Ουκρανία-Έριξαν αγάλματα του Λένιν

Άγνωστοι έριξαν στη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς Σάββατο δύο αγάλματα του Λένιν στην ανατολική ρωσόφωνη Ουκρανία, όπως είχε γίνει ακριβώς και πριν μία εβδομάδα με αγάλματα που είχαν ανεγερθεί προς τιμή άλλων αξιωματούχων του κομμουνιστικού καθεστώτος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.

Δύο αγάλματα του Λένιν γκρεμίστηκαν στο Χάρκοβο από νεαρούς που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, σύμφωνα με ένα βίντεο που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο YouTube από τους φιλο-ουκρανούς ακτιβιστές του κινήματος Nakipelo. Σε αυτό οι νεαροί εμφανίζονται να τοποθετούν ένα σκοινί στο άγαλμα και να το γκρεμίζουν.

Επίσης χθες Παρασκευή δύο άλλα αγάλματα του Λένιν, τα οποία βρίσκονταν σε περιοχές που ελέγχει η ουκρανική κυβέρνηση στην ανατολική Ουκρανία, γκρεμίστηκαν.

Στο Κραματόρσκ, στην επαρχία Ντονέτσκ, άγνωστοι έριξαν το άγαλμα. Στην πόλη Στάνιτσα Λουγκάνσκα, στη γειτονική επαρχία Λουχάνσκ, ένα άγαλμα του Λένιν που πριν μέρες είχε βαφτεί μπλε και κίτρινο -τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας- βρέθηκε χθες το πρωί πεσμένο στο έδαφος.

Στις 9 Απριλίου το κοινοβούλιο της Ουκρανίας υιοθέτησε έναν νόμο που απαγορεύει «κάθε κομμουνιστική ή ναζιστική προπαγάνδα», καθώς και τη χρήση των συμβόλων τους.

Βάσει του νόμου αυτού, που μένει να επικυρωθεί από τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, τα μνημεία που έχουν ανεγερθεί προς τιμή αξιωματούχων του κομμουνιστικού καθεστώτος -μεταξύ αυτών και πολλά αγάλματα του Λένιν- πρέπει να γκρεμιστούν, ενώ πρέπει να αλλάξουν ονομασία τοποθεσίες, δρόμοι ή επιχειρήσεις τα ονόματα των οποίων παραπέμπουν στον κομμουνισμό.

Αρκετοί αναλυτές φοβούνται ότι ο νόμος αυτός ενδέχεται να αναζωπυρώσει την ένταση σε μια χώρα που είναι ήδη διχασμένη από τον πόλεμο.

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ