Τα διεθνή μέσα για τις ελληνικές εκλογές

Τα διεθνή μέσα για τις ελληνικές εκλογές

Δεν έβγαλαν ξεκάθαρο νικητή οι κάλπες του πρώτου γύρου των ελληνικών δημοτικών και περιφερειακών εκλογών αναφέρει ο διεθνής Τύπος σε μία πρώτη αντίδραση για την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.

«Πληγωμένη βγήκε η δικομματική κυβέρνηση της Ελλάδας από τον πρώτο γύρο των τοπικών εκλογών, αφότου οι υποψήφιοι της ριζοσπαστικής αριστεράς εμφάνισαν ισχυρά ποστοστά τουλάχιστον σε δύο εκλογικές περιφέρειες – κλειδιά, εξασφαλίζοντάς τους μία θέση στον επόμενο γύρο», γράφει η αμερικανική Wall Street Journal.

«Οι τοπικές εκλογές, που θα συνεχσιτούν και την επόμενη εβδομάδα μαζί με την εθνική ψήφο για τις ευρωεκλογές, αποτελεί την πρώτη έμμεση εκλογική δοκιμασία για την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες της χτυπημένης από την κρίση Ελλάδας προσέρχονται στις κάλπες από τότε που ανέλαβαν τα ηνία της χώρας τα δύο κόμματα -Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ- πριν από δύο χρόνια, στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της χώρας», συνεχίζει η εφημερίδα.

«Ο πρώτος γύρος των ελληνικών τοπικών εκλογών δεν έβγαλε ξεκάθαρο νικητή», αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

«Ο πρώτος γύρος ολοκληρώθηκε την Κυριακή χωρίς κάποιος συνδυασμός να εξασφαλίζει την απόλυτη στήριξη για να δηλώσει μία σίγουρη νίκη. Στην Ελλάδα, όταν ουδείς υποψήφιος συγκεντρώσει περισσότερο από 50% των ψήφων, τότε οι δύο πρώτοι μονομαχούν στο β’ γύρο. Οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ προχωρούν στην επόμενη φάση σε πέντε περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής. Ενώ τα έξιτ πολ έδιναν την πρωτιά στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ για το δήμο της Αθήνας, στο τέλος ο Γιώργος Καμίνης τερμάτισε πρώτος», τονίζει το πρακτορείο.

Στην ρευστότητα των αποτελεσμάτων σε πολλούς δήμους και περιφέρειες, μεταξύ αυτών και της Αττικής αναφέρεται το πρακτορείο Associated Press. «Η περιφέρεια Αττικής είναι η μόνη από τις 13 ελληνικές περιφέρειες που ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει να κερδίσει στον δεύτερο γύρο…Αυτό είναι απογοητευτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ που είχε ως σύνθημα ”τρεις κάλπες, μια ψήφος” αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές (δημοτικές- περιφερειακές) και ευρωεκλογές. Η αντιπολίτευση ελπίζει τώρα ότι η ευρωκάλπη θα φέρει μια πιο ξεκάθαρη ψήφο διαμαρτυρίας» επισημαίνει το AP.

Σκληρή μάχη αριστεράς-δεξιάς στις δημοτικές εκλογές, στις δημοτικές εκλογές τιτλοφορείται άρθρο της γαλλικής Liberation.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο μετέδωσε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα δεν ανέδειξαν ξεκάθαρα νικητή, αρκετές ώρες μετάτ ο κλείσειμο της κάλπης, με το αντιμνημονιακό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, να δίνει μάχη για την Αθήνα και τους υποψήφιους της συγκυβέρνησης να μένουν εκτός μάχης στην πρωτεύουσα.

Το AFP αναφέρεται και αυτό με τη σειρά του στο πρώτο έξιτ πολ που έδινε την πρωτιά στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, αλλά στο τέλος πέρασε μπροστά ο Γιώργος Καμίνης.

Η αυστριακή Der Standard αναφέρει ότι στις τοπικές εκλογές στην Ελλάδα πάνω από 20% συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι της ριζοσπαστικής αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ, μεγαλύτερα από αυτά που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις, ενώ οι συντηρητικοί και οι σοσιαλιστές της συγκυβέρνησης διατήρησαν τις δυνάμεις τους στην επαρχία.

«Στην ελληνική πρωτεύουσα το ρατσιστικό ακροδεξιό κόμμα Χρυσή Αυγή είχε επίσης μία επιτυχία. Ο υποψήφιός της για το Δήμο της Αθήνας, Ηλίας Κασιδιάρης, συγκέντρωσε ποσοστό 16%», σημειώνει η εφημερίδα.

 

Πηγή: ethnos.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Οι Ελβετοί είπαν “όχι” στην αγορά μαχητικών

Λιβύη: Επίθεση ενόπλων κατά του Κοινοβουλίου

Στους 44 οι νεκροί από τις πλημμύρες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ