Σομαλία-Συνετρίβη κενυατικό στρατιωτικό αεροσκάφος

Σομαλία-Συνετρίβη κενυατικό στρατιωτικό αεροσκάφος

Ένα μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Κένυας συνετρίβη, την Πέμπτη, στη νότια Σομαλία, γεγονός που οι κενυατικές ένοπλες δυνάμεις απέδωσαν σε τεχνικά προβλήματα που αντιμετώπισε το αεροπλάνο· οι Σομαλοί ισλαμιστές αντάρτες υποστήριξαν πως το κατέρριψαν με έναν πύραυλο, αλλά ο στρατός της Κένυας το διέψευσε.

Το αεροσκάφος, το οποίο είχε εκτελέσει μια μάχιμη αποστολή, συνετρίβη στην περιοχή της νότιας πόλης Κισμάγιου, όπου έχουν αναπτυχθεί στρατεύματα της Κένυας στο πλαίσιο της αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης, η οποία μάχεται εναντίον της οργάνωσης αλ Σεμπάμπ.

Ένας εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της Κένυας είπε ότι ο χειριστής του μαχητικού ανέφερε μέσω ασυρμάτου ότι αντιμετώπιζε τεχνικό πρόβλημα περί τις 15:00 (ώρα Ελλάδας), πριν αναγκαστεί να κάνει χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του.

Η Σεμπάμπ αντιθέτως υποστήριξε πως κατέρριψε το αεριωθούμενο.

Καμιά από τις δύο πλευρές δεν ανέφερε ποιος είναι ο τύπος του αεροσκάφους που κατέπεσε. Η πολεμική αεροπορία της Κένυας αναπτύσσει για τέτοιου είδους αποστολές κυρίως τα καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά F-5 που διαθέτει.

«Χτυπήσαμε το κενυατικό τζετ και το καταρρίψαμε. Βομβάρδιζε την πόλη Μπουλαγκούντουντ σήμερα», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο εκπρόσωπος της Σεμπάμπ σεΐχης Αμπντιάσις Αμπού Μούσαμπ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η οργάνωση εκτόξευσε έναν πύραυλο και ότι ο πιλότος «κάηκε μέσα» στο μαχητικό που χειριζόταν.

Κενυατικά αεροσκάφη πραγματοποιούν συχνά στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Σομαλία, ωστόσο η οργάνωση δεν είχε δείξει ποτέ ότι διαθέτει πυραύλους με τους οποίους θα μπορούσε να τα καταρρίψει.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ότι ίσως κατάφεραν να αποκτήσουν μερικά (τέτοια όπλα), ωστόσο δεν έχουν δείξει σαφώς πως έχουν αυτή τη δυνατότητα», ανέφερε ο Μαρκ Σρέντερ, ένας αναλυτής του Stratfor για θέματα Αφρικής.

Ο εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων της Κένυας συνταγματάρχης Ντέιβιντ Ομπόνγιο διέψευσε τους ισχυρισμούς της Σεμπάμπ. «Δεν έχουν τη δυνατότητα ή τα μέσα να κάνουν κάτι τέτοιο», είπε. «Πρόκειται ξεκάθαρα για μια μηχανική βλάβη, ένα τεχνικό πρόβλημα». Ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες σχετικά με τον τύπο του αεροσκάφους –πέρα από το ότι ήταν μαχητικό– και πρόσθεσε δήλωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη διάσωση του πιλότου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ