Στο Μπανγκουί ο Ολάντ

Στο Μπανγκουί ο Ολάντ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, έφτασε την Τρίτη στο Μπανγκουί, την πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, όπου λίγες ώρες νωρίτερα έχασαν τη ζωή τους δύο Γάλλοι στρατιώτες, κατά τις επιχειρήσεις αφοπλισμού των αντιπάλων μουσουλμάνων και χριστιανών μαχητών.

Συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο Ολάντ έφτασε γύρω στις 20:15 (ώρα Ελλάδας) στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, όπου βρίσκεται και η βάση των γαλλικών δυνάμεων.

Κατά την άφιξή του στάθηκε μπροστά στα φέρετρα των δύο αλεξιπτωτιστών, αποτίοντας φόρο τιμής στους πρώτους Γάλλους που σκοτώθηκαν στην προσπάθεια να αποκαταστήσουν την τάξη στη χώρα αυτή.

«Ήταν πλέον καιρός να δράσουμε. Εδώ στο Μπανγκούι σκοτώθηκαν 400 άνθρωποι. Δεν ήταν εποχή για δισταγμούς», είπε ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας στους στρατιώτες που τον υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο. Η αποστολή αυτή «είναι δύσκολη, αλλά αναγκαία» προκειμένου να αποφευχθεί η «αιματοχυσία», πρόσθεσε.

Παρά την παρουσία των γαλλικών δυνάμεων στη χώρα, νωρίτερα ένα πλήθος επιτέθηκε σε ένα τέμενος, άλλοι λεηλάτησαν σπίτια και πυρπόλησαν αυτοκίνητα, καθώς η βία στο Μπανγκουί συνεχίζεται.

Οι σφοδρές συγκρούσεις φαίνεται ότι τερματίστηκαν όμως οι Γάλλοι στρατιώτες αντάλλαξαν πυρά με ενόπλους στην πρωτεύουσα. Αναφέρθηκαν, επίσης, λιντσαρίσματα κατοίκων, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών, από την περασμένη Πέμπτη, στους 465.

Η χώρα έχει βυθιστεί στο χάος αφότου οι μουσουλμάνοι αντάρτες Σελεκά κατέλαβαν την εξουσία τον Μάρτιο. Οι λεηλασίες, οι βιασμοί και οι δολοφονίες που ακολούθησαν τους επόμενους μήνες προκάλεσαν τα αντίποινα των χριστιανών και των συμμάχων του ανατραπέντος προέδρου Φρανσουά Μποζιζέ.

Ο Μισέλ Τζοτοντιά, ο ηγέτης των ανταρτών που έχει αναλάβει προσωρινά της προεδρία, δεν ελέγχει πλέον τους Σελεκά, στους οποίους έχουν ενταχθεί πολλοί ένοπλοι από το Σουδάν και το Τσαντ.

Στη συνοικία Φου, ένας ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι είδε πολίτες οπλισμένους με ξύλινα ρόπαλα και ματσέτες να επιτίθενται σε ένα μουσουλμανικό τέμενος και σε γειτονικά σπίτια.

«Βρήκαμε όπλα στο τέμενος. Δεν θέλουμε να ξαναδούμε εδώ τον Τζοτοντιά και τους μουσουλμάνους του», είπε ένας άνδρας, οπλισμένος με ένα τεράστιο μαχαίρι.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι λιντσαρίστηκαν τη νύχτα, κυρίως σε επεισόδια με στόχο μουσουλμάνους, όπως ανέφεραν κάτοικοι στις συνοικίες Μπενζ-βι και Μισκίν. «Τρεις από αυτούς, που λιθοβολήθηκαν μέχρι θανάτου, ήταν μαχητές Σελεκά που είχαν αφοπλιστεί και ο τέταρτος ήταν ένας μουσουλμάνος, συγγενείς του οποίου μετείχαν στους Σελεκά», είπε ένας κάτοικος, ο Ιλέρ Ουακανγκά.

Στη γειτονιά Κομπατάν του Μπανγκουί, ένα πλήθος ανθρώπων είχε συγκεντρωθεί από νωρίς φωνάζοντας υβριστικά συνθήματα εναντίον των στρατιωτών από το Τσαντ που μετέχουν στην ειρηνευτική δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης.

«Είναι προδότες και σκυλιά, είναι μαζί με τους Σελεκά», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι. «Οι Μαλινέζοι και οι Σενεγαλέζοι (σ.σ. στρατιώτες που μετέχουν επίσης στην αφρικανική δύναμη) μπορούν να μείνουν, αλλά δεν θέλουμε τους μουσουλμάνους από το Τσαντ, είναι προδότες», εξήγησε ένας διαδηλωτής.

Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ζουν μόνιμα περίπου 10-15.000 υπήκοοι του Τσαντ, τους οποίους έχουν αναλάβει να απομακρύνουν οι στρατιώτες.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους τις τελευταίες ημέρες και συνολικά οι εκτοπισμένοι από την έναρξη της κρίσης ανέρχονται σε 500.000. Περίπου 70.000 έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, κυρίως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ