Μαρίν Λεπέν: Να εμποδίσουμε την πρόοδο της ΕΕ

Μαρίν Λεπέν: Να εμποδίσουμε την πρόοδο της ΕΕ

 

Η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο (FN) της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε μια κυριακάτικη εφημερίδα ότι αναμένει το κόμμα της να λάβει αρκετές ψήφους στις ευρωεκλογές, ώστε να σχηματίσει μια ομάδα μαζί με άλλα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα και να «εμποδίσει την πρόοδο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το FN, το οποίο έχει τρεις εκλεγμένους εκπροσώπους στο ΕΚ, ελπίζει ότι θα αυξήσει τον αριθμό των ευρωβουλευτών του σε 15 ως 20, δήλωσε η Λεπέν στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche.

«Συμμετέχουμε στις εκλογές για να εμποδίσουμε την πρόοδο του ευρωπαϊκού σχεδίου», τόνισε η Λεπέν.

Η επικεφαλής του ακροδεξιού γαλλικού κόμματος θέλει η χώρα της να εγκαταλείψει το ευρώ, εναντιώνεται στην αρχή της ελεύθερης κίνησης των προσώπων εντός της ΕΕ και απαιτεί η εθνική κυριαρχία να υπερτερεί πάντα σε σχέση με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Η Λεπέν παρατήρησε ότι πολλοί Γάλλοι δεν ψηφίζουν στις ευρωεκλογές διότι εναντιώνονται στην ΕΕ, πρόσθεσε όμως ότι πρέπει να πράξουν το ακριβώς αντίθετο.

«Θα πάμε εκεί όπου πρέπει να βρισκόμαστε. Θα σχηματίσουμε μια μειοψηφική ομάδα που θα εμποδίσει την επιβολή περισσότερης λιτότητας και την απώλεια περισσότερης εθνικής κυριαρχίας της Γαλλίας», υποστήριξε.

Στις εκλογές αυτού του μήνα αναμένεται να καταγραφεί ραγδαία άνοδος των ακροδεξιών αλλά και αριστερών αντιευρωπαϊκών κομμάτων, με ορισμένες δημοσκοπήσεις να τους δίνουν σχεδόν το ένα τέταρτο των 751 εδρών.

Σε μια κοινή συνέντευξη που είχαν παραχωρήσει στην Ολλανδία τον περασμένο Νοέμβριο, ο Χέερτ Βίλντερς, ο επικεφαλής του Κόμματος της Ελευθερίας, και η Λεπέν είχαν καλέσει να σχηματιστεί μια νέα πολιτική ομάδα στο ΕΚ μετά τις εκλογές.

Ωστόσο την έκκλησή τους αυτή απέρριψε το Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP).

Για να σχηματιστεί μια νέα ομάδα, πρέπει να διαθέτει 25 έδρες και να περιλαμβάνει κόμματα από τουλάχιστον επτά χώρες. Χωρίς το UKIP, το Εθνικό Μέτωπο και το Κόμμα της Ελευθερίας ενδέχεται να δυσκολευτούν να υπερβούν το όριο των επτά κρατών.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Λεπέν επισήμανε ότι το FN συνεργάζεται εδώ και χρόνια με το FPÖ της Αυστρίας, το Vlaams Belang του Βελγίου και τους Σουηδούς Δημοκράτες. Πρόσθεσε πως αναμένει και άλλα κόμματα – όπως η Λέγκα του Βορρά και οι Αδελφοί της Ιταλίας (Fratelli d’Italia) – να συνεργαστούν επίσης με το Εθνικό Μέτωπο μετά τις εκλογές. «Δεν έχω καμιά αμφιβολία. Θα σχηματιστεί ομάδα», επέμεινε.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Βίλντερς εναντίον των Μαροκινών, η Λεπέν είπε πως πράγματι έχει «ιδιαίτερα σκληρές» θέσεις όσον αφορά τη μετανάστευση και το Ισλάμ. «Έχω διαβάσει ότι έχει συγκρίνει το Κοράνι με το (βιβλίο) Ο Αγών Μου (του Αδόλφου Χίτλερ). Αυτή είναι η άποψή του. Κάποιος έχει το δικαίωμα να έχει άποψη, όχι; Η βλασφημία δεν είναι παράνομη, ούτε καν στη Γαλλία», δήλωσε.

Η ίδια πρόσθεσε πως ο Βίλντερς τάσσεται υπέρ του γάμου ομοφυλοφίλων, στον οποίο η Λεπέν εναντιώνεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν την ίδια άποψη όσον αφορά την ΕΕ. «Αυτό που θέλουμε και οι δύο είναι εθνική κυριαρχία», ανέφερε.

Η Λεπέν υποστήριξε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του Νάιτζελ Φάρατζ, του ηγέτη του UKIP, όσον αφορά το Εθνικό Μέτωπο, το οποίο χαρακτήρισε αντισημιτικό, είναι «εσφαλμένες, παραπλανητικές και εμπρηστικές».

«Ο κ. Φάρατζ συνήθιζε να έχει μάλλον καλές σχέσεις μαζί μας. Προβληματίζομαι για αυτή την αλλαγή της διάθεσής του. Υποπτεύομαι ότι πρόκειται για μια ιδιοτελή τακτική προκειμένου να διατηρήσει την προεδρία μιας (πολιτικής) ομάδας (στο ΕΚ), τώρα που είμαστε σε θέση να τον αμφισβητήσουμε», υποστήριξε η Λεπέν.

Ο Φάρατζ είναι συμπρόεδρος της πολιτικής ομάδας δεξιών κομμάτων Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας (EDF) στο ΕΚ, που είχε σχηματιστεί μετά τις ευρωεκλογές του 2009. Τα μεγαλύτερα κόμματα σε αυτή την ομάδα είναι το UKIP και η Λέγκα του Βορρά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ