, περιλαμβανομένων υπουργών από το Ιράκ, την Ιορδανία, την Τουρκία και τον Λίβανο, συναντήθηκαν σήμερα στο Παρίσι για να συζητήσουν για τα μέτρα που απαιτούνται για την διευκόλυνση της επιστροφής των προσφύγων, ενθαρρύνοντας τις κυβερνήσεις της περιοχής να εντάξουν τις μειονότητες στο πολιτικό πλαίσιο και να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει ατιμωρησία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

  "Είναι πολύ δύσκολο, αλλά αν όλοι αυτοί οι πρόσφυγες έρχονται στην Ευρώπη ή πάνε αλλού, τότε το Daesh θα έχει κερδίσει το παιχνίδι", δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, αναφερόμενος στο Ισλαμικό Κράτος με το αραβικό του ακρωνύμιο.

  "Ο στόχος (αυτής της διάσκεψης) είναι η Μέση Ανατολή να παραμείνει η Μέση Ανατολή κι αυτό σημαίνει μία πολυπολιτισμική περιοχή όπου υπάρχουν χριστιανοί, μέλη των Γιαζίντι (σ.σ από τις παλαιότερες θρησκευτικές μειονότητες του Ιράκ που βρίσκονται στο στόχαστρο των τζιχαντιστών), κλπ", είπε ο Φαμπιούς.

  Σύμφωνα με Γάλλους διπλωμάτες, η διάσκεψη θα πρέπει να εξετάσει και τις οικονομικές δεσμεύσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της κατάστασης των προσφύγων σε γειτονικά κράτη--από την ανακατασκευή υποδομών ως την αποκατάσταση βασικών υπηρεσιών ή την εκπαίδευση της τοπικής αστυνομίας.

  "Υπάρχει επείγουσα ανθρωπιστική ανάγκη", δήλωσε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά την έναρξή της.

  "Αν δεν προσφέρουμε μεγαλύτερη βοήθεια στις χώρες που υποδέχονται (τους πρόσφυγες), αν δεν στηρίξουμε περισσότερο τις οικογένειες που βρίσκονται σε αυτούς τους προσφυγικούς καταυλισμούς ή που είναι εκτοπισμένοι σε γειτονικές χώρες, τότε όχι μόνο θα υπάρχουν τραγωδίες...αλλά θα υπάρχει κι αυτή η έξοδος".

  Χθες Δευτέρα, ο πρόεδρος Ολάντ δήλωσε ότι το Παρίσι θα ξεκινήσει αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από τη Συρία με στόχο την έναρξη αεροπορικών επιθέσεων εναντίον του ΙΚ. Επίσης, η Γαλλία προτίθεται να δεχτεί περί τους 24.000 Σύρους πρόσφυγες από καταυλισμούς στη Μέση Ανατολή μέσα στην επόμενη διετία.

  Παράλληλα, σε άλλη συνέντευξή του που παραχώρησε σήμερα στην εφημερίδα Le Parisien ο Φαμπιούς είπε ότι οι Σύροι έχουν ανάγκη από την δημιουργία των κατάλληλων πολιτικών συνθηκών που θα τους επιτρέπουν να αισθάνονται σίγουροι για το μέλλον της χώρας τους προκειμένου να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

  Ο Φαμπιούς πρόσθεσε στην ίδια συνέντευξη ότι μία από τις προτεραιότητές του είναι η επιτάχυνση των ενδο-Συριακών συνομιλιών για την εδραίωση μίας μεταβατικής κυβέρνησης στην Δαμασκό, στην οποία θα μετέχουν τόσο εκπρόσωποι της κυβέρνησης όσο και της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης χωρίς ωστόσο οι πρώτοι να έχουν τον μεγαλύτερο λόγο.

  Πρόσθεσε ακόμη ότι οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών θα πρέπει να εντατικοποιήσουν τις επιχειρήσεις τους για να καταστεί εφικτή η αποτελεσματική χρήση στρατιωτικών δυνάμεων κατά των τζιχαντιστών, όπου αυτή απαιτείται.

  Δείτε επίσης:

  Σόιμπλε: Η μεταναστευτική κρίση έχει απόλυτη προτεραιότητα

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα